Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Minestrone recept
Minestrone
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
Az eredeti Baklava  recept
Az eredeti Baklava
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Vannak olyan alapvető eszközök, amelyek megléte igazi kincs a konyhánkban. Ilyen a rozsdamentes serpenyő is, amiben tapadásmentesen készíthetünk el rengeteg finomságot, már amennyiben tudjuk, hogyan kell helyesen használni. Szerencsére a „titok” kiderült, és meg is osztjuk veletek.

A rozsdamentes serpenyő praktikus konyhai eszköz, mert szinte bármit elkészíthetünk benne. Minimális zsiradék hozzáadásával is tapadásmentes lehet a felülete, ehhez azonban ismernünk kell egy apró kis trükköt. 

rozsdamentes serpenyő
A rozsdamentes serpenyő szuper konyhai eszköz, amiben nem ragad le az étel 
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Így használd a rozsdamentes serpenyőt

Ha veled is előfordult már, hogy a tapadásmentes serpenyő egy bizonyos részén mégis leragadt az étel, akkor nagyon nagy a valószínűsége, hogy te is ezt az apróságot rontod el. Nálad is úgy kezdődik a folyamat, hogy az olajat a serpenyőbe öntöd, és úgy teszed fel melegedni a tűzhelyre? Akkor bizony te is a többséghez tartozol. Csakhogy bele sem gondolunk, mennyit számít, ha hideg helyett előmelegített serpenyőbe öntjük az olajat. Ezen múlhat minden. 

A serpenyő közepe gyorsabban melegszik, mint a széle, ezért ha hideg rozsdamentes acél serpenyőbe öntjük az olajat, akkor azt a szélei felé fogja „kitolni”. Az olaj így egyenlőtlenül oszlik el, és felmelegedni sem fog egyformán. Egy nagyon vékony réteg zsiradék marad csak a serpenyő közepében, ami túlmelegszik, ettől a serpenyő elveszíti tapadásmentességét. A középre kerülő étel leragadhat, sőt, oda is éghet. 

Ehelyett sokkal célravezetőbb, ha előbb üresen feltesszük a serpenyőt a tűhelyre melegedni, csupán egy rövid időre, míg egyenletesen átforrósodik. Csak ezután öntsük bele a használni kívánt zsiradékot, mert így az is egyenletesen melegszik fel, ezáltal egyfajta védőréteget képezve a serpenyő felülete, valamint az étel között. Így biztosítva, hogy egyetlen egy falat se tapadjon oda. 

Honnan tudod, hogy elég meleg-e a serpenyő? 

A tűzhelytől függhet, mennyi idő alatt melegszik fel a serpenyő. Gyakorlott háziasszonyok már ránézésre megmondják, de még nekik is hasznos lehet egy-két trükk. Roppant egyszerű a tenyeres módszer, amikor a kezünket a serpenyő fölé tesszük, és ha az hőt sugároz, átmelegedett. De néhány csepp vízzel is tesztelhetjük a hőmérsékletet. A pici vizet öntünk a serpenyőbe, és a víz apró gyöngyöket alkotva pattog benne, akkor túl forró, ilyenkor kicsit hagyjuk visszahűlni. Ha a víz alig párolog el, folyékony marad, az arra utal, hogy még nem elég meleg a serpenyő felülete. A kettő között van az ideális hőmérséklet. 

A tükörtojás elkészítésénél különösen jól jöhet ez a praktika, ami nem bonyolult étel, mégis okohat némi fejtörést. A sárgája szépen elkészül, de ugye veled is előfordult már, hogy a fehérje leragadt, a széle odaégett? Nos, ha a fentieket alkalmazva készíted, ez nem jelent gondot többé. Ugyanis az egyenletes hőmérsékletű olaj elkezdi lebontani a tojásfehérjében lévő fehérjéket, és megakadályozza, hogy a fémhez tapadjanak. 

(Forrás)

SZAVAZÁS

Ahány ház, annyi szokás... Te melyik fajta serpenyőre esküszöl?

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.