A kenyér viszonylag hosszú ideig eltartható, ha a hűtőben, vagy a fagyasztóban tárolod és mindig csak annyit veszel elő belőle, amennyi másnap kell. Ha azonban mégis megszárad és megszikkad a kenyér, még annak sem kell a kukába kerülnie, ugyanis ledarálva remek panírmorzsa lehet belőle, de akár kruton formájában, levesbetétként is felhasználhatod.
Ha azonban valami merőben új útját választanád a száraz kenyér újrahasznosításának, akkor készíts belőle tápoldatot a növényeidnek!
A száraz, szikkadt, de még nem penészes kenyeret, zsemlét vagy kiflit tépd vagy törd apró darabokra, tedd egy nagy befőttesüvegbe és öntsd fel vízzel. Ezután hagyd legalább egy hétig állni és erjedni. A keveréket szűrd le és higítsd fel 1:3 arányban, melyből az 1 egység a kenyeres folyadék, a 3 pedig a tiszta víz.
Ezt a keveréket a legjobban az agglegénypálma fogja élvezni. A fiatal növényt három-négy hetente egyszer öntözd a kenyeres vízzel, az idősebb példányokat akár gyakrabban is meglocsolhatod vele. A kenyérből értékes nitrogén és kálium oldódik az öntözővízbe, mely nélkülözhetetlen a növények fejlődése, növekedése szempontjából – olvasható az essanews oldalán.
Bizony, könnyen, akár a szemétbe vagy a lefolyóba kerülő dolgokból is készíthető tápoldat. A banánhéj áztatva vagy a földbe ásva is kifejti jótékony hatását, de öntözésre remek a tojás főzővize, sőt akár biztonsági gyufából is készíthető olyan tápoldatos öntözővíz, amely serkenti a növények növekedését, erősíti a gyökérrendszert, még zöldebbé teszi a leveleket.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.