Klasszikus grízgaluska leves
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Dubarry-csirkemell
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Babgulyás
Klasszikus stíriai metélt
Kijevi csirkemell rizibizivel
Tojásos nokedli fejes salátával
Farsangi szalagos fánk
Epres blondie
Vadas marha
Körömpörkölt csülökkel
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Káposztás tészta egyszerűen
Finomfőzelék
Klasszikus kuglóf
Kapros tökfőzelék virslivel
Krémes spenótfőzelék
Hagymás rostélyos
Évtizedes budapesti ételfogyasztási hagyomány szűnhet meg egy friss rendelet miatt. Az új szabály az aluljárós büfék működését alapjaiban változtatja meg.

A fővárosiak életében gyakorlatilag mindennapos az aluljárós ételek vásárlása. Reggel munkába menet sokan itt vesznek péksüteményt vagy szendvicset, az ebédszünetben kiugranak egy pizzaszeletért vagy gíroszért, de buli után is életmentő lehet egy melegszendvics, hogy a híres lángosokról már ne is beszéljünk. Erről a könnyen elérhető, gyors és költséghatékony étkezési módról úgy tűnik, le kell mondaniuk a budapestieknek az aluljárós büféket érintő új szabályok miatt.

aluljárós büfék lángos
Az aluljárós büféket érintő szigorú szabályozás miatt felmerülhet a kérdés, mi lesz így a város leghíresebb lángosozójával
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Új szabályok léptek érvénybe az aluljárós büfék életében

A helyben sütést tiltó rendelet lépett életbe 2025. január 1-jén, ettől kezdve tehát sem melegszendvicset, sem, gíroszt, hamburgert, lángost vagy épp kürtőskalácsot nem készíthetnek az aluljárókban található vendéglátóegységekben – értesült a Blikk

A lap megkeresésére a Főpolgármesteri Hivatal elmondta, hogy több probléma is van a helyben sütéssel. Egyrészt az aluljárókban kialakított büféket „közműkiépítettségük és kialakításuk miatt” nem tartják alkalmasnak az ételkészítésre. Másrészt arról számoltak be, hogy többen is panaszkodnak az ott terjengő szagokra, a kicsapódó zsírgőzre, amelynek tisztítása nehezen megoldható feladat. A környezet szempontjából sem kedvező a helyzet, mint mondják, a használt olaj sokszor az esővíz elvezetésére szolgáló csatornarendszerbe kerül. 

Az év elejétől hatályos rendelet miatt szűkül a büfék választéka, sokan kénytelenek lehetnek profilt váltani. 

Miért szeretjük annyira a street foodokat?

A street foodok, avagy utcai ételek népszerűsége világszerte töretlen. Elsősorban a gyorsaság és a kényelem miatt vonzóak: a napjainkat jellemző rohanó életmód mellett az emberek gyakran keresnek olyan ételeket, amelyeket útközben, egyik helyről a másikra tartva is elfogyaszthatnak. Ezt nem feltétlenül nevezhetjük az előnyüknek, de tény, hogy a kereslet is alakította a kínálatot. 

Az viszont kétségtelen, hogy ezek az ételek sokszor az újdonságot képviselik a klasszikus, jól bevált receptek mellett. Sok street food árus kreatív, különleges ízvilágú fogásokkal áll elő, amelyeket szívesen megkóstolunk. 

Mellettük szól még az ár-érték arányuk is, hiszen többnyire megfizethető áron jutunk laktató ételhez. Akkor is jó választás lehet, ha a családot szeretnénk valamilyen újdonsággal meglepni, hiszen a házilag készített gyorsételek ugyanolyan finomak lehetnek, de általában egészségesebbek, mint az utcán vásárolt változatuk. 

Plusz az evés közösségi élményét is nyújthatják, ha nem rohanva kapunk be egy-egy falatot, hanem mondjuk a barátokkal megyünk le megkóstolni a különleges, olykor extrém ízű lángosokat. 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.