A kenyér viszonylag hosszú ideig eltartható, ha a hűtőben, vagy a fagyasztóban tárolod és mindig csak annyit veszel elő belőle, amennyi másnap kell. Ha azonban mégis megszárad és megszikkad a kenyér, még annak sem kell a kukába kerülnie, ugyanis ledarálva remek panírmorzsa lehet belőle, de akár kruton formájában, levesbetétként is felhasználhatod.
Ha azonban valami merőben új útját választanád a száraz kenyér újrahasznosításának, akkor készíts belőle tápoldatot a növényeidnek!
A száraz, szikkadt, de még nem penészes kenyeret, zsemlét vagy kiflit tépd vagy törd apró darabokra, tedd egy nagy befőttesüvegbe és öntsd fel vízzel. Ezután hagyd legalább egy hétig állni és erjedni. A keveréket szűrd le és higítsd fel 1:3 arányban, melyből az 1 egység a kenyeres folyadék, a 3 pedig a tiszta víz.
Ezt a keveréket a legjobban az agglegénypálma fogja élvezni. A fiatal növényt három-négy hetente egyszer öntözd a kenyeres vízzel, az idősebb példányokat akár gyakrabban is meglocsolhatod vele. A kenyérből értékes nitrogén és kálium oldódik az öntözővízbe, mely nélkülözhetetlen a növények fejlődése, növekedése szempontjából – olvasható az essanews oldalán.
Bizony, könnyen, akár a szemétbe vagy a lefolyóba kerülő dolgokból is készíthető tápoldat. Az egyik legismertebb módszer, ha banánhéjból készítünk olcsó tápoldatot házilag, ehhez pedig két út is áll előttünk. Az egyik során a banánhéjat vágjuk apró darabokra és ássuk el a növények földjébe, a gyökér közelében, a másik során pedig az öntözővízbe kell beledobálni a banánhéjat.
A rózsa lesz a leghálásabb ezért a házi tápoldatért, a héjban ugyanis, akárcsak a gyümölcshúsban, megtalálható számos ásványi anyag, mind közül talán a kálium a legfontosabb a növények számára. A káliumra nemcsak az emberi szervezetnek, hanem a növényeknek, virágoknak is szükségük van, hogy erősek, egészségesek és ellenállóak legyenek a betegségekkel szemben, és mindezek mellett növekedni is tudjanak.
A banánhéj kiváló kalcium-, magnézium-, foszfát- és kénforrás, amelyre minden növénynek szüksége van a túléléshez.
Tápoldat olcsón készíthető még biztonsági gyufából. A biztonsági gyufák fején vörösfoszfor található, a növényeknek pedig szükségük van erre az ásványi anyagra ahhoz, hogy növekedni, fejlődni tudjanak. Ugyanígy remek öntözésre a tojás főzővize, a tojáshéjban ugyanis nagy mennyiségű kalcium található, amely főzés során kioldódik, így a főzővíz aranyat érhet a kerttel, dísznövényekkel rendelkezők számára!
Ha a tojás főzővizével öntözöd a növényeket, akkor nemcsak kalciumot, hanem ásványi anyagokat és aminosavakat is juttatsz a növény talajába. Ezeket a természetes, extra anyagokat a növény a szár és a levelek megerősítésére használja majd, mindemellett erősítik a növény sejtfalát. Fontos infó, hogy a főzővizet mindenképp hagyjuk kihűlni és csak ezután használjuk locsolásra.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.