A gőzgombóc elkészítéséhez langyos tejben elkerjük a cukrot, majd felfuttatjuk benne az életsztőt. Hozzáadjuk a lisztet, a sót, a tojássárgáját, a reszelt citromhéjat és lágy tésztává dagasztjuk.
Langyos helyen 45 percig kelesztjük, majd 8 egyenlő részre osztjuk és tenyérrel lelapítjuk.
A töltelékhez a szilvalekvárt a rummal kikeverjük és a tészták közepébe elosztjuk, majd gombóccá formáljuk őket és olvasztott vajjal megkenjük.
Előkészítjük a gőzölőnket: egy kevés vizet forralunk egy lábas aljában, majd a lábast lefedjük egy tiszta textilpelenkával, és egy madzaggal rákötjük. Ezután tátesszük a gombócokat, lefedjük egy másik fazékkal, és kb. 15 perc alatt kigőzöljük őket letakarva.
Ameddig a gombóc készül, a sodóhoz minden hozzávalót összekeverünk és folytonos kevergetés közben felforraljuk, majd tányérba merjük még melegen.
A kész gombócokat megkenjük egy kevés olvasztott vajjal, rátesszük a sodóra és a meghintjük porcukros mákkal.
Nézd meg a gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal elkészítését videón
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.