Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Villámgyors húsmentes fogás karácsonyra: hasselback töltött édesburgonya

default user icon
MME
Ha karácsonykor a töltött káposzta és a sült húsok mellé valamilyen vegetáriánus fogást is elkészítenél, ezt a töltött édesburgonyát nem érdemes kihagyni. Akár köretnek is tökéletes!

Bár a hétköznapok során egyre inkább nyitunk a fenntartható élelmiszerek felé, mi történik, ha éppen az ünnepi asztalra kerülnének húsmentes fogások? A Rama friss online felmérése alapján a megkérdezettek több mint fele lecserélné a karácsonyi menü egy részét növényi alapúra, illetve készítene el egy hagyományos fogást vegán verzióban, ám az ünnepi ételek összetevői közül sokkal inkább a tejtermékeket váltanák ki, semmint a húsféléket.

A jó hír az, hogy valószínűleg azoknak lesz a legkönnyebb a dolga, akik a vajat cserélnék le, mert a növényi alapú margarinok már régóta megfelelő alternatívát jelentenek. Ha valóban kompromisszummentes terméket keresünk, a 100%-ban növényi alapú Rama vajalternatíva lehet a jó választás: az immár Magyarországon is kapható termék a vajhoz hasonló tápanyagösszetételű, ám annál alacsonyabb telítettzsír-tartalmú, illetve sokkal fenntarthatóbb módon előállított, miközben pontosan ugyanúgy használható, akár sütésre, főzésre vagy szendvicsek készítésére.

Az alábbiakban a kísérletező kedvűek számára mutatunk egy olyan egyszerű, mégis különleges receptet, amellyel új színt és új ízeket hozhatunk az ünnepi menübe - állati eredetű összetevők nélkül.

Hasselback töltött édesburgonya

Előkészítési idő: 15 perc
Sütési idő: 50 perc
Adag: 4 fő

Hozzávalók:

  • 4 közepes méretű édesburgonya
  • 4 evőkanál Rama vajalternatíva, elosztva
  • 2 evőkanál durvára vágott chipotle paprika
  • 2 darab növényi cheddar szelet, negyedelve
  • 1/4 csésze durvára vágott friss koriander
  • 2 evőkanál vékonyra szeletelt újhagyma
  • 2 szelet vegán szalonna, durvára vágva
  • 4 evőkanál vegán tejföl, elosztva

Elkészítése:

1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Vagdossuk be az édesburgonyákat, ügyelve, hogy a zöldség alját érintetlenül hagyjuk.

2. Tegyük át az édesburgonyákat egy tepsibe vagy sütőlapra. Minden burgonya tetejére helyezzünk 1 evőkanál vajalternatívát, és süssük nagyjából 40 percig, vagy amíg a burgonya megpuhul, de nem lesz pépes. Ezt követően vegyük ki a tepsit a sütőből.

3. Csökkentsük a sütő hőmérsékletét 180 fokra. Egyenletesen oszlassuk el a chipotle paprikát a sült édesburgonya tetején, és tűzdeljük meg cheddar darabokkal a szeleteket.

4. Süssük további 10 percig, hogy a sajt megolvadjon. Díszítsük apróra vágott korianderrel, újhagymával, vegán baconnel és vegán tejföllel.

Tipp: A burgonya bevagdosásához használjunk 2 hurkapálcát vagy kanalat.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss