A gyümölcsökön és zöldségeken túlmenően szuperélelmiszernek tekinthetők a teljes őrlésű gabonákból készült termékek, a gondosan megválogatott összetevőjű, növényi rostokban gazdag müzlik, de a csodálatos tulajdonságokkal rendelkező hüvelyesek is. A babfélék, a lencse, a csicseriborsó egyaránt gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban.
Nem szabad elfelejteni, hogy a szervezet kiegyensúlyozott működéséhez napi átlag 25 gr növényi rostra van szüksége egy egészséges felnőtt szervezetnek, amihez minden esetben folyadék fogyasztása is javasolt!
A zsírosabb húsú halak, mint a vadvízi lazac vagy a makréla rengeteg teljes értékű fehérjét, egészséges zsírsavat tartalmaz, a legtöbb kutató egyetért abban, hogy ezeknek mindenképp helye van a szuperélelmiszerek sorában.
A zsírokkal még mindig sokan hadilábon állnak, pedig a szervezetnek igenis szüksége van egészséges zsírokra. Az olívaolaj egyike azoknak a szuperélelmiszereknek, amit akkor is használ ma már számos háziasszony, ha nem is tudja, mennyi jótékony hatással rendelkezik. Az olívaolaj ideális forrása a szervezet számára nélkülözhetetlen esszenciális zsírsavaknak, kitűnő E- és K-vitaminforrás. Erősíti az izomsejteket, könnyen emészthető - persze csak mértékkel fogyasztva!
Szuperélelmiszernek számít az évezredes természetes édesítő, a méz. Hosszú ideig csodaszernek tekintették mai szóhasználattal élve, sőt antibiotikumként is fogyasztották. Magas cukortartalma mellett főként többféle B- és C-vitaminban, ásványi anyagokban, enzimekben gazdag. A tiszta termelői mézek meghűléses betegségek idején is természetes gyógyítók amellett, hogy az egészséges szervezet számára is fontos tápanyagokat tartalmaznak.
Sokan a vörösbort is a szuperek közé sorolják, és tény, hogy a minőségi vörösbor mértékletes fogyasztása jó hatással van a felnőtt szervezetre, de itt aztán fokozottan igaz a mértékletesség. A vörösbor szuper tulajdonságait vizsgáló tanulmányok megszületéséhez azonban sok esetben komoly segítséget nyújtottak a bortermelők is, így azok független álláspontját ki-ki saját megítélése szerint mérlegelheti. Mindettől függetlenül egy jó vacsorához elfogyasztott 1-2 pohár bor határozottan jót tesz az embernek – ezt talán senki sem vitatja.
Az említetteken kívül is számos szuper tulajdonságú élelmiszerrel lehet találkozni különféle toplistákon. Előkelő helyen szerepel még a fokhagyma, a tejtermékek közül a kaukázusi kefir, a joghurt, de szuperélelmiszert a tojás is, ami a legmagasabb minőségű fehérjét tartalmazza. Esszenciális aminosav tartalma ideális, megtalálható benne az A-, D- és E-vitamin, valamint igen sok B-vitamin is. Nagyobb mennyiségben B2-, B6-, B12-vitaminok találhatók benne. A tojás ezen kívül biotint, folsavat, niocint, luteint, kolint, cinket és foszfort is tartalmaz.
A tojásokkal kapcsolatos nagy félelem a tojásban fellelhető koleszterin káros hatása. Ez a 1970-es években Amerikából induló és idővel hozzánk is begyűrűző pánik sok évre visszavetette a tojásfogyasztást. Szerencsére mára már tudományosan bizonyított, hogy a tojásevés nem okoz kórosan magas koleszterinszintet.
Azért ne tévesszen meg senkit a szuperélelmiszer elnevezés: arról szó sincs, hogy csupa szuperélelmiszer fogyasztásával minden ismert és ismeretlen betegség leküzdhető, de kétségkívül igaz, hogy a különleges összetevőjű, egészségre gyakorolt hatásukat tekintve kifejezetten hasznos élelmiszerekkel, életmódváltással, sok folyadék (elsősorban tiszta víz) fogyasztásával sokkal fittebbek, egészségesebbek leszünk. A szuperélelmiszerek fogyasztását ugyanúgy nem szabad túlzásba vinni, mint bármely más táplálékét, a mértékletesség, kiegyensúlyozottság és változatosság rendkívül fontos. Ez azt is jelenti, hogy a szupergyümölcsök és szuperzöldségek sokkal nagyobb súllyal esnek latba az egészségtudatos életvitelben, mint a többi úgynevezett szuperélelmiszer.
Sorozatunkban írtunk már a szupergyümölcsökről és a szupergyümölcsökről, itt találjátok: