Miután kirántottuk a pitypangot, a nutellát, a tejbegrízt és a sajttal-sonkával töltött káposztalevelet is, a furcsa, de finom panírozott ételekről szóló sorozatunk újabb eleméhez érkeztünk. Következzen most az, amit szinte minden rántott ételhez jólesik ropogtatni, de így megsütni még csak keveseknek jutott eszébe: a savanyú uborka. Első hallásra talán bizarrnak tűnik, de ha belegondolunk, tulajdonképpen csak a liszt-tojás-zsemlemorzsa egység alá kerül mindaz, amit eddig hozzá fogyasztottunk!
Nézzük, hogyan készül ez az isteni finom, duplán ropogós fogás!
Hozzávalók a rántott savanyú uborkához:
- 12 db savanyú uborka (6-9 cm-es)
- liszt
- 4 db tojás
- zsemlemorzsa a panírozáshoz
- 4 dl olaj a sütéshez
Elkészítése:
- A savanyú uborkákat hosszában kettévágjuk, majd konyhai papírtörlővel alaposan leitatjuk róluk a nedvességet.
- A felezett uborkákat lisztbe, felvert, enyhén megsózott tojásba, zsemlemorzsába, majd ismét tojásba és zsemlemorzsába panírozzuk. Az olajat felhevítjük egy nagy lábasban, és a közepesen forró olajban az uborkákat aranybarnára sütjük. Tálalásig konyhai papírtörlőre szedjük.
- A rántott uborkákat joghurtos mártogatóssal és salátával tálalhatjuk.
Ha ízlett, eláruljuk: nyáron, házi kovászos uborkából készítve még finomabb!
(Borítókép: Fanny magazin / Csigó Zita)