Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Zsemlegombóc
Mákos guba
Tojásos nokedli fejes salátával
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Dubarry-csirkemell
Kínai szezámmagos csirke
Krémes spenótfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kapros tökfőzelék virslivel
Farsangi szalagos fánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mézes-mustáros csirkemell
Rakott zöldbab darált hússal
Finomfőzelék
Körömpörkölt csülökkel
Hagymás rostélyos
Az ázsiai konyha népszerűsége egyre nagyobb hazánkban is, ami részben a kitűnő alapanyagoknak köszönhető. Ezek közé tartozik a konjac tészta is, amiről most minden infót összeszedtünk, amit csak tudni érdemes.

A diétázók vagy gluténérzékenyek számára talán már nem ismeretlen a konjac tészta, ami minimális szénhidráttartalmának, valamint gluténmentességének okán akár a kedvenc alapanyagukká is válhatott. A nullkalóriás élelmiszer sokféleképpen felhasználható, mutatunk is néhány ötletet, amellett, hogy a legfontosabb tudnivalókat is összegyűjtöttük. 

konjac tészta
A konjac tészta az ázsiai ördögnyelv növény gumójából készül 
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Mi a konjac tészta? 

A konjac tészta Japánból származik, ahol már több évszázada használják hagyományos ételek, különösen a levesek és wokban készített fogások fő alapanyagaként. A más nevén shirataki tésztának is nevezett élelmiszer az ázsiában őshonos leopárdkontyvirág (ördögnyelv, konjak) gyökeréből készül. A zellerre hasonlító gumót először lisztté őrlik, majd víz hozzáadásával egy többlépéses folyamat eredményeképpen létrehozzák belőle a boltok polcaira kerülő tésztát. 

Egészséges-e a konjac tészta? 

Mivel csupán a porrá őrölt növény és víz alkotja, igen alacsony a szénhidráttartalma, ezért kedvelt alapanyag a diétázók körében. Kalóriatartalma is elenyésző: 100 gramm tésztában mindössze körülbelül 10 kalória van, szemben a hagyományos tésztákkal, amelyek több mint 300-350 kalóriát tartalmaznak. Glikémiás indexe is alacsony, vagyis nem emeli meg a vércukorszintet. 

Ráadásul kifejezetten magas a rosttartalma a benne található glükomannán nevű, vízben oldódó anyagnak köszönhetően. A glükomannán nagy mennyiségű vizet képes magába szívni, ezzel zselészerű, rugalmas állagot képez, és hosszú időre eltelít. A növényi rostok ezenfelül serkentően hatnak az emésztésre, gyorsítják az anyagcsere-folyamatokat, tisztítják a bélrendszert.  

Recept
Egyszerű
Ázsiai ihletésű csirkeleves
60 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Gyömbéres csirke pirított tésztával
30 perc
2 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept

A konjac tészta fogyasztásának veszélyei

A konjac tészta (vagy még inkább a benne lévő glükomannán) többnyire nem okoz egészségügyi panaszokat, de mint minden magas rosttartalmú élelmiszernek, ennek is lehetnek mellékhatásai. Ezek között a leggyakoribb lehet a puffadás, hasmenés, hányinger, hasi fájdalom. A konjac táplálékkiegészítőként történő használatát több országban is betiltották, mert a magas vízmegkötő képessége miatt (a súlyának akár 300-szorosát is képes magába szívni) fulladásveszélyes, illetve bélelzáródást okozhat. Tészta formájában fogyasztva ez a veszély nem áll fenn, de fontos, hogy sok folyadékot vigyünk be a szervezetbe. 

A glükomannán allergiás reakciót is kiválthat. Ha a konjac tészta fogyasztása után bőrviszketést vagy -kitütést, duzzanatot, esetleg a pulzus emelkedését vagy légzési nehézséget tapasztalunk, ne fogyasszunk többet az ételből. A tünetek súlyosságától függően a háziorvos felkeresése is ajánlott lehet. 

Mihez használjunk konjac tésztát? 

A kalóriaszegény tésztafélének helye lehet a kiegyensúlyozott étrendben, ám vegyük figyelembe, hogy vitaminokban szegény alapanyagról van szó. A változatos menü részeként fogyasztva, tápanyagban gazdag hozzávalókkal kombinálva érdemes fogyasztani. Az ázsiai ihletésű fogásoknak, amelyek zöldségben, fehérjében bővelkednek, például remek összetevője. Nguyen Heni, az ázsiai konyha nagykövete és a Mindmegette maestrója által készített zöldséges pad thai például rizstészta helyett konjac tésztával is remek főétel lehet. 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.