Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Klasszikus töltött káposzta recept
Klasszikus töltött káposzta
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Tiramisu egyszerűen recept
Tiramisu egyszerűen
Praktikus

5 könnyen beszerezhető, olcsó lisztalternatíva, ha tilos a glutén

Az utóbbi években egyre nő azok száma, akik egészségügyi okokból kénytelenek lemondani a gluténról. A gluténmentes lisztkeverékek árai igen borsosak, de szerencsére azért van jó néhány megfizethető, amiből megoldható a sütés és főzés.

A gluténérzékenység egy nagyon komoly autoimmun betegség, amit nem szabad félvállról venni. Aki nem tartja be a diétát, komoly szövődmények kialakulását kockáztatja, nem beszélve a kellemetlen tünetekről, amik megkeserítik a mindennapokat. A lisztérzékenység nem gyógyítható, de szigorú diétával kezelhető. A különböző gluténmentes lisztkeverékek megkönnyítik a betegek (és hozzátartozóik) életét, de ezek azért komoly terhet róhatnak a családi kasszára. Most mutatunk néhány olcsó, és jó megoldást. 

Szerencsére nagyon sok gluténmentes liszt közül választhatnak azok, akik nem ehetnek glutént / Fotó: Shutterstock 

1. Rizsliszt

Az egyik legkedveltebb és leggyakrabb használt gluténmentes liszt, amivel akár 1:1 arányban is ki lehet váltani a búzalisztet. Jó az íze – már amennyire egy lisztnek jó lehet az íze –, sütéskor-főzéskor majdnem úgy viselkedik, mint a búzaliszt. A tápértéke is hasonló, de kalóriatartalma magasabb – ezzel számolj, ha kalóriákat számolsz! Egyébként utóbbi esetben érdemes a barna rizslisztet választani, ennél ugyanis a rizsszemen rajtamarad a maghéj, ami miatt rosttartalma magasabb, így hamarabb érzed jóllakottnak magad. A barna rizslisztben több a vitamin és az olyan értékes ásványi anyagok, mint a folsav, a vas, a magnézium és a szelén. Rizslisztből készíthetsz tésztákat, kenyeret, péksütit és süteményeket, használhatod levesek, szószok, főzelékek sűrítésére – gyakorlatilag mindenre, amire a búzalisztet. 

A fehér rizsliszt sütés közben sem barnul meg, így a tűpróba elengedhetetlen!

2.Kukoricaliszt

Jellegzetes napsárga, vagy arany színű, édeskés ízű liszt, amit a rizsliszt mellett a legtöbben ismernek és használnak. Értékes tápanyagokban gazdag: tartalmaz B1-, B6-, A-, és E-vitamint, folátot és sok ásványi anyagot, pl. vasat, magnéziumot, káliumot, szelént, és cinket, amelyek támogatják az immunrendszer megfelelő működését. Kukoricalisztből kenyér, pizza, tortilla, palacsinta, édes sütemények (muffin, piskóta, kekszek) és sok-sok más étel készülhet. 1:1 arányban helyettesítheted a receptben előírt liszt mennyiségével. Mivel a sikértartalma kicsi, kelt tésztás ételek készítéséhez nem ajánlott, de ha rizsliszttel kevered, máris orvosoltad ezt a problémát. 

3. Szentjánoskenyérmag-liszt

Szentjánoskenyérfa terméséből előállított finom darálású liszt. Magas cukortartalmú alapanyag, amely egyúttal kötőanyagként is funkcionál. Nagy mennyiségű vizet képes felvenni, ezért nagyon jó a duzzadóképessége, ráadásul zselésítő tulajdonsággal is rendelkezik. Főként péksüteményekhez, lekvárokhoz, fagylaltokhoz szokták használni. Az útifűmaghéj nemcsak méregtelenítő hatású, hanem több mint 80 százaléka élelmi rost, így javítja a tészta állagát, és emésztőrendszerre is pozitív hatással van. 

Szentjánoskenyérmag-lisztből készült kenyér / Fotó: Shutterstock

4. Zabliszt

A zab alapvetően gluténmentes, de a benne található avenin nevű fehérje nagyon hasonlít a tüneteket kiváltó gliadinhoz, ezért csak akkor fogyasztható biztonsággal gluténérzékenységben, ha a terméken külön jelölve van, hogy gluténmentes. Magas a B-vitamin tartalma, oldható rostjainak köszönhetően csökkenti az LDL, azaz a „rossz” koleszterin szinjét, és növeli növeli a HDL, vagyis a „jó” koleszterin mennyiségét. A zabliszt jól használható sütéshez, főzéshez, kenyér, péksütemények vagy krémek készítésére, ételek besűrítésére. Ha kenyeret, pékárut készítesz, mivel a zabliszt sikérmentes, más, sikért tartalmazó liszttel keverve használd.

5. Lenmagliszt

Enyhén diós ízvilágú, magas fehérje- és rosttartalmú liszt, ami B- és E-vitaminokban, ásványi anyagokban (elsősorban kalciumban, vasban, mangánban, magnéziumban, foszforban, káliumban, szelénben és cinkben) gazdag. A lenmagból készült lisztet 1:1 arányban lehet helyettesíteni a receptekben előírt liszt mennyiségével. Felhasználható sütéshez, főzéshez, ideális házi kenyér, saláták, joghurtok és turmixok összetevőjeként. Tojás helyett is használható, remek kötőanyag.

(Kiemelt kép: Shutterstock)


 



 


 


 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.