Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
A tökéletes linzer (alaprecept) recept
A tökéletes linzer (alaprecept)
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Klasszikus töltött káposzta recept
Klasszikus töltött káposzta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
Forralt bor egyszerűen recept
Forralt bor egyszerűen
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
A növények közül már sokról bebizonyosodott, hogy kiváló forrásai az antioxidánsoknak. Egy amerikai kutatócsoport szerint a listára néhány gombafaj is feliratkozhat.

Az antioxidánsok a szervezetben különböző hatásokra keletkező káros hatású szabadgyököket semlegesítik. A szabadgyökök szerepet játszhatnak például a daganatok vagy a szívbetegségek kialakulásában.

Korábbi kutatások igazolták, hogy a répa, brokkoli vagy a bab igen gazdag antioxidánsokban, és azok, akik ilyen alkotóelemekben gazdag táplálékot fogyasztanak, kevésbé betegszenek meg. Az amerikai Pennsylvaniai Állami Egyetem kutató szerint a portobello és a crimini nevű gombafajok is a védő hatású élelmiszerek közé sorolhatók. A portobello (nagy barnakalapos csiperke) ízletes gomba, akkora, mint egy zsemle, kiválóan grillezhető, süthető. A crimini a portobello kisebb változata.

A kutatók két antioxidáns, a polifenol és ergotionin szintjét vizsgálták meg a gombákban. Elemezték a két faj peroxi - szabadgyök fogó képességét, ami 9,7 mikromol/grammnak bizonyult a portobello és 9,5 mikromol/grammnak a crimini esetében. (a répa értéke 5, a brokkolié 12 – minél magasabb az érték, annál nagyobb az antioxdiáns hatás).

Forrás: Medipress

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.