Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mákos guba  recept
Mákos guba
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Praktikus

Száraz kenyérből zsemlemorzsa? Felejtsd el, és készíts inkább tápoldatot a növényeidnek

Készíts kenyérből tápoldatot. Mutatjuk a trükköt! /Fotó: Shutterstock
A megszáradt pékárukból könnyen készíthetünk zsemlemorzsát a panírozáshoz, vagy kenyérkockát levesbetétnek, de akár tápoldalként is új életre kelhetnek a megszikkadt péksütik. Mutatjuk a zseniális kertésztrükköt!

A kenyér viszonylag hosszú ideig eltartható, ha a hűtőben, vagy a fagyasztóban tárolod és mindig csak annyit veszel elő belőle, amennyi másnap kell. Ha azonban mégis megszárad és megszikkad a kenyér, még annak sem kell a kukába kerülnie, ugyanis ledarálva remek panírmorzsa lehet belőle, de akár kruton formájában, levesbetétként is felhasználhatod.

Készíts kenyérből tápoldatot. Mutatjuk a trükköt! /Fotó: Shutterstock
Készíts kenyérből tápoldatot. Mutatjuk a trükköt! /Fotó: Shutterstock

Ha azonban valami merőben új útját választanád a száraz kenyér újrahasznosításának, akkor készíts belőle tápoldatot a növényeidnek!

Száraz kenyérből így lesz tápoldatos öntözővíz

A száraz, szikkadt, de még nem penészes kenyeret, zsemlét vagy kiflit tépd vagy törd apró darabokra, tedd egy nagy befőttesüvegbe és öntsd fel vízzel. Ezután hagyd legalább egy hétig állni és erjedni. A keveréket szűrd le és higítsd fel 1:3 arányban, melyből az 1 egység a kenyeres folyadék, a 3 pedig a tiszta víz.

Ezzel a tápoldattal csodásak lesznek az agglegénypálmák /Fotó: Shutterstock
Ezzel a tápoldattal csodásak lesznek az agglegénypálmák /Fotó: Shutterstock

Ezt a keveréket a legjobban az agglegénypálma fogja élvezni. A fiatal növényt három-négy hetente egyszer öntözd a kenyeres vízzel, az idősebb példányokat akár gyakrabban is meglocsolhatod vele. A kenyérből értékes nitrogén és kálium oldódik az öntözővízbe, mely nélkülözhetetlen a növények fejlődése, növekedése szempontjából – olvasható az essanews oldalán.

Házi tápoldat szemétből?

Bizony, könnyen, akár a szemétbe vagy a lefolyóba kerülő dolgokból is készíthető tápoldat. A banánhéj áztatva vagy a földbe ásva is kifejti jótékony hatását, de öntözésre remek a tojás főzővize, sőt akár biztonsági gyufából is készíthető olyan tápoldatos öntözővíz, amely serkenti a növények növekedését, erősíti a gyökérrendszert, még zöldebbé teszi a leveleket.

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.