Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Íme, a legegyszerűbb módszerek a befőttesüvegek sterilizálására

default user icon
MME
Hamarosan itt az eperszezon, lassan virágzik a bodza is: egyre közelít a befőzések ideje. Akinek nincs sterilizáló gépe, kénytelen más módszerekkel fertőtleníteni az üvegeket. Hogy hogyan? Máris mutatjuk!

Valószínűleg már te is elgondolkodtál azon, vajon mi szükség van az üvegek fertőtlenítésére? Nos, a válasz roppant egyszerű: a polcon tárolt, tavaly elmosott lekvárosüveg, de még az üzletből újonnan beszerzett befőttesüveg sem tiszta. A benne lévő nemkívánatos mikroorganizmusok pedig belekavarhatnak a tartósítás folyamatába. Érdemes hát sterilizálni az üvegeket a biztonságunk, a minőség és az ízek miatt. Nézzük, milyen módszerek jöhetnek szóba!

Mosogatógép

Igen, igen, jól olvasod. Ahhoz, hogy ez a módszer hatékony legyen, a mosogatógépen be kell állítani a „fertőtlenítés” programot. Ez általában melegebb vízzel dolgozik, mint a szokásos programok. Tegyük az üvegeket fejjel lefelé a mosogatógépbe – a legjobb, hogy akár a többi tányérral, pohárral együtt is elindíthatjuk, nem kell külön beindítani ezért a mosogatógépet. Ne feledjük, hogy ez a ciklus hosszabb ideig tarthat, mint a szokásos, ezt tartsuk szem előtt, amikor a munkát tervezzük! Ha a befőzéshez melegen kell tartani az üveget, tartsuk őket a párás mosogatógépben addig, amíg megtöltjük őket.

Üvegek sterilizálása vízfürdőben

Tegyük egy edénybe szájukkal felfelé az üvegeket, és töltsük fel annyi vízzel, hogy legalább negyedéig ellepje az üvegeket kívül és belül is. A legjobb, ha forró vízzel dolgozunk, így csökkentjük a forráshoz szükséges időt. 10 percig forraljuk az üvegeket, majd óvatosan vegyük ki őket a vízből, öntsük ki a bennük lévő vizet, és hagyjuk a levegőn megszáradni.

És ahogy ne sterilizáljunk

A sütőben sterilizálás eléggé bizonytalan módszer, mivel sok sütő nem képes egyenletesen magas hőmérsékletet biztosítani. Ráadásul a száraz hő meggyengítheti az üvegeket, így azok könnyebben törnek. Ugyanígy nem javasolt az üvegeket mikróban fertőtleníteni: a nedves üres üvegek nem melegednek át egyenletesen, könnyen túlhevülhetnek és akár fel is robbanhatnak.

Tudtad?

A fedőket nem kell sterilizálni. Valójában a magas hőmérséklet csak árt, hiszen a tömítés meghibásodását okozhatja. Elég, ha meleg, mosószeres vízben átmosod, majd leöblíted őket.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek