Krémes spenótfőzelék
Klasszikus grízgaluska leves
Káposztás tészta egyszerűen
Epres blondie
Rigó Jancsi, ahogy mi szeretjük
Körömpörkölt csülökkel
Kijevi csirkemell rizibizivel
Csupacsokis brownie
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus kuglóf
Tárkonyos csirkeraguleves
Dödölle - az eredeti recept
Hagymás rostélyos
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes-mustáros csirkemell
Farsangi szalagos fánk
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Praktikus

Ezt a filléres szert tedd a felmosóvízbe, és tisztább lesz a padló, mint bármikor azelőtt

Vannak olyan univerzális csodaszerek a konyhában, amelyeket nem csak a főzéshez használhatunk fel. Ilyen a citrom, az ecet és persze a szódabikarbóna is, amit akár a felmosóvízbe is tehetünk.

A szódabikarbóna egyszerű, mégis rendkívül sokoldalú háztartási alapanyag, amelyet nemcsak sütéshez, hanem tisztításhoz, szépségápoláshoz és gyógyászati célokra is gyakran használnak. Legtöbbször a sütitésztába kerül, de gyakran használjuk gyomorbántalmak enyhítésére, valamint takarításkor is hatásos szer. Tegyél belőle a felmosóvízbe, és csillogni fog a padló! 

szódabikarbóna felmosás
A szódabikarbóna felmosáskor is a segítségünkre lehet
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Szódabikarbóna, az ezerarcú csodaszer

A szódabikarbóna valóságos csodaszer, alig van olyan probléma, amit ne oldana meg. Szagtalanít, foltokat tisztít, eltávolítja a vízkövet, fehérít és még sorolhatnánk. Alkalmazhatjuk a mosógépben, a főzőlap takarítására, sőt, a sütőt és a mikrót is vegyszermentesen varázsolhatjuk tisztává a segítségével. Mindemellett a padlótisztításban is hasznát vehetjük univerzális hatásának. 

Szagtalanít

Mivel a szódabikarbóna képes elűzni a kellemetlen szagokat, igazán hasznos lehet a konyha vagy a fürdőszoba és a mellékhelyiség felmosásakor. Szagtalanítóképességét lúgos kémhatásának köszönheti, ugyanis képes lebontani a savas molekulákat természetes sóvá és vízzé. 

Tisztít

Rendkívül jó zsíroldó hatásának köszönhetően vegyszer nélkül távolíthatjuk el a makacs foltokat például a konyhapadlóról, miközben attól sem kell tartanunk, hogy megsértjük a felületét. 

Elpusztítja a baktériumokat

A konyhapultot és eszközöket rendszeresen fertőtlenítjük, de nem is gondolnánk, mennyiféle baktériumtörzs lehet a padlón is. Ezért is érdemes szódabikarbónát tenni a felmosóvízbe, hiszen a lúgos kémhatás számos baktériumnak kedvezőtlen környezet, amelyben elpusztulnak. Bár a fertőtlenítőszereket nem helyettesíti, a hétköznapokban hozzájárul a háztartásunk jobb higiéniájához – írja a Sokszínű vidék.

Környezetbarát és természetes

Tekintve, hogy a szódabikarbóna nem tartalmaz vegyi anyagokat, ideális azokban a háztartásokban, ahol kisgyermek vagy kisállat is van. Azok számára is jó választás, akik érzékenyek az erős tisztítószerekre. Mellett szól az is, hogy a lefolyóba öntve nem károsítja az élővilágot. 

Olcsó és elérhető

Nem utolsósorban a szódabikarbóna nem kerül sokba, és bárhol megvásárolható. Egy zacskó sokáig elég, és sokféleképpen felhasználhatjuk.

Hogyan használjuk felmosáshoz?

A felmosóvödörbe engedjünk langyos vizet, és tegyünk bele 2-3 evőkanál szódabikarbónát. Keverjük el, és ebbe mártsuk a felmosórongyot. A szódabikarbóna többféle felületen is megállja a helyét, használhatjuk parkettán, járólapon, linóleumon egyaránt. 

epermosás
A gyümölcsöket, zöldségeket alaposan meg kell tisztítani, erre is jó a szódabikarbóna
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Próbáltad már zöldség vagy gyümölcs mosásához?

A jolly joker csodaszer fogyasztásra is alkalmas, így aztán aligha származhat problémánk abból, ha segítségével tisztítjuk a megevésre szánt almákat és burgonyákat. A lúgos hatása jól jön az olajos szennyeződések és a viaszos bevonat eltávolításakor. Kétféleképpen is használhatjuk. Por formájában alkalmas lehet például a burgonya vagy a cékla gumóinak megsikálására. De használhatjuk bármilyen zöldség vagy gyümölcs megtisztításakor, ha úgy látjuk, hogy az öblítésnél hatékonyabb tisztítást követel meg az adott élelmiszer. A súrolás után folyó vízzel is mossuk le a zöldséget és gyümölcsöt, majd papírtörlővel töröljük szárazra. A másik bevethető metódus, hogy a szódabikarbónát hideg vagy még jobb, ha langyos vízben feloldjuk, és ebben mossuk meg alaposan az elfogyasztandó ételt. Azután jöhet a folyó vizes öblítés, végül a papírtörlős szárítás. 

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.