Szüleink és nagyszüleink idejében nem volt olyan széles választék a növényvédő szerekből és tápoldatokból, mint manapság, viszont tudtak rengeteg olyan praktikát, amit ma mondhatni elfeledtünk. Ilyen például az is, hogy ha a banánhéjat az öntözővízben áztatjuk, akkor zseniális tápoldatot kapunk, de akár el is áshatjuk a feldarabolt banánhéjat, a növények örülni fognak neki.
A kávézacc, vagy éppen a tojás főzővize is olyan csodaszer, amit a kertben sokan használnak. A gyufa azonban keveseknek jutna eszébe, pedig ebből is kiváló öntözővíz készíthető.
A biztonsági gyufák fején vörösfoszfor található, a növényeknek pedig szükségük van erre az ásványi anyagra ahhoz, hogy növekedni, fejlődni tudjanak. Az egyik videós tartalomgyártó, Creative Explained pedig megmutatta, hogy milyen egyszerűen és gyorsan lehet a gyufákból tápoldatos öntözővizet készíteni!
Fogj egy marék, vagy egy teljes doboz, még nem használt gyufát (ennek ára nagyjából 150 forint körül mozog), tedd bele egy pohárba és töltsd tele, körülbelül 2-2,5 deciliter vízzel. Hagyd állni legalább egy órán át. Ezután szűrd le, és higítsd fel, hogy egy liter legyen. A növényeket havonta egyszer öntözd meg ezzel a spéci keverékkel, és észre fogod venni a változást!
A növények számára fontos ásványi anyag a foszfor, hiszen több élettani folyamatban is részt vesz. Ilyen például a növény energiarendszerének szabályozása, a fehérjeszintézis, ebből adódóan pedig meghatározó szerepe van a foszfornak a növekedésben, a sejtosztódásban. Hatására javul a virág- és magképzés, a gyökerek intenzívebben fejleődnek, és főként a tápanyagfelvételben meghatározó szerepet játszó hajszálgyökerek száma és elágazása növekszik – írja az Agroinform.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.