Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nem csak zabkása lehet belőle! 6 tipp zabos reggelikhez

default user icon
MME
A zab laktató, rendkívül magas tápértékű gabona, és az sem utolsó szempont, hogy hosszú ideig eltartható háztartási körülmények között. Az egyik legjobb dolog, amit reggelire ehetünk - íme néhány ötlet, amivel gazdagabbá és egészségesebbé tehetjük a nap első, és, mint tudjuk, legfontosabb étkezését!

A zabpehely gyulladáscsökkentő, rendszeres fogyasztása jótékonyan hat a koleszterinszintre, és az idegrendszer működésére, magas rosttartalma miatt kedvez az emésztésnek, a bélműködésnek. És, ami nem elhanyagolható még, hogy vitamintartalma miatt a szépség természetes forrásának hívják.

Azok, akik zabot reggeliznek, akár 4 órára is elűzhetik az éhséget! Ezzel megúszható a délelőtti nassolás, ami kifejezetten előnyös, ha szeretnénk megszabadulni a felesleges kilótól.

Nézzünk néhány tuti, zabos receptet!

Zabfalat - házilag

Egy villa segítségével összetörünk két érett banánt. Hozzáadunk annyi zabpelyhet, hogy formázható masszát kapjunk. A masszából tenyér nagyságú korongokat készítünk, amelyeket 180 fokos sütőben, 10 perc alatt készre sütünk. Fogyaszthatunk mellé tejet, joghurtot vagy gyümölcslevet.

Zabkása - ezer féle képpen

Egy tálban összekeverünk 30 g apró szemű és 30 g nagy szemű zabpelyhet, felöntjük annyi forró tejjel, hogy bőven ellepje a zabkása alapját, majd 5-6 percig állni hagyjuk. Az így elkészült reggeli zabpelyhünk íz-világát tovább fokozhatjuk különböző bogyós vagy trópusi gyümölcsökkel, kókuszreszelékkel, kókusz-chipsszel, illetve olajos magvak, csoki-pasztilla vagy akár aszalt gyümölcsök hozzáadásával. Édesíthetjük barnacukorral, szirupokkal vagy édesítőszerekkel.

Zabpalacsinta - amerikai módra

2 db tojást és 1 db banánt alaposan összekeverünk fél bögre zabliszttel és fél bögre zabpehellyel, valamint egy csipet sóval. Egy teflonserpenyőbe kevés olajat töltünk, beleterítjük a palacsintatésztát, majd mindkét oldalán 2-2 percig sütjük. Joghurttal, friss, szárított vagy aszalt gyümölcsökkel és egy kevés juharsziruppal díszítve tálaljuk.

Zabkorpa joghurttal

Amennyiben még az eddigieknél is gyorsabb, ám egészséges reggelit szeretnénk, akkor a boltban vásárolt natúr joghurtunkat érdemes 1 púpozott teáskanál zabkorpával rostdúsabbá tenni.

Granola, a szupermüzli

Előkészületet igényel, de megéri! Egy mixer segítségével összeelegyítjük a következő hozzávalókat: 2 bögre nagy szemű zabpehely, fél bögre olajos mag, fél bögre gyümölcs (lehet szárított vagy aszalt is), 2-3 evőkanál édesítőszer és 2-3 evőkanál napraforgóolaj. Az alaposan összedolgozott masszát sütőpapírral bélelt tepsire halmozzuk, ezután előmelegített sütőben, 180°C-on 8-10 percig sütjük. Miután kihűlt, fogyaszthatjuk tejjel vagy joghurttal.

Egyéjszakás zabkása

A boltban kapható zabpelyhet is tartalmazó müzlik többnyire elég sok hozzáadott cukrot és ízesítőt tartalmaznak, az pedig érthető, hogy a reggeli rohanásban senkinek sincs kedve lassú tűzön elkészíteni a kását. Mi a megoldás? Még este egy lezárható edénybe tesszük a zabpelyhet, és müzli további hozzávalóit, majd ráöntjük a tejet, a növéni tejet vagy a vizet. Ezután betesszük a hűtőbe, és otthagyjuk éjszakára. Amíg mi alszunk, összeérnek az ízek, így reggel már csak ki kell önteni a tányérunkra az így kapott kását, nem lesz szükség főzőcskézésre.

9 KÁPRÁZATOS SÜTI ZABPEHELYBŐL, AMIT KI KELL PRÓBÁLNOD! >>> 
A 4 LEGEGÉSZSÉGESEBB GABONAFÉLE, AMI SEGÍT, HOGY FITTEBB LEGYÉL! >>> 
FOGYÓKÚRÁS, EGÉSZSÉGES, ÉS MÉG FINOM IS - 7 ISTENI VARIÁCIÓ ZABPEHELYRE >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss