Ha falatnyi, kerekded formát ölt a krumplis tészta, akkor bizony gnocchi (ejtsd: nyokki) néven szerepelhet a tányéron. Ezt az olasz gombócot különféle mártásokkal ízesítik, de maga a tészta is gazdagítható, ízesíthető. Érdemes más főtt és passzírozott zöldséggel, például céklával vagy sütőtökkel dúsítani, de kerülhet bele sajt vagy túró is – és bátran fűszerezheted is.
A gnocchi, azaz a „csomók“ őse már az ókori Rómában ismert volt, s a Birodalom térnyerésével Európa szinte összes konyháját „megfertőzte". A 16. században módosult a tészta, az Újvilágból érkezett krumplival gazdagodott, és leggyakrabban azóta is ebben az összetételben készül.
A gnocchi készítésekor a klasszikus nudlinál kicsit dundibb darabokat készítenek, és minden egyes darabot villával bebarázdálnak. Ez – azon felül, hogy esztétikussá teszi a krumpligombócokat – arra is szolgál, hogy a kifőtt gombócra rákerülő szósz jobban, nagyobb felületen megtapadjon annak felületén.
Ez az olasz tészta egy kevés vajjal és némi friss, morzsolt zsályával az igazi, gyakran kínálják gorgonzolamártással vagy paradicsomszósszal. A mártásokon kívül a gnocchit köretként is tálalhatjuk különféle raguk mellé, sőt hidegen, tésztasaláta formájában is megállja a helyét.
A mi kedvenc gnocchireceptjeink:
Olvasd el ezeket a cikkeket is:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.