Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Eggs Benedict (Benedek tojás)
Klasszikus kuglóf
Csupacsokis brownie
Zsemlegombóc
Parasztlángos (kenyérlángos)
Mátrai borzaska
Tárkonyos csirkeraguleves
Kínai szezámmagos csirke
Hollandi mártás
Dödölle - az eredeti recept
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Farsangi szalagos fánk
Toros káposzta
Tojásos nokedli fejes salátával
Epres blondie
Édes polenta vagy puliszka
Túrós pite
Oroszkrémtorta
Reszelt túrós sütemény
Egy disznóvágás még ma is fontos esemény egy család életében, hiszen ez biztosítja, hogy hosszú időn át legyen friss hús az asztalon. Nemcsak hús, hanem kolbász és sonka, meg persze zsír is szalonna is lesz ilyenkor, és nincs is jobb a házi alapanyagoknál. A disznóvágás pedig nem az igazi a mennyeien finom toros ételek nélkül, amiket mi is megkóstoltunk.

A disznóvágás hagyomány, sok család életében fontos esemény. A régi időkben különösen, de persze még ma is igaz, hogy egy vágás során mindent gondosan kell végezni és persze minden alapanyagot fel is kell használni, tényleg semmi sem mehet pocsékba. A kolbászt a sertés átmosott vékonybelébe töltötték, a körömből finom pörkölt készült, a belsőségekből jutott a hurkába, a sertéshájból sütemény, a fülekből, nyelvből kocsonya vagy éppenséggel disznósajt is készülhetett.

Such Zoltán András kolbászkirály a disznótorán árulta el a csabai kolbász receptjét
Such Zoltán András kolbászkirály disznótorán látta vendégül a Mindmegettét
FOTÓ: DINYA MAGDOLNA / BEOL

 

A Mindmegette a BEOL-lal közös kolbásztúráján ellátogatott Such Zoltán kolbászkirály disznóvágására, ahol a szakember bevezetett minket a disznótartás világába, elárulta, mivel szabad etetni a sertéseket, melyik fajta a legjobb, ha az embert húst vagy épp kolbászt szeretne, és megnézhettük, hogyan is zajlik a sertés részekre bontása. A Disznóvágáson jártunk című sorozatban végigjártuk a békéscsabai kolbászkirályokat, akik elárulták a titkos recepteket, megmutatták, hogyan töltik és füstölik a kolbászokat és elárulták azt is, mit jelent számukra, hogy megnyerték a Csabai Kolbászfesztivált.

A sorozat fináléjában, a Disznóvágáson jártunk ötödik részében pedig nincs más hátra, mint hogy megkóstoljuk az igazi, klasszikus toros ételeket.

Mindmegettük a legfinomabb toros ételeket

A tor sok családnál az előző vágásból megmaradt utolsó szál vastagkolbász (vagy a dorka) megvágásával kezdődik, ezzel teremtve nemcsak hagyományt, de folytonosságot is, egyfajta kört a család életében, a mindennapokban.

A vágás megkezdése után pedig annyi a munka, hogy csak arra van idő, hogy az ember leüljön, bekapjon pár falatot, majd folytassa a darabolást, a szeletelést, a darálást, töltést. Miközben a férfiak dolgoznak, az asszonyok is serénykednek, mossák a belet a kolbászhoz és a hurkához, főzik az abalevet és csinálják az ilyenkor elengedhetetlen toros ételeket.

Egy disznótor során biztosan asztalra kerül a hagymás sült vér, amit kenyérrel esznek, de tótok lakta vidéken krumplival együtt kínálják. Orjaleves vagy kiszelyleves sem hiányozhat a toros ebédlőasztalról, a nevét a belekerülő orjáról, azaz a sertésgerincről kapta. Nagyon zsíros leves, amit egyes helyeken nemcsak hússal és a benne főtt zöldségekkel, hanem sült sertésagyvelővel kínálnak. A leves után érkezhet a toros káposzta vagy a pecsenye, a frissen vágott sült hús minimális fűszerezést igényel, só, bors, esetleg fokhagyma kell csak hozzá.

Kolbász mellett hurka, disznósajt és májas is készül

Az abalében főtt belsőségekből nemcsak hurka, hanem disznósajt is készíthető. Schäffer Ágnes kolbászkirálynő a finom kolbászok mellett disznósajtot is készít, aminek fűszerezése majdnem pontosan megegyezik a csabai kolbász fűszereivel, hiszen kerül ebbe is só, fokhagyma és fűszerpaprika, de egész kömény már nem, helyette viszont bors is gazdagítja az ízvilágát.

Schäffer Ágnes és családja nemcsak kolbászt, hanem disznósajtot és májat is készít
Schäffer Ágnes és családja nemcsak kolbászt, hanem disznósajtot és májat is készít
FOTÓ: DINYA MAGDOLNA / BEOL

Disznóvágáson jártunk, íme a sorozat részei a Mindmegettén

A sorozat első részében Békéscsabán, Such Zoltán kolbászkirály disznóvágásán jártunk, ahol a szakember beszélt az állatok etetéséről, a vágás során végzett műveletekről, ezt követően, a második részben a csabai kolbász fűszerei kerültek terítékre, a titokba Juhász György avatott be minket. A Disznóvágáson jártunk harmadik epizódjában Szaszák Gergő és Schäffer Ágnes a kolbásztöltéstől a füstölésig tartó utat mutatta meg nekünk. A negyedik részben pedig a kolbászkirályok és királynők beszéltek arról, mit jelentett számukra a díj és az elismerés.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.