Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Praktikus

Ez a trükkje a mennyei puha kelt pogácsának

A hétvége sztárja lesz ez a foszlós tésztájú pogácsa, ha betartod a kelt tészta készítésének legfontosabb lépéseit. Mutatjuk a trükköt és a receptet is, érdemes mindjárt dupla adaggal készíteni belőle.

A kelt tésztás sós nassolnivalók nem mindig sikerülnek az elvárásunknak megfelelően. Előfordul, hogy lapos marad a pogácsa, vagy túl száraz lesz a tészta, a kellemetlen élesztős ízről már nem is beszélve. Hogy ezeket a hibákat elkerüld, csak néhány lépésre kell odafigyelni, és egy kis gyakorlás után a kisujjadban lesz a kelttészta-készítés tudománya.

Omlós, foszlós, puha kelt pogácsa (Fotó: Vidék íze archívum)
Omlós, foszlós, puha kelt pogácsa (Fotó: Vidék íze archívum)

Puha, foszlós kelt pogácsa

Hozzávalók:

  • ½ dl tej
  • 1 tk. cukor
  • 2 dkg friss élesztő
  • 50 dkg finomliszt + a nyújtáshoz
  • 2 tk. só
  • 25 dkg vaj
  • 1 db tojás + a kenéshez
  • 20 dkg tejföl
  • reszelt sajt és magvak a tetejére

Elkészítése:

  1. Langyosra melegítjük a tejet. Beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük, és megvárjuk amíg felfut.
  2. Ha van konyhai robotgépünk, használjuk azt. Ha nincs, akkor egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval, és elmorzsoljuk benne a vajat. A közepébe egy mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, beleöntjük a tejfölt és a felfutott élesztőt.
  3. A robotgép dagasztókarjával vagy kézzel összegyúrjuk a tésztát. Ha kézzel dolgozunk, kb. 10 percig dagasszuk. Amikor szépen összeállt a tészta, és elválik az edény falától, átrakjuk egy tálba, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és legalább két órán át kelesztjük meleg helyen.
  4. A megkelt tésztát lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kb. 4 cm átmérőjű pogácsákat szaggatunk belőle. A leeső részeket újra összegyúrjuk, kinyújtjuk, kiszaggatjuk.
  5. A pogácsákat nem túl szorosan sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk, és ismét hagyjuk kelni fél órán át. Ezután a tetejüket megkenjük felvert tojással, és megszórjuk reszelt sajttal vagy magvakkal.
  6. A pogácsákat 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és körülbelül 20 perc alatt megsütjük.

Számos tényező játszik szerepet abban, hogy a tészta szép magasra keljen (Fotó: Shutterstock)
Számos tényező játszik szerepet abban, hogy a tészta szép magasra keljen (Fotó: Shutterstock)

Így lesz tökéletes a kelt tészta

1. Futtassuk fel rendesen az élesztőt
Az élesztő segít növelni a tészta térfogatát, de csak akkor, ha az élesztőgombák kellően elszaporodnak. Ehhez fontos, hogy langyos folyadékot használjunk – ha túl meleg, a gombák elpusztulnak. Ha a folyadékhoz cukrot adunk, azzal gyorsítjuk a folyamatot, ellenben a sós tejben vagy vízben elpusztulnak az élesztőgombák. A tejbe morzsolt élesztő már 5-10 perc elteltével láthatóan elkezd felfutni, ilyenkor már hozzáadhatjuk a liszthez. Ha nem kezd habosodni a tej, és nem látjuk a buborékokat, ne is próbálkozzunk vele, ez az elegy nem segíti a tészta kelését.

2. Figyeljünk a hőmérsékletre
Ahogy a tej esetében fontos a hőmérséklet, úgy a többi hozzávalónál sem elhanyagolható. A tojást és a tejfölt vegyük ki a hűtőből a felhasználás előtt 10-15 perccel, hogy szoba-hőmérsékletűek legyenek. A kelesztést is mindenképpen meleg helyen végezzük, az élesztőgombáknak a tésztában is szükségük van a hőre. Ezért is van, hogy nyáron könnyebben kel meg a tészta, mint télen. A hidegebb évszakban tegyük a tésztát maximum 60 fokra előmelegített sütőbe.

3. Ne spóroljunk az időn
A hőmérséklethez hasonlóan az idő is kulcsfontosságú tényező. A tészta keléséhez szükség van legalább 1 órára, de az élesztő mennyiségétől és a hőmérséklettől függően ez több is lehet. Semmiképpen se próbáljuk ezt lerövidíteni azzal, hogy az előírtnál több élesztőt használunk, mert azzal elrontjuk a tészta ízét. A formázott tészta újbóli kelesztését se sumákoljuk el, ettől lesz szép magas és igazán puha a pogácsa. Ha idő szűkében vagyunk, inkább kevert tésztás sütit süssünk.

+1 trükk

Ha a liszt egy részét teljes kiőrlésű lisztre cserélnénk, akkor sem kell több élesztő a tésztához. Ám a folyadék mennyiségét növelni kell, hogy ne legyen száraz a végeredmény, ugyanis a magasabb rosttartalmú lisztek több nedvességet szívnak magukba.

Borítókép: Vidék íze archívum

Még több ellenállhatatlan pogácsarecept >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.