Babgulyás
Rakott zöldbab darált hússal
Vadas marha
Klasszikus grízgaluska leves
Farsangi szalagos fánk
Dubarry-csirkemell
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus kuglóf
Dödölle - az eredeti recept
Káposztás tészta egyszerűen
Tojásos nokedli fejes salátával
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Zsemlegombóc
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Csupacsokis brownie
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Finomfőzelék
Körömpörkölt csülökkel
Epres blondie
Te is zavarba jössz az ismeretlen gasztronómiai kifejezésektől? Jól hangzik az Orly-módra, de nem igazán tudod, mi lesz a tányérodon? Segítünk eligazodni a gasztronómiai szakkifejezések szövevényes világában.

Az ilyen-olyan módra elkészített ételek mindig különlegesek, hiszen, ahogy a nevük is utal erre, egy speciális elkészítési technikával készülnek. 
De kellemetlen meglepetés is érhet bennünket, ha például az étteremben olyasmi kerül a tányérra, amit valójában nem is szeretünk. 
A következőkben felsoroljuk a gyakori gasztronómiai szakkifejezéseket, és egy-egy magyarázattal segítünk, hogy eligazodj az étlapon, és felkészülten cseveghess a pincérrel.

gasztronómiai szakkifejezések
Ha megtanuljuk az alábbi gasztronómiai szakkifejezéseket, otthon is elkészíthetjük ezeket a különleges ételeket (Fotó: Shutterstock)

Bakonyi: tejfölös vagy tejszínes, gombás mártásban készült sertéshús, például húsgombóc.

Budapest-módra: májas, füstölt szalonnás, zöldborsós és gombás raguval gazdagított ételt jelent.

Burgundi: vörösboros raguban elkészített ételt jelent, például a marhapörköltet gyakran tálalják Burgundi-módra.

Recept
Mester
Bakonyi sertésborda
120 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

Csőben sült: besamellel, sajttal gazdagított húsos vagy zöldséges fogás, amit a sütőben készítenek el.

Dubarry-szelet: a húsra karfiolkerült, amit besamellel, sajttal sütnek puhára.

Esterházy-módra: tejfölös, fehér boros mártásban párolt hús.

Recept
Mester
Dubarry-szelet
65 perc
4 adag
Költséges
Tovább a recepthez
recept

Hentes(né) módra: sonkával, szalonnával, csemegeuborkával készült ételt jelent, például van ilyen fajta tokány.

Jókai-bableves: a bablevesnek az a fajtája, amelybe füstölt csülök (vagy sonka) és kolbász kerül.

Kertészné módra: általában a köretként választható salátára értendő, vegyes zöldségeket jelent.

Recept
Egyszerű
Klasszikus hentes tokány
50 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

Kijevi: az ilyen módon készített húst zöldfűszeres vajjal töltik meg, majd bepanírozzák, és kirántják.

Lyoni: a lyoni hússzeletet sült hagyma borítja.

Orly-módra: sörtésztába mártott, olajban kisütött hússzeletet jelent.

Recept
Rafinált
Kijevi csirkemell rizibizivel
40 perc
2 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

Párizsi: ez is a bundázás egy módja: lisztbe és felvert tojásba forgatják a húst, azután kisütik.

Pékné módra: ez a csülök jellegzetes elkészítési módja, amikor hagymával és burgonyával együtt sül.

Stefánia-szelet: főtt tojással töltött, általában darált húsból gyúrt fasírt.

Recept
Rafinált
Párizsi szelet
40 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

Szapáry-módra: vesével és velővel, vagy esetleg májjal, elkészített húst jelent.

Sztroganov: csíkokra vágott, hagymás, gombás, tejszínes raguval elkészített hús, például csirkemell.

Wellington-módra: leveles tésztába burkolt hús, amiben a tetejére gombaragu kerül.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.