Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kapros tökfőzelék virslivel
Krémes spenótfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tojásos nokedli fejes salátával
Farsangi szalagos fánk
Klasszikus stíriai metélt
Dödölle - az eredeti recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus grízgaluska leves
Körömpörkölt csülökkel
Klasszikus kuglóf
Zsemlegombóc
Kínai szezámmagos csirke
Mákos guba
Rakott zöldbab darált hússal
Finomfőzelék
Dubarry-csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagymás rostélyos
Praktikus

5 könnyen beszerezhető, olcsó lisztalternatíva, ha tilos a glutén

Az utóbbi években egyre nő azok száma, akik egészségügyi okokból kénytelenek lemondani a gluténról. A gluténmentes lisztkeverékek árai igen borsosak, de szerencsére azért van jó néhány megfizethető, amiből megoldható a sütés és főzés.

A gluténérzékenység egy nagyon komoly autoimmun betegség, amit nem szabad félvállról venni. Aki nem tartja be a diétát, komoly szövődmények kialakulását kockáztatja, nem beszélve a kellemetlen tünetekről, amik megkeserítik a mindennapokat. A lisztérzékenység nem gyógyítható, de szigorú diétával kezelhető. A különböző gluténmentes lisztkeverékek megkönnyítik a betegek (és hozzátartozóik) életét, de ezek azért komoly terhet róhatnak a családi kasszára. Most mutatunk néhány olcsó, és jó megoldást. 

Szerencsére nagyon sok gluténmentes liszt közül választhatnak azok, akik nem ehetnek glutént / Fotó: Shutterstock 

1. Rizsliszt

Az egyik legkedveltebb és leggyakrabb használt gluténmentes liszt, amivel akár 1:1 arányban is ki lehet váltani a búzalisztet. Jó az íze – már amennyire egy lisztnek jó lehet az íze –, sütéskor-főzéskor majdnem úgy viselkedik, mint a búzaliszt. A tápértéke is hasonló, de kalóriatartalma magasabb – ezzel számolj, ha kalóriákat számolsz! Egyébként utóbbi esetben érdemes a barna rizslisztet választani, ennél ugyanis a rizsszemen rajtamarad a maghéj, ami miatt rosttartalma magasabb, így hamarabb érzed jóllakottnak magad. A barna rizslisztben több a vitamin és az olyan értékes ásványi anyagok, mint a folsav, a vas, a magnézium és a szelén. Rizslisztből készíthetsz tésztákat, kenyeret, péksütit és süteményeket, használhatod levesek, szószok, főzelékek sűrítésére – gyakorlatilag mindenre, amire a búzalisztet. 

A fehér rizsliszt sütés közben sem barnul meg, így a tűpróba elengedhetetlen!

2.Kukoricaliszt

Jellegzetes napsárga, vagy arany színű, édeskés ízű liszt, amit a rizsliszt mellett a legtöbben ismernek és használnak. Értékes tápanyagokban gazdag: tartalmaz B1-, B6-, A-, és E-vitamint, folátot és sok ásványi anyagot, pl. vasat, magnéziumot, káliumot, szelént, és cinket, amelyek támogatják az immunrendszer megfelelő működését. Kukoricalisztből kenyér, pizza, tortilla, palacsinta, édes sütemények (muffin, piskóta, kekszek) és sok-sok más étel készülhet. 1:1 arányban helyettesítheted a receptben előírt liszt mennyiségével. Mivel a sikértartalma kicsi, kelt tésztás ételek készítéséhez nem ajánlott, de ha rizsliszttel kevered, máris orvosoltad ezt a problémát. 

3. Szentjánoskenyérmag-liszt

Szentjánoskenyérfa terméséből előállított finom darálású liszt. Magas cukortartalmú alapanyag, amely egyúttal kötőanyagként is funkcionál. Nagy mennyiségű vizet képes felvenni, ezért nagyon jó a duzzadóképessége, ráadásul zselésítő tulajdonsággal is rendelkezik. Főként péksüteményekhez, lekvárokhoz, fagylaltokhoz szokták használni. Az útifűmaghéj nemcsak méregtelenítő hatású, hanem több mint 80 százaléka élelmi rost, így javítja a tészta állagát, és emésztőrendszerre is pozitív hatással van. 

Szentjánoskenyérmag-lisztből készült kenyér / Fotó: Shutterstock

4. Zabliszt

A zab alapvetően gluténmentes, de a benne található avenin nevű fehérje nagyon hasonlít a tüneteket kiváltó gliadinhoz, ezért csak akkor fogyasztható biztonsággal gluténérzékenységben, ha a terméken külön jelölve van, hogy gluténmentes. Magas a B-vitamin tartalma, oldható rostjainak köszönhetően csökkenti az LDL, azaz a „rossz” koleszterin szinjét, és növeli növeli a HDL, vagyis a „jó” koleszterin mennyiségét. A zabliszt jól használható sütéshez, főzéshez, kenyér, péksütemények vagy krémek készítésére, ételek besűrítésére. Ha kenyeret, pékárut készítesz, mivel a zabliszt sikérmentes, más, sikért tartalmazó liszttel keverve használd.

5. Lenmagliszt

Enyhén diós ízvilágú, magas fehérje- és rosttartalmú liszt, ami B- és E-vitaminokban, ásványi anyagokban (elsősorban kalciumban, vasban, mangánban, magnéziumban, foszforban, káliumban, szelénben és cinkben) gazdag. A lenmagból készült lisztet 1:1 arányban lehet helyettesíteni a receptekben előírt liszt mennyiségével. Felhasználható sütéshez, főzéshez, ideális házi kenyér, saláták, joghurtok és turmixok összetevőjeként. Tojás helyett is használható, remek kötőanyag.

(Kiemelt kép: Shutterstock)


 



 


 


 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.