Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Praktikus

Száraz kenyérből zsemlemorzsa? Felejtsd el, és készíts inkább tápoldatot a növényeidnek

Készíts kenyérből tápoldatot. Mutatjuk a trükköt! /Fotó: Shutterstock
A megszáradt pékárukból könnyen készíthetünk zsemlemorzsát a panírozáshoz, vagy kenyérkockát levesbetétnek, de akár tápoldalként is új életre kelhetnek a megszikkadt péksütik. Mutatjuk a zseniális kertésztrükköt!

A kenyér viszonylag hosszú ideig eltartható, ha a hűtőben, vagy a fagyasztóban tárolod és mindig csak annyit veszel elő belőle, amennyi másnap kell. Ha azonban mégis megszárad és megszikkad a kenyér, még annak sem kell a kukába kerülnie, ugyanis ledarálva remek panírmorzsa lehet belőle, de akár kruton formájában, levesbetétként is felhasználhatod.

Készíts kenyérből tápoldatot. Mutatjuk a trükköt! /Fotó: Shutterstock
Készíts kenyérből tápoldatot. Mutatjuk a trükköt! /Fotó: Shutterstock

Ha azonban valami merőben új útját választanád a száraz kenyér újrahasznosításának, akkor készíts belőle tápoldatot a növényeidnek!

Száraz kenyérből így lesz tápoldatos öntözővíz

A száraz, szikkadt, de még nem penészes kenyeret, zsemlét vagy kiflit tépd vagy törd apró darabokra, tedd egy nagy befőttesüvegbe és öntsd fel vízzel. Ezután hagyd legalább egy hétig állni és erjedni. A keveréket szűrd le és higítsd fel 1:3 arányban, melyből az 1 egység a kenyeres folyadék, a 3 pedig a tiszta víz.

Ezzel a tápoldattal csodásak lesznek az agglegénypálmák /Fotó: Shutterstock
Ezzel a tápoldattal csodásak lesznek az agglegénypálmák /Fotó: Shutterstock

Ezt a keveréket a legjobban az agglegénypálma fogja élvezni. A fiatal növényt három-négy hetente egyszer öntözd a kenyeres vízzel, az idősebb példányokat akár gyakrabban is meglocsolhatod vele. A kenyérből értékes nitrogén és kálium oldódik az öntözővízbe, mely nélkülözhetetlen a növények fejlődése, növekedése szempontjából – olvasható az essanews oldalán.

Házi tápoldat szemétből?

Bizony, könnyen, akár a szemétbe vagy a lefolyóba kerülő dolgokból is készíthető tápoldat. A banánhéj áztatva vagy a földbe ásva is kifejti jótékony hatását, de öntözésre remek a tojás főzővize, sőt akár biztonsági gyufából is készíthető olyan tápoldatos öntözővíz, amely serkenti a növények növekedését, erősíti a gyökérrendszert, még zöldebbé teszi a leveleket.

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.