Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezért tilos reggel citromos vizet inni

default user icon
MME
Sokan kezdik a napot egy pohár citromos vízzel, hogy felpörgessék az anyagcseréjüket, segítsék a fogyást, a szervezet méregtelenítését. A módszerrel azonban nem mindenki ért egyet, hiszen sok tévhit kering a citromlé hatásáról. Nézzük, mi az igazság! És vajon tényleg olyan hatásos-e, mint sokan gondolják...

Szeretjük a citromot: könnyű, frissítő íze feldobja az italokat, savassága pedig nélkülözhetetlen rengeteg sós ételben és desszertben. Ráadásul a citrom gazdag antioxidánsokban – elsősorban C-vitaminban –, gyulladásgátló és fertőtlenítő hatású.

Jótékony hatásai mellett azért a citromfogyasztás okozhat problémákat is. Éppen ezért annak, hogy rendkívül jót tesz az egészségnek, ha reggel, éhgyomorra isszuk a citromos vizet, érdemes utánajárni, mielőtt a rendszeres fogyasztás mellett döntünk.

Fogyaszt és fehéríti a fogakat?

Rossz hírünk van: ez csak álhír, amit szinte mindenki magáévá tett az elmúlt évek alatt. A citromlé nem csodaszer, nem fogunk tőle varázsütésre ledobni jó néhány kilót. Valóban támogatja a thyroxin nevű hormon termelését, ami a szervezet anyagcsere-folyamatainak sebességét szabályozza, de csak bizonyos mértékig – hiába ígér több kiló fogyást a legtöbb divatos diéta. A citromos víz legyen egy egészséges étrendet kiegészítő ital, amiből egy-egy pohár ajánlott.

És mi a helyzet a fogakkal? Nos, a citromlé nem tisztítja meg a fogakat, sőt, károsíthatja őket! A fogzománc ugyanis egy ásványi anyagokban gazdag réteg, amiből a citromsav kivonja ezeket az anyagokat, így a fogak védtelenné válnak.

Tipp: a fogak károsodásának elkerülése érdekében mindig szívószállal igyuk a citromos vizet!

Éhgyomorra? Nem mindenkinek!

A citrom pH-értéke 2,4, ami nem túl magas, de ha gyomorproblémákkal küzdünk, vagy érzékeny az emésztőrendszerünk, nem ajánlott a fogyasztása. Növelheti az égő érzést a gyomorban és a nyelőcsőben, refluxot okozhat, vagy felerősítheti a refluxos panaszokat. Ha ez a helyzet, jobb, ha kerüljük a citromlé fogyasztását, különösen reggel, éhgyomorra.

Amikor bátran fogyaszthatjuk

Ha nincsenek gyomorproblémáink, a reggeli citromos víz természetesen nem árthat, hiszen ahogy azt már írtuk, méregtelenítő, és immunerősítő hatású. A legjobb, ha langyos vízzel hígítjuk, így ugyanis csökken a savassága. Így serkenti a máj anyagcseréjét és az epetermelést, javítja az emésztést, a vérkeringést, és energiával tölt fel.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek