Az antioxidánsok a szervezetben különböző hatásokra keletkező káros hatású szabadgyököket semlegesítik. A szabadgyökök szerepet játszhatnak például a daganatok vagy a szívbetegségek kialakulásában.
Korábbi kutatások igazolták, hogy a répa, brokkoli vagy a bab igen gazdag antioxidánsokban, és azok, akik ilyen alkotóelemekben gazdag táplálékot fogyasztanak, kevésbé betegszenek meg. Az amerikai Pennsylvaniai Állami Egyetem kutató szerint a portobello és a crimini nevű gombafajok is a védő hatású élelmiszerek közé sorolhatók. A portobello (nagy barnakalapos csiperke) ízletes gomba, akkora, mint egy zsemle, kiválóan grillezhető, süthető. A crimini a portobello kisebb változata.
A kutatók két antioxidáns, a polifenol és ergotionin szintjét vizsgálták meg a gombákban. Elemezték a két faj peroxi - szabadgyök fogó képességét, ami 9,7 mikromol/grammnak bizonyult a portobello és 9,5 mikromol/grammnak a crimini esetében. (a répa értéke 5, a brokkolié 12 – minél magasabb az érték, annál nagyobb az antioxdiáns hatás).
Forrás: Medipress
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.