Ha valamilyen tésztaételt főzünk, a bevett gyakorlat általában az, hogy elkészítjük a szószt, majd a tésztát, és e kettőt összekeverjük. És bár ez még a jobbik eset – hiszen az igazán ízletes végeredmény érdekében sosem a tésztát kell előbb kifőzni, hanem fordítva –, van ennél sokkal hatékonyabb módszer. Az olaszok titkos összetevőjétől, amit semmi más nem pótolhat, olyan krémes lesz a tésztaszósz, mint még sosem.
Neked van olyan ismerősöd, aki nem szereti a tésztaételeket? Nincs? Hát, valószínűleg nem véletlenül. Gyors, laktató és rendkívül ízletes fogásokat készíthetünk tészta és némi szósz kombinálásával. Ám amilyen egyszerűek ezek az ételek, legalább olyan könnyű elrontani is őket. Már rögtön a tésztafőzésnél elkövethetjük az első hibákat, nem véletlen, hogy olyan neves szakácsok, mint Jamie Oliver is részletes útmutatót írt a tésztafőzés trükkjeiről. Ha a tanácsokat megfogadva sikerül hibátlan ízűre és állagúra főznünk a tésztát, az ételünk tökéletessége még mindig nincs biztonságban.
A szósszal ugyanis szintén melléfoghatunk, ha ízetlen, nem tapad a tésztára, vagy éppen nem elég krémes, amik sokszor összefüggenek. Az olaszok pofonegyszerű trükkje azonban mindenre megoldást kínál. A titok pedig nem más, mint a tészta főzővize.
A magas keményítőtartalmú főzővíz segít besűríteni a szószt, ami ezáltal krémes, de nem zsíros bevonatot képez majd a tésztán.
Semmi sem bizonyítja jobban a tésztavíz jelentőségét, mint a római gasztronómia egyik tradicionáis fogása, a cacio e pepe. Az őrölt fekete borsból és pecorino sajtból készülő tésztaétel harmadik fő összetevője a főzővíz. A hagyományos recept szerint a serpenyőben lepirított fekete borshoz egy kevés főzővizet öntenek, majd hozzáadják a sós vízben kifőzött tésztát. A sajtból és tésztavízből elkészítik a krémes szószt, amit a borssal elkevert tésztához adnak, és kerül bele még egy kis főzővíz. Végül az egészet alaposan összekeverik, és kész is a pofonegyszerű, de mennyei finom ebéd vagy vacsora.
Az elkészítését megnézheted az alábbi videón, amit egy New Yorkban élő olasz séf tett közé Instagram-oldalán.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.