A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Érdekességek

Kezdők gasztrolexikonja: ezt jelentik a különleges elkészítési módok

Te is zavarba jössz az ismeretlen gasztronómiai kifejezésektől? Jól hangzik az Orly-módra, de nem igazán tudod, mi lesz a tányérodon? Segítünk eligazodni az étlapon.

Az ilyen-olyan módra elkészített ételek mindig különlegesek, hiszen, ahogy a nevük is utal erre, egy speciális elkészítési technikával készülnek.
De kellemetlen meglepetés is érhet bennünket, ha például az étteremben olyasmi kerül a tányérra, amit valójában nem is szeretünk.
A következő gasztrokifejezések segítenek, hogy ezt elkerüld, és felkészülten cseveghess a pincérrel.

Ha megtanuljuk az alábbi elkészítési módokat, otthon is elkészíthetjük ezeket a különleges ételeket (Fotó: Shutterstock)
Ha megtanuljuk az alábbi elkészítési módokat, otthon is elkészíthetjük ezeket a különleges ételeket (Fotó: Shutterstock)




Bakonyi:
tejfölös vagy tejszínes, gombás mártásban készült sertéshús, például húsgombóc.

Budapest-módra: májas, füstölt szalonnás, zöldborsós és gombás raguval gazdagított ételt jelent.

Burgundi: vörösboros raguban elkészített ételt jelent, például a marhapörköltet gyakran tálalják Burgundi-módra.

Bakonyi sertésborda recept>>>

Bakonyi sertésborda (Fotó: Mindmegette)
Bakonyi sertésborda (Fotó: Mindmegette)



Csőben sült:
besamellel, sajttal gazdagított húsos vagy zöldséges fogás, amit a sütőben készítenek el.

Dubarry-szelet: a húsra karfiolkerült, amit besamellel, sajttal sütnek puhára.

Esterházy-módra: tejfölös, fehér boros mártásban párolt hús.

Dubarry-szelet recept>>>

Klasszikus Dubarry-szelet (Fotó: Mindmegette)
Klasszikus Dubarry-szelet (Fotó: Mindmegette)

Hentes(né) módra: sonkával, szalonnával, csemegeuborkával készült ételt jelent, például van ilyen fajta tokány.

Jókai-bableves: a bablevesnek az a fajtája, amelybe füstölt csülök (vagy sonka) és kolbász kerül.

Kertészné módra: általában a köretként választható salátára értendő, vegyes zöldségeket jelent.

Klasszikus hentestokány recept>>>

Klasszikus hentestokány (Fotó: Mindmegette)
Klasszikus hentestokány (Fotó: Mindmegette)

Kijevi: az ilyen módon készített húst zöldfűszeres vajjal töltik meg, majd bepanírozzák, és kirántják.

Lyoni: a lyoni hússzeletet sült hagyma borítja.

Orly-módra: sörtésztába mártott, olajban kisütött hússzeletet jelent.

Kijevi csirkemell recept>>>

Kijevi csirkemell rizibizivel (Fotó: Mindmegette)
Kijevi csirkemell rizibizivel (Fotó: Mindmegette)



Párizsi:
ez is a bundázás egy módja: lisztbe és felvert tojásba forgatják a húst, azután kisütik.

Pékné módra: ez a csülök jellegzetes elkészítési módja, amikor hagymával és burgonyával együtt sül.

Stefánia-szelet: főtt tojással töltött, általában darált húsból gyúrt fasírt.

Párizsi szelet>>>

Klasszikus párizsi szelet (Fotó: Mindmegette)
Klasszikus párizsi szelet (Fotó: Mindmegette)



Szapáry-módra:
vesével és velővel, vagy esetleg májjal, elkészített húst jelent.

Sztroganov: csíkokra vágott, hagymás, gombás, tejszínes raguval elkészített hús, például csirkemell.

Wellington-módra: leveles tésztába burkolt hús, amiben a tetejére gombaragu kerül.

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.