Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így fagyaszd le a húst, a zöldséget a gyümölcsöt, hogy sokáig friss maradjon!

default user icon
MME
Ha a fagyasztóban lévő húson szürkés foltot látunk, vagy ha jégkristályok borítják a jégkrém  felszínét, eltöprengünk, hogy vajon biztonsággal fogyasztható-e így az étel? Ennek jártunk utána.

A rohanós hétköznapokon és a lusta hétvégéken is életmentő lehet a fagyasztóból elővett étel. Nem jó érzés, ha nem a várt látvány tárul elénk... 

Na de mi történt?

Egyszerűen kiszáradt az étel, amit lefagyasztottunk. A jégkristályok az ételből kikerült nedvességből állnak össze. A magasabb víztartalmú, nem szorosan lezárt csomagolású élelmiszereknél, vagy azoknál, amelyek gyakran vannak ingadozó hőmérsékletnek kitéve, nagyobb valószínűséggel játszódik le ez a folyamat, míg a jól fagyasztható és jól tárolt élelmiszerek biztonságban vannak. 

Árulkodó látvány

A legtöbb fagyasztott élelmiszeren egyből látható, hogy valami történt. Bizonyos élelmiszertípusoknál azonban nem a jegesedés árulkodó, hanem az étel megváltozott színe. 

Marha- és sertéshús
A húson barna vagy szürkés foltok jelennek meg. Ezek az elszíneződött területek biztonsággal fogyaszthatók, de főzés után is szárazak és keményebbek maradnak.

Csirkehús
Gyakori látvány, hogy a fagyasztóból elővett csirkemell széle bézs vagy szürke színű. Sütés után a csirke ezen részei szárazak, rágósak maradnak, de az egészségre nem ártalmasak.

Gyümölcsök és zöldségek
Amellett, hogy a fagyasztott finomságokat jégkristályok borítják, a zöldségek és gyümölcsök töppedtnek tűnnek. (Ahogy csökken a nedvességtartalmuk, úgy zsugorodnak.)

Jégkrém
Az egyik legnagyobb veszteség a fagylaltimádókat éri: még ha le is kaparjuk a jégkristályokat, a jégkrém íze már soha többé nem lesz olyan, mint frissen.

Elméletileg tehát bátran fogyaszthatóak ezek az ételek, bár az ízükben és/vagy az állagukban lehet változás. 

 

Hogyan előzhető meg az ételek kiszáradása a fagyasztóban?


1. Készítsük elő az ételt fagyasztásra

Mindig várjuk meg, hogy az ételek kihűljenek fagyasztás előtt. Ez azért fontos, mert a forró ételek megemelhetik a fagyasztó belsejének hőmérsékletét, ami a környező élelmiszerek részleges felolvadásával járhat. A hőmérséklet-ingadozás és az újrafagyás pedig károsíthatja a már bent lévő élelmiszereket.


2. Használjunk légmentesen záródó tárolóedényeket, zacskókat

Költségkeretünktől és az élelmiszer típusától függően használhatunk fagyasztózacskót, fagyasztásra alkalmas műanyag- vagy üveg edényt. A zacskókból próbáljunk meg minél több levegőt eltávolítani és légmentesen lezárni azt. A legjobb, ha vákuumozó géppel csomagoljuk a fagyasztásra váró élelmiszereket.

3. Állítsuk be a fagyasztót a megfelelő hőmérsékletre

A megfelelő hőmérséklet biztosítja az élelmiszerek gyorsabb fagyását. A legtöbb fagyasztón van gyorsfagyasztás opció, ezt mindképpen használjuk, ha nagyobb mennyiségű ételt szeretnék így tartósítani. A hőmérsékletet semmiképpen ne emeljük, a baktériumok, penészgombák ugyanis azonnal szaporodni kezdenek. 

4. Ne hagyjuk sokáig nyitva a fagyasztószekrény ajtaját

Ha túl sokáig marad nyitva a fagyasztó ajtaja, a belső hőmérséklet ingadozhat, ami fokozza a jégkristályok képződését. Mindig gyors, határozott mozdulatokkal vegyük ki azt, amire szükségünk van. Bevásárláskor a fagyasztásra szánt termékeket a hűtő közelében helyezzük el, így csökkenteni tudjuk a pakolás idejét.

A jól átgondolt, rendszerezett tárolás nagyon fontos, így nem kell keresgélnünk a nyitott fagyasztó előtt akár hosszú perceken keresztül.

5. Ne hagyjuk sokáig a fagyasztóban az élelmiszereket

Bár számos módszer létezik arra, hogy rövid távon megelőzzük a fagyasztott élelmiszerek kiszáradását, a helyzet az, hogy egy étel sem tárolható a végtelenségig a fagyasztóban sem. Ezért fontos, hogy rendszeresen átpakoljuk a fagyasztó tartalmát úgy, hogy a régebbi ételek kerüljenek előre, így azokat előbb fel tudjuk használni. Címkézzünk fel mindent, amit a fagyasztóba teszünk: a címkén szerepeljen az, hogy mi van a tasakban, dobozban és a lefagyasztás dátuma. Így mindent fel tudunk használni azelőtt, mielőtt megromlana. 

6. Kerüljük az élelmiszerek felolvasztását és újrafagyasztását

Az élelmiszerek kiolvasztása folyadékveszteséggel jár, így az újrafagyasztás során még nagyobb az esélye a kiszáradásnak. Az élelmiszerek felolvasztását és újrafagyasztását megelőzhetjük, ha kisebb adagokat fagyasztunk le. 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek