Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vigyázz: ez történik veled, ha nyers tésztát eszel!

default user icon
MME
Valószínűleg te is imádtad megenni a nyers tészta maradékát gyerekkorodban, amikor anyukáddal sütöttél. És talán ma is így van, annak ellenére, hogy ott motoszkál benned: a nyers tészta tabu. Hogy miért? Most elmondjuk.

Örök igazság, hogy a frissen sült, meleg sütinél csak egy dolog jobb: a nyers tésztából enni egy-két falatot. A amerikai járványvédelmi központ (CDC) azonban arra figyelmeztet, hogy mondjunk nemet a nyers tésztára, és főleg a gyerekekre vigyázzunk. Szakértők szerint ugyanis akár egy komolyabb ételmérgezést kockáztatunk, ha nyersen esszük a tésztát, és ennek több oka is van.

A nyers tojás veszélyes

Ezzel általában mindenki tisztában van. Vajon akkor miért gondoljuk, hogy a nyers tésztában lévő tojással nem kockáztatunk? A tojások külsején szalmonella baktérium lehet, és a hideg vizes mosás nem csökkenti a kockázatot – sőt valójában még valószínűbb, hogy a baktériumok bejutnak a tojásba, miután a tojás körüli bevonatot eltávolítva a héj pórusai szabaddá válnak a kórokozók előtt. A szalmonella lázat, hasmenést, hasi görcsöket és fejfájást okozhat, amely négy-hét napig is eltarthat.

A liszttel is vigyázni kell

Lehet, hogy ez már nem annyira közismert, de a liszt E. coli baktériumokkal szennyeződhet. Ahogy a búza a szántóföldeken nő, érintkezésbe kerülhet különféle kórokozókkal, amelyek a feldolgozás során sem tűnnek el. Az E. coli fertőzés hasmenést, gyomorgörcsöt és hányingert okozhat, és akár egy hétig is eltarthat. Ráadásul nem is kell nagy mennyiségben nyers szennyezett lisztet fogyasztani ahhoz, hogy megbetegedjünk: a The New York England Journal of Medicine -ben megjelent tanulmány szerint ugyanis a baktériumok nem egyenletesen oszlanak el egy zacskó lisztben, így már kis mennyiség is tartalmazhat veszélyes mennyiségű baktériumot.

Szerencsére ezektől a betegségektől könnyen megvédhetjük magunkat, ha mindig kezet mosunk sütés, főzés előtt, tiszta konyhai eszközökkel dolgozunk és minden sütit csak akkor kóstolunk meg, ha már elkészült!

Mi a helyzet a készen kapható nyers tésztákkal?

Hogy megkönnyítsék a sütést, egyre több gyártó kínál nyers tésztákat: linzert, bejglit, rétest stb. Ha olyan feliratot találunk a csomagoláson, hogy a tészta nyersen is fogyasztható, nyugodtan kóstoljunk bele sütés előtt. Ebben az esetben ugyanis a gyártók hőkezelt lisztet és pasztörizált tojást használtak, eltávolítva a baktériumokat.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss