Ami be van panírozva, az rossz nem lehet – szoktuk mondani, de valójában ekkor legtöbben húsra, sajtra vagy zöldségekre gondolnak. Édességek kapcsán nemigen jut eszünkbe a tojásos-lisztes-zsemlemorzsás bundázás – ahogy az mindjárt kiderül: elég helytelenül! Van ugyanis egy desszert, aminek az élvezeti értéke jelentősen növelhető, ha kirántják, ez pedig nem más, mint a tejbegríz! Hogy hogyan lehet egy kását bepanírozni? Ahogy a puliszkából sütés nélküli süteményt készíteni: jó sűrűre főzni, megvárni amíg megdermed, majd egy éles késsel egyforma darabokra vágni, és – mint a ránott húst – bebundázni, majd kisütni! Végül mehet rá fahéjas porcukor, eperlekvár vagy vaníliapuding, és már falhatjuk is! Íme a tökéletes recept:
Hozzávalók a rántott tejbegrízhez:
- 1 l tej
- 20 dkg cukor
- 20 ek búzadara
- mazsola (ízlés szerint)
- vaníliaaroma
A panírozáshoz:
- liszt
- tojás
- zsemlemorzsa
Elkészítése:
- Egy lábasban (kb. 22 cm átmérőjű) felforraljuk a tejet. Folyamatos keverés mellett beleszórjuk a búzadarát, majd ízlés szerint a mazsolát és a vaníliaaromát. Lassú tűzön főzve addig keverjük, amíg jól besűrűsödik – ezután ne kevergessük!
- Amikor kihűlt, a szélét késsel meglazítjuk, és kiborítjuk egy tálcára. Vizes késsel feldaraboljuk kb. 5×3 cm-es darabokra.
- Szokásos módon – akár a rántott húst – bepanírozzuk, és lassú tűzön aranysárgára sütjük.
- Ha elkészült, porcukorral megszórva, esetleg vaníliapudinggal vagy fűszeres meggymártással leöntve tálaljuk!