A diétázók vagy gluténérzékenyek számára talán már nem ismeretlen a konjac tészta, ami minimális szénhidráttartalmának, valamint gluténmentességének okán akár a kedvenc alapanyagukká is válhatott. A nullkalóriás élelmiszer sokféleképpen felhasználható, mutatunk is néhány ötletet, amellett, hogy a legfontosabb tudnivalókat is összegyűjtöttük.
A konjac tészta Japánból származik, ahol már több évszázada használják hagyományos ételek, különösen a levesek és wokban készített fogások fő alapanyagaként. A más nevén shirataki tésztának is nevezett élelmiszer az ázsiában őshonos leopárdkontyvirág (ördögnyelv, konjak) gyökeréből készül. A zellerre hasonlító gumót először lisztté őrlik, majd víz hozzáadásával egy többlépéses folyamat eredményeképpen létrehozzák belőle a boltok polcaira kerülő tésztát.
Mivel csupán a porrá őrölt növény és víz alkotja, igen alacsony a szénhidráttartalma, ezért kedvelt alapanyag a diétázók körében. Kalóriatartalma is elenyésző: 100 gramm tésztában mindössze körülbelül 10 kalória van, szemben a hagyományos tésztákkal, amelyek több mint 300-350 kalóriát tartalmaznak. Glikémiás indexe is alacsony, vagyis nem emeli meg a vércukorszintet.
Ráadásul kifejezetten magas a rosttartalma a benne található glükomannán nevű, vízben oldódó anyagnak köszönhetően. A glükomannán nagy mennyiségű vizet képes magába szívni, ezzel zselészerű, rugalmas állagot képez, és hosszú időre eltelít. A növényi rostok ezenfelül serkentően hatnak az emésztésre, gyorsítják az anyagcsere-folyamatokat, tisztítják a bélrendszert.
A konjac tészta (vagy még inkább a benne lévő glükomannán) többnyire nem okoz egészségügyi panaszokat, de mint minden magas rosttartalmú élelmiszernek, ennek is lehetnek mellékhatásai. Ezek között a leggyakoribb lehet a puffadás, hasmenés, hányinger, hasi fájdalom. A konjac táplálékkiegészítőként történő használatát több országban is betiltották, mert a magas vízmegkötő képessége miatt (a súlyának akár 300-szorosát is képes magába szívni) fulladásveszélyes, illetve bélelzáródást okozhat. Tészta formájában fogyasztva ez a veszély nem áll fenn, de fontos, hogy sok folyadékot vigyünk be a szervezetbe.
A glükomannán allergiás reakciót is kiválthat. Ha a konjac tészta fogyasztása után bőrviszketést vagy -kitütést, duzzanatot, esetleg a pulzus emelkedését vagy légzési nehézséget tapasztalunk, ne fogyasszunk többet az ételből. A tünetek súlyosságától függően a háziorvos felkeresése is ajánlott lehet.
A kalóriaszegény tésztafélének helye lehet a kiegyensúlyozott étrendben, ám vegyük figyelembe, hogy vitaminokban szegény alapanyagról van szó. A változatos menü részeként fogyasztva, tápanyagban gazdag hozzávalókkal kombinálva érdemes fogyasztani. Az ázsiai ihletésű fogásoknak, amelyek zöldségben, fehérjében bővelkednek, például remek összetevője. Nguyen Heni, az ázsiai konyha nagykövete és a Mindmegette maestrója által készített zöldséges pad thai például rizstészta helyett konjac tésztával is remek főétel lehet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.