Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Minestrone recept
Minestrone
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Praktikus

Nem a tejszíntől lesz krémes a tésztaszósz, sosem találnád ki, mi kell bele helyette

A tésztafélék, például a bolognai vagy a carbonara is akkor finom, ha jó sok szósz van a tésztán. Ugyanakkor az is fontos, hogy maga a tésztaszósz milyen állagú, hiszen meghatározza mind az ízélményt, mind az étel esztétikai értékét. A krémesség az egyik fő kritérium, amit sokszor magas zsírtartalmú tejszínnel érünk el, pedig van ennél egy sokkal jobb megoldás is, amiért még a boltba sem kell menni.

Ha valamilyen tésztaételt főzünk, a bevett gyakorlat általában az, hogy elkészítjük a szószt, majd a tésztát, és e kettőt összekeverjük. És bár ez még a jobbik eset – hiszen az igazán ízletes végeredmény érdekében sosem a tésztát kell előbb kifőzni, hanem fordítva –, van ennél sokkal hatékonyabb módszer. Az olaszok titkos összetevőjétől, amit semmi más nem pótolhat, olyan krémes lesz a tésztaszósz, mint még sosem. 

A krémes tésztaszósz titka egy pofonegyszerű alapanyag 
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Az olasz titok: ettől lesz igazán krémes a tésztaszósz

Neked van olyan ismerősöd, aki nem szereti a tésztaételeket? Nincs? Hát, valószínűleg nem véletlenül. Gyors, laktató és rendkívül ízletes fogásokat készíthetünk tészta és némi szósz kombinálásával. Ám amilyen egyszerűek ezek az ételek, legalább olyan könnyű elrontani is őket. Már rögtön a tésztafőzésnél elkövethetjük az első hibákat, nem véletlen, hogy olyan neves szakácsok, mint Jamie Oliver is részletes útmutatót írt a tésztafőzés trükkjeiről. Ha a tanácsokat megfogadva sikerül hibátlan ízűre és állagúra főznünk a tésztát, az ételünk tökéletessége még mindig nincs biztonságban. 

A szósszal ugyanis szintén melléfoghatunk, ha ízetlen, nem tapad a tésztára, vagy éppen nem elég krémes, amik sokszor összefüggenek. Az olaszok pofonegyszerű trükkje azonban mindenre megoldást kínál. A titok pedig nem más, mint a tészta főzővize. 

A magas keményítőtartalmú főzővíz segít besűríteni a szószt, ami ezáltal krémes, de nem zsíros bevonatot képez majd a tésztán.

Cacio e pepe, az ikonikus olasz tésztaétel

Semmi sem bizonyítja jobban a tésztavíz jelentőségét, mint a római gasztronómia egyik tradicionáis fogása, a cacio e pepe. Az őrölt fekete borsból és pecorino sajtból készülő tésztaétel harmadik fő összetevője a főzővíz. A hagyományos recept szerint a serpenyőben lepirított fekete borshoz egy kevés főzővizet öntenek, majd hozzáadják a sós vízben kifőzött tésztát. A sajtból és tésztavízből elkészítik a krémes szószt, amit a borssal elkevert tésztához adnak, és kerül bele még egy kis főzővíz. Végül az egészet alaposan összekeverik, és kész is a pofonegyszerű, de mennyei finom ebéd vagy vacsora. 

Az elkészítését megnézheted az alábbi videón, amit egy New Yorkban élő olasz séf tett közé Instagram-oldalán. 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.