Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
A növények közül már sokról bebizonyosodott, hogy kiváló forrásai az antioxidánsoknak. Egy amerikai kutatócsoport szerint a listára néhány gombafaj is feliratkozhat.

Az antioxidánsok a szervezetben különböző hatásokra keletkező káros hatású szabadgyököket semlegesítik. A szabadgyökök szerepet játszhatnak például a daganatok vagy a szívbetegségek kialakulásában.

Korábbi kutatások igazolták, hogy a répa, brokkoli vagy a bab igen gazdag antioxidánsokban, és azok, akik ilyen alkotóelemekben gazdag táplálékot fogyasztanak, kevésbé betegszenek meg. Az amerikai Pennsylvaniai Állami Egyetem kutató szerint a portobello és a crimini nevű gombafajok is a védő hatású élelmiszerek közé sorolhatók. A portobello (nagy barnakalapos csiperke) ízletes gomba, akkora, mint egy zsemle, kiválóan grillezhető, süthető. A crimini a portobello kisebb változata.

A kutatók két antioxidáns, a polifenol és ergotionin szintjét vizsgálták meg a gombákban. Elemezték a két faj peroxi - szabadgyök fogó képességét, ami 9,7 mikromol/grammnak bizonyult a portobello és 9,5 mikromol/grammnak a crimini esetében. (a répa értéke 5, a brokkolié 12 – minél magasabb az érték, annál nagyobb az antioxdiáns hatás).

Forrás: Medipress

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.