Néha előfordul, hogy a nagy készülődésben elmarad egy-egy ajándék megvásárlásra. Ilyenkor sem kell pánikolni, hiszen otthon, a konyhában is szuper ajándékokat készíthetsz, amibe szíved, lelked belelsütöd, belelfőzöd. Íme néhány ötletes megoldás gasztrojándéknak.
A tetszetős kis üvegekbe töltött lekvárválogatás remek ajándék lehet karácsonykor. Ne keseredj el, ha idén nyáron nem főztél be eper-, málna- vagy baracklekvárt, narancsból is igazi gourmet finomság főzhető. Mindössze 1 kg narancsra, 50 dkg cukorra és 1 csipet sóra lesz szükséged, és már indulhat is az édes narancslekvár készítése. Ugyanilyen egyszerű és mutatós ajándék lehet 1 üveg házi szörp is
Mindenkinek van olyan ismerőse/családtagja, aki még a krumplis tésztát is csiliszósszal eszi. Nekik garantáltan örömet szerzünk egy üveg házi készítésű vagy kézműves csiliszósszal, csilis paradicsomlekvárral, csilis paprikaszósszal vagy házi ketchuppal.
Egy fűszeres, illatos chutney nem csak tökéletes kiegészítője az ünnepi fogásoknak, hanem kifejezetten személyre szabható gasztroajándék is egyben. Az indiai illetőségű pikáns, kissé darabos, sűrű mártással szinte bármit könnyedén fűszerezhetünk, ízesíthetünk. A legolcsóbb és legegyszerűbb, ha szezonális alapanyagokat használunk. A kísérletezéstől nem szabad félni, készítsünk sütőtökös-csilis, céklás-szedres vagy almás-karamellás chutneyt.
Pestót is készíthetünk karácsonyra, és ajándékozhatjuk csatos üvegben szeretteinknek, az ugyanis egy-két hétig simán eláll a hűtőben. Az olaszoknál a genovai a legkedveltebb pesto-fajta, amely csakis mozsárban készíthető. A bazsalikom nem érintkezhet fémmel, így az aprítógép késével sem, ugyanis ettől szénaíze lesz. Fontos a sajt minősége is, használjunk grana padanót vagy pecorinót. A bazsalikomszárról 2-3 maroknyi levelet tépkedünk, megmossuk, megszárítjuk, a sóval és 6 gerezd fokhagymával mozsárban krémesre törjük. Lassan hozzáadjuk az 1-2 deciliternyi olívaolajat és a 10 dkg frissen reszelt parmezánt, megborsozzuk, és üvegbe töltjük.
A magkrémek koronázatlan királynője egyértelműen a mogyorókrém, melyet kicsik és nagyok is boldogan falnak. A házi készítésűhöz nincs is másra szükséged, csak 2 bögre mogyoróra, 2 bögre porcukorra, 1 bögre cukrozatlan kakaóporra, 1 tk vaníliakivonatra, 1 tk olajra és 1 csipet sóra. A mogyorót ledaráljuk, majd összeturmixoljuk a többi hozzávalóval, pofás üvegekbe töltjük, és voilà, elkészült a tökéletes gasztroajándék.
Az ősi édesítőt, a gazdagság és a termékenység jelképének számító mézet sokan napi szinten fogyasztják, ezzel váltva ki a többi édesítésre alkalmas természetes vagy nem természetes szert. Sokan azonban csak a tél közeledtével keresik elő a mézes csuprot a kamrában, hogy teájukat vagy süteményeiket ízesítsék vele. Így vagy úgy, a méz tökéletes gasztroajándék, főleg, ha mézbe magokat, például diót teszünk.
Teaimádó családtagunk is biztosan akad. A tea felmelegíti a testet és a lelket, ráadásul kívül-belül gondoskodik a szépségünkről. Ma már mindegyik szupermarketben számtalan különleges ízesítésű teakeverék kapható, legyen az feketetea, gyógytea, fehértea, gyümölcstea vagy zöldtea. Mindenki kedvére válogathat, főleg, ha többfélét pakolunk egy csinos díszdobozba.
A kézműves gasztroajándékok közül kihagyhatatlan a csokoládé! Készíthetünk bonbonválogatást, melybe kerület Bounty golyó, narancsos trüffel, sós tejkaramella, csokis bonbon, likőrös praliné vagy rumos golyó.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.