A kutatómunka nem is maradt eredménytelenül, ugyanis a szakemberek – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) – végre megfogalmazták az egészséges táplálkozás négy fő alapelvét, amelyek a következők:
A szénhidrátok jelentik szervezetünk legfőbb energiaforrását, ezért ezek arányának 45-75 százalék között kell mozognia. Az optimális mennyiség 50-65 százalék közé esik, amit célszerű változatos forrásokból – például hüvelyesekből, teljes kiőrlésű gabonákból, kenyérből, rizsből vagy burgonyából – fedezni.
Az egyszerű cukrok fogyasztását egészen minimálisra kell csökkenteni, mivel ezek nem létfontosságú tápanyagok. Az ajánlás alapján a napi energiabevitel maximum 10 százaléka származhat cukorból, de az ideális arány inkább 5 százalék körül van. A szakértők szerint ezt édesítőszerek használata nélkül kellene elérni – hívja fel a figyelmet a Rizikométer.
A zsírok tekintetében a telített zsírsavak fogyasztásánál arra figyeljünk, hogy a napi energiabevitelünk legfeljebb 10 százalékát tegyék ki. Az összes zsírbevitelnek 15-30 százalék között kell lennie, az ideális érték pedig 20-25 százalék között mozog.
A felnőttek számára ajánlott napi sóbevitel legfeljebb öt gramm, vagyis egy teáskanálnyi. Ennek ellenére egy korábbi kutatás szerint a magyar nők átlagosan 12 gramm, a férfiak pedig több mint 17 gramm sót fogyasztanak naponta.
A túlzott sóbevitelnek komoly egészségügyi kockázatai vannak. Leggyakoribb következménye a magas vérnyomás, amely növeli az agyvérzés, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.
Emellett a só visszatartja a vizet a szervezetben, ami megnöveli a vér térfogatát, ez pedig károsítja az érfalakat, ennek következtében érelmeszesedés, érelzáródás alakulhat ki. De a túlzott sófogyasztás ödémát is okozhat, és nem tesz jót a veséknek sem: a sok nátrium-kloridot tartalmazó ételek növelik a vesekő, a gyomorfekély és a fejfájás kialakulásának kockázatát.
A WHO és a FAO ajánlása szerint a vörös húsokat, feldolgozott húsipari termékeket és ultrafeldolgozott élelmiszereket csak kis mennyiségben lenne szabad fogyasztani, mivel ezek káros hatással vannak az egészségre – különösen a feldolgozott vörös húsok kockázatait hangsúlyozzák a szakértők.
Egyre több tudományos bizonyíték utal arra, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek rendszeres fogyasztása súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. Ilyenek például a szív- és érrendszeri betegségek, az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a légző- és emésztőrendszeri problémák, a korai halálozás és a rák.
Egészségünk érdekében tehát mindenképpen érdemes odafigyelni a kiegyensúlyozott tápanyagbevitelre és kerülni a túlzott cukor-, só- és feldolgozott élelmiszer-fogyasztást.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.