Nézzük meg közelebbről, hogyan is működnek a mosogatószerek, valóban képesek-e elpusztítani a kórokozókat.
A mosogatószerek főként felületaktív anyagokat tartalmaznak, amelyek segítenek lebontani a zsírt és eltávolítani az ételmaradékokat. Ezek a molekulák a zsír és a víz között egyfajta hidat képeznek, így lehetővé teszik a szennyeződés eltávolítását az edények felületéről. A legtöbb mosogatószer emellett illatanyagokat és színezékeket tartalmaz, ami miatt nem mindent szabad elmosni velük.
A mosogatószerek legfontosabb feladata tehát a tisztítás: a felületaktív anyagok segítenek lemosni a baktériumokat az edényekről. Ez azonban nem egyenlő a baktériumok elpusztításával.
Néhány mosogatószer ugyan tartalmazhat antibakteriális összetevőket, amelyek képesek lehetnek bizonyos kórokozók elpusztítására. Azonban ezekkel sem garantált, hogy minden baktériumtípust eltávolítanak.
Ha a mosogatószer nem nyújt garanciát a kórokozók ellen, vajon hogyan biztosíthatjuk a konyhai eszközeink higiéniáját? A megoldás nem más, mint a víz. A baktériumok eltávolításához a meleg víz használata kiemelten fontos. A forró víz (általában a 60 °C felett) önmagában is sok baktériumot képes elpusztítani, ezért a mosogatás során érdemes a lehető legmelegebb vizet használni. Ezenkívül az edények felületéről a megfelelő szivaccsal vagy egy kefével távolíthatjuk el hatékonyan a baktériumokat. Jó, ha van mosogatógép a háztartásban, ez nagyban megkönnyíti a dolgunkat, de enélkül sem lehetetlen a baktériummentes háztartás fenntartása.
Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy az E. coli és más baktériumok a konyhai szivacsokon akár 16 napig is életben maradhatnak. Ettől persze még nincs ok az aggodalomra, ha megfelelő hőmérsékletű vízben mossuk el az edényeinket, azután a szivacsot is megtisztítjuk, sokat tehetünk a fertőzések elkerülése érdekében. Időnként azonban nem árt fertőtleníteni az eszközeinket, a szivacsot pedig gyakran lecserélni.
Ha nincs mosogatógépünk, akkor a legjobb módszer az edények tisztítására a következő: mosogatószeres mosogatás után jöhet az öblítés, majd klóros-fertőtlenítős vízben áztatás kb. 2 percen át. Mivel a legtöbb tányér és edény nem porózus, nem feltétlenül kell ezeket az edényeket minden használat után fertőtleníteni. Vannak azonban olyan munkafolyamatok, amik után mindig ajánlott az eszközök fertőtlenítése: ilyen például a nyers hús feldolgozása.
(Forrás)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.