Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mákos guba  recept
Mákos guba
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
A tésztafélék, például a bolognai vagy a carbonara is akkor finom, ha jó sok szósz van a tésztán. Ugyanakkor az is fontos, hogy maga a tésztaszósz milyen állagú, hiszen meghatározza mind az ízélményt, mind az étel esztétikai értékét. A krémesség az egyik fő kritérium, amit sokszor magas zsírtartalmú tejszínnel érünk el, pedig van ennél egy sokkal jobb megoldás is, amiért még a boltba sem kell menni.

Ha valamilyen tésztaételt főzünk, a bevett gyakorlat általában az, hogy elkészítjük a szószt, majd a tésztát, és e kettőt összekeverjük. És bár ez még a jobbik eset – hiszen az igazán ízletes végeredmény érdekében sosem a tésztát kell előbb kifőzni, hanem fordítva –, van ennél sokkal hatékonyabb módszer. Az olaszok titkos összetevőjétől, amit semmi más nem pótolhat, olyan krémes lesz a tésztaszósz, mint még sosem. 

A krémes tésztaszósz titka egy pofonegyszerű alapanyag 
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Az olasz titok: ettől lesz igazán krémes a tésztaszósz

Neked van olyan ismerősöd, aki nem szereti a tésztaételeket? Nincs? Hát, valószínűleg nem véletlenül. Gyors, laktató és rendkívül ízletes fogásokat készíthetünk tészta és némi szósz kombinálásával. Ám amilyen egyszerűek ezek az ételek, legalább olyan könnyű elrontani is őket. Már rögtön a tésztafőzésnél elkövethetjük az első hibákat, nem véletlen, hogy olyan neves szakácsok, mint Jamie Oliver is részletes útmutatót írt a tésztafőzés trükkjeiről. Ha a tanácsokat megfogadva sikerül hibátlan ízűre és állagúra főznünk a tésztát, az ételünk tökéletessége még mindig nincs biztonságban. 

A szósszal ugyanis szintén melléfoghatunk, ha ízetlen, nem tapad a tésztára, vagy éppen nem elég krémes, amik sokszor összefüggenek. Az olaszok pofonegyszerű trükkje azonban mindenre megoldást kínál. A titok pedig nem más, mint a tészta főzővize. 

A magas keményítőtartalmú főzővíz segít besűríteni a szószt, ami ezáltal krémes, de nem zsíros bevonatot képez majd a tésztán.

Cacio e pepe, az ikonikus olasz tésztaétel

Semmi sem bizonyítja jobban a tésztavíz jelentőségét, mint a római gasztronómia egyik tradicionáis fogása, a cacio e pepe. Az őrölt fekete borsból és pecorino sajtból készülő tésztaétel harmadik fő összetevője a főzővíz. A hagyományos recept szerint a serpenyőben lepirított fekete borshoz egy kevés főzővizet öntenek, majd hozzáadják a sós vízben kifőzött tésztát. A sajtból és tésztavízből elkészítik a krémes szószt, amit a borssal elkevert tésztához adnak, és kerül bele még egy kis főzővíz. Végül az egészet alaposan összekeverik, és kész is a pofonegyszerű, de mennyei finom ebéd vagy vacsora. 

Az elkészítését megnézheted az alábbi videón, amit egy New Yorkban élő olasz séf tett közé Instagram-oldalán. 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.