Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mátrai borzaska

40 perc
egyszerű
átlagos
4 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, tálba tesszük, ízesítjük sóval, borssal, 5-10 percig állni hagyjuk, majd kézzel jó alaposan kinyomkodjuk, és a keletkezett levet leöntjük.
  2. A reszelt, kinyomkodott burgonyához hozzáadjuk a két feltört tojást és a lisztet, alaposan összekeverjük, sűrű, enyhén folyós masszát kell kapnunk. Egy magas falú edényben vagy serpenyőbe olajat hevítünk kb. 170-180 Celsius-fokra.
  3. Míg az olaj hevül, a karajszeletek mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, ezután lisztbe forgatjuk, végül a burgonyás masszába mártjuk és rögtön a forró olajba helyezzük. Nagyjából 5-7 perc alatt pirosra sütjük, az elkészült húsokat papírtörlőre tesszük és hagyjuk lecsepegni a felesleges olajat.
  4. Egy keverőtálkába tejfölt kanalazunk, belenyomjuk a fokhagymagerezdeket, enyhén sózzuk, borsozzuk, jól összekeverjük. A sütőt előmelegítjük 200 Celsius-fokra. A hússzeleteket sütőpapírral bélelt tepsibe, vagy sütőtálba helyezzük, mindegyik húsra kanalazunk a fokhagymás tejfölből, tetejére sajtot szórunk, és a sütőbe helyezzük 5-8 percre, amíg a sajt megpirul.
  5. Az elkészült borzaskát melegen tálaljuk, rizibizivel, vagy salátával fogyasztjuk.

Nézd meg videón, hogyan készül a mátrai borzaska:

Ezek is érdekelhetnek