Ezért ne kombináld a főételeidet gyümölccsel – és még 3 meglepően rossz ételpárosítás

Nem elég arra figyelni, hogy egy étel mennyire egészséges és hogy a nap melyik szakában érdemes fogyasztani: azt is szem előtt kell tartani, hogy mit mivel ehetsz.
Bár a húsok és egyes gyümölcsök párosa jól működik, érdemes óvatosnak lenni, különösen, ha érzékeny az emésztőrendszered. A húsok és gyümölcsök együttes fogyasztása ugyanis néha emésztési- és anyagfelszívódási problémákhoz vezethet. A húsok fehérjékben és zsírokban gazdag élelmiszerek, lebontásukhoz a gyomor sósav és pepszin enzimet termel. A gyümölcsök viszont gyorsan emészthető szénhidrátokat és rostokat tartalmaznak, és lebontásukhoz más típusú enzimekre van szükség. Ha együtt fogyasztod őket, az eltérő emésztési sebesség miatt erjedési folyamatok indulhatnak be a gyomorban, ami puffadást, gázképződést és gyomorégést okozhat. Egyes gyümölcsök, például a citrusfélék, ananász vagy alma magas savtartalommal rendelkeznek, amelyek megnehezíthetik a húsok lebontását. A gyümölcsökben található fitátok és tanninok (pl. szőlőben, almában, bogyós gyümölcsökben) gátolhatják a húsokból származó vas felszívódását. Bár a C-vitamin segítheti a vas hasznosulását, bizonyos gyümölcsök sajátossága miatt a húsokban lévő fehérjék nehezebben emészthetők, így a szervezet nem tudja hasznosítani a tápanyagokat.
Mikor nem probléma a hús és gyümölcs kombinációja? A szárított gyümölcsök és húsok (pl. aszalt szilva) párosa kevésbé terheli az emésztést, mert az aszalt gyümölcsök kevesebb vizet tartalmaznak.
A hús és a sajt is fehérjében és zsírban gazdag, így sok gyomorsavat és emésztőenzimet igényel a lebontásuk. A gyomornak hosszabb ideig kell dolgozni, ami teltségérzetet, puffadást és emésztési problémákat okozhat.
Mikor nem okoz gondot a húst és a sajt együtt fogyasztása? Mértékkel fogyasztva: például csirke- vagy pulyahús kevés zsíros sajttal (mozzarella), savanyított vagy fermentált sajtokkal (pl. feta, kecskesajt), melyek könnyebben emészthetők.
A sajt, hús és tészta együttes fogyasztása bár népszerű (pl. lasagne, rakott tészták, carbonara), emésztési szempontból nem ideális kombináció. Ennek több oka is van:
Ha mégis szereted ezt a kombót, válassz teljes kiőrlésű tésztát, kevesebb sajtot és sovány húsokat.
A szalonna és tojás kombinációja finom és laktató, de a magas zsír-, koleszterin- és sótartalom miatt nem éppen ideális választás. A nehéz emészthetőség és a szív- és érrendszeri kockázatok miatt érdemes mértékkel fogyasztani, vagy könnyebb alternatívákat keresni. A szalonna zsíros és füstölt, emiatt nehezebben emészthető, a tojás pedig a fehérjetartalma miatt igényel hosszabb emésztési időt. Ha ezt a két nehezen emészthető alapanyagot együtt fogyasztod.
Hogyan lehet egészségesebb verzióban fogyasztani?
(Forrás: dietaesfitnesz.hu)
Kiemelt fotó: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.