A rozsdamentes serpenyő praktikus konyhai eszköz, mert szinte bármit elkészíthetünk benne. Minimális zsiradék hozzáadásával is tapadásmentes lehet a felülete, ehhez azonban ismernünk kell egy apró kis trükköt.
Ha veled is előfordult már, hogy a tapadásmentes serpenyő egy bizonyos részén mégis leragadt az étel, akkor nagyon nagy a valószínűsége, hogy te is ezt az apróságot rontod el. Nálad is úgy kezdődik a folyamat, hogy az olajat a serpenyőbe öntöd, és úgy teszed fel melegedni a tűzhelyre? Akkor bizony te is a többséghez tartozol. Csakhogy bele sem gondolunk, mennyit számít, ha hideg helyett előmelegített serpenyőbe öntjük az olajat. Ezen múlhat minden.
A serpenyő közepe gyorsabban melegszik, mint a széle, ezért ha hideg rozsdamentes acél serpenyőbe öntjük az olajat, akkor azt a szélei felé fogja „kitolni”. Az olaj így egyenlőtlenül oszlik el, és felmelegedni sem fog egyformán. Egy nagyon vékony réteg zsiradék marad csak a serpenyő közepében, ami túlmelegszik, ettől a serpenyő elveszíti tapadásmentességét. A középre kerülő étel leragadhat, sőt, oda is éghet.
Ehelyett sokkal célravezetőbb, ha előbb üresen feltesszük a serpenyőt a tűhelyre melegedni, csupán egy rövid időre, míg egyenletesen átforrósodik. Csak ezután öntsük bele a használni kívánt zsiradékot, mert így az is egyenletesen melegszik fel, ezáltal egyfajta védőréteget képezve a serpenyő felülete, valamint az étel között. Így biztosítva, hogy egyetlen egy falat se tapadjon oda.
A tűzhelytől függhet, mennyi idő alatt melegszik fel a serpenyő. Gyakorlott háziasszonyok már ránézésre megmondják, de még nekik is hasznos lehet egy-két trükk. Roppant egyszerű a tenyeres módszer, amikor a kezünket a serpenyő fölé tesszük, és ha az hőt sugároz, átmelegedett. De néhány csepp vízzel is tesztelhetjük a hőmérsékletet. A pici vizet öntünk a serpenyőbe, és a víz apró gyöngyöket alkotva pattog benne, akkor túl forró, ilyenkor kicsit hagyjuk visszahűlni. Ha a víz alig párolog el, folyékony marad, az arra utal, hogy még nem elég meleg a serpenyő felülete. A kettő között van az ideális hőmérséklet.
A tükörtojás elkészítésénél különösen jól jöhet ez a praktika, ami nem bonyolult étel, mégis okohat némi fejtörést. A sárgája szépen elkészül, de ugye veled is előfordult már, hogy a fehérje leragadt, a széle odaégett? Nos, ha a fentieket alkalmazva készíted, ez nem jelent gondot többé. Ugyanis az egyenletes hőmérsékletű olaj elkezdi lebontani a tojásfehérjében lévő fehérjéket, és megakadályozza, hogy a fémhez tapadjanak.
(Forrás)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.