Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ültess fűszernövényeket! 7 tipp a gondozásukhoz és felhasználásukhoz

default user icon
MME
Nyakunkon a tavasz, és vele együtt a kertészkedés hosszú és boldog hónapjai. A melegedő napokkal elérkezett az, amire egész télen vártak a főzni szeretők, azaz végre ki lehet ültetni az illatos fűszernövényeket a szabadba, és élvezni, ahogy gyarapodnak és bokrosodnak, ahelyett, hogy végignéznénk a boltban vásárolt, téli lakásban tárolt, cserepes fűszernövényeink lassú agóniáját. A fűszernövények fantasztikusan festenek, bárhol is tartjuk őket, nem beszélve arról, milyen csodás érzés, amikor a frissen készült ételre rádobunk egy marékkal a „saját termésből”!

Hova ültessünk?

Fűszernövényeket mindenki tud nevelni, nem kell hozzá különösebb érzék. Ha van az embernek kertje, az jó, de nem létszükséglet. Elég csak egy erkély, vagy ha az sincs, az ablakpárkányra erősített balkonláda. Ha pedig betartunk pár nem túl bonyolult szabályt, márciustól novemberig egészen biztos, nem kell majd boltban venni a kakukkfüvet vagy a zsályát!

Honnan szerezzük be a palántákat?

Palántákat legjobb a kertészetben venni, hiszen az ott kapható növények nagy eséllyel életerősek és egészségesek, de nincs baj azokkal sem, amiket a közértben árulnak. A közértes változatot a vásárlás után mihamarabb át kell ültetni, jó minőségű földbe, mert az a talaj, amiben árulják, jellemzően csak addig tartja a növényt egészségesen és szépen, míg az ember haza nem hozza a boltból. Átültetni egy-két számmal nagyobb cserépbe kell, a növény így a tavaszi meleg hatására azonnal kivirul és elkezd gyarapodni! A vállalkozó kedvűek nevelhetnek fűszernövényt magról is, azt jellemzően már februárban elkezdhetik a lakásban, de palántát venni mindig egyszerűbb, és nem kell izgulni azon sem, hogy kihajt-e vagy sem.

Összeültethetőek-e a fűszernövények?

A nagyjából hasonló növényeket bártan össze lehet ültetni, nem fogják egymást bántani és az összkép csodás lesz. Fás szárút lágy szárúval nem nagyon érdemes, de az ember kísérletezhet azzal bátran, hogy mi mutat jól mi mellett. Figyelembe kell azonban venni azt, hogy a palánták nőnek és bokrosodnak, így hagyni kell nekik elég helyet, akár 30-30 cm-t, a megfelelő kibontakozáshoz. Két növénnyel kell csak vigyázni, a mentával és a citromfűvel. Mind a kettő agresszíven terjeszkedik, így előbb-utóbb kiírt mindent, ami a környezetében nő, és mindenhol kéretlenül felbukkan, ezért ezeket a növényeket ne közvetlenül a földbe, hanem egy nagyobb dézsába ültesd, a többiektől gondosan elszeparálva. Bár salátaféle és nem fűszer, de jó tudni azt is, hogy a rukkola is úgy fut, akár a gyomnövények, így aki egyszer csinált a kert végében rukkola ágyást, ne csodálkozzon, ha a jellegzetes, zöld levelek évek múlva a leglehetetlenebb helyeken is felütik a fejüket.

A fűszerek gondozása, azaz mit tegyünk, hogy nagyra nőjenek?

Ha megfelelő minőségű földben vannak, megfelelő méretű cserépben, megfelelően öntözve, és megfelelő mennyiségű nap éri őket, a fűszernövényekkel alig kell foglalkozni! Időközönként meg kell őket tápozni, ha egy mód van rá, olyan biotáppal, mely nem tartalmaz mesterséges vegyi anyagokat, és nem árt őket néha visszanyírni, hogy még szebben bokrosodjanak. A bazsalikom az egyetlen zöldfűszer, melynek a magyar klíma nem mindig elég meleg, így azt érdemes március helyett április végén, május elején kiültetni, napos helyre, és ha esetleg nem fejlődik jól, vagy idő előtt felmagzik, egyszerűen kicserélni egy új palántára.

Mit érdemes ültetni?

Miután minden fűszernövény gyönyörűséges, gyakorlatilag bármit, de ha a funkciót nézzük, leginkább azt érdemes, amit az ember tényleg használ. A legkedveltebb fűszerek, a bazsalikom, menta, rozmaring, kakukkfű, snidling, oregánó, majoranna, tárkony, petrezselyem, citromfű, zsálya. Ezeket mind gond nélkül be lehet szerezni egy átlagos kertészetben.

Főzés és a zöldfűszerek

A zöldfűszer érzékeny jószág, finom illóolajokkal. Változó, melyik mikor a legillatosabb, de virágzás előtt érdemes őket visszavágni, mert ha már felmagzottak, kevésbé lesznek illatosak. Minél fásabb egy fűszernövény, annál lassabban veszít az aromájából főzés közben. Kakukkfüvet, babért és rozmaringot bele lehet tenni az ételbe, már a főzés elején, bár később érdemes még hozzátenni egy keveset. A hő ugyanis fokozatosan lebontja a fűszernövény aromáit. A zsenge levelű bazsalikomot, oregánót, majoránnát és egyéb növényeket inkább a főzés legvégén érdemes az ételbe szórni. A friss növény közel sem annyira intenzív ízű, mint a szárított változat, így bátran és nagy marékkal lehet adagolni, nem kell félni attól, hogy az ember túlzásokba esik!

Mit tegyek a fűszereimmel, ha közeleg a tél?

A fűszernövények javarészt kibírják a magyar telet. A rozmaring, oregáno, kakukkfű, sőt enyhébb teleken a babér is nagy eséllyel túléli a hideg hónapokat, ha csak nincsenek extrém fagyok abban az évben. Ha beköszöntenek a vad mínuszok, arra az időszakra fel lehet húzni a növényekre egy-egy műanyag zacskót. Előfordul, hogy pár tő kifagy, ezeket tavasszal pótolni kell. Tavasszal, jellemzően március elején-közepén pedig indulhat a következő ültetési szezon!

16 ELLENÁLLHATATLAN ZÖLDFŰSZERES TAVASZI FOGÁS>>> 

ÍGY LEHET SAJÁT KONYHAKERTED A VÁROSBAN! TUTI TIPPEK EGY PROFITÓL>>> 

KONYHAKERT AZ ERKÉLYEN: ÍGY TERMESSZ ZÖLDSÉGET BALKONLÁDÁBAN>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss