Ha úgy érzed, az utóbbi időben túl sokszor vagy feledékeny, nem tudod, hol parkoltál, vagy hogy hová tetted a mobilod, akkor nem árt fontolóra venni, hogy bizony a memóriáddal lehet a gond. Persze a sok tennivaló, esetleg a szétszórtság is állhat a háttérben, mindenesetre jó, ha tisztában vagy vele, hogy milyen ételek járulnak hozzá az agy egészséges működéséhez, és melyek károsítják azt.
Nem közhelyes azt mondani, hogy az vagy, amit megeszel. Számos kutatás bizonyította már, hogy milyen szoros az összefüggés a helyes táplálkozás és az egészségünk között. A bőrünk szépségét, az emésztőrendszerünk állapotát, de akár még a kognitív funkciókat is befolyásolhatja az elfogyasztott étel. Hogy pozitív vagy negatív irányba, az a választott élelmiszerek minőségén múlik.
Az „az vagy, amit megeszel” mondás egyes források szerint Anthelme Brillat-Savarintől, egy 19. században alkotó francia szerzőtől származik, aki egyik könyvében (Physiologie du Gout, ou Medetations de Gastronomie Transcendante, vagyis „Az ízélettan, avagy transzcendens gasztronómiai meditációk”) írta le az eredeti mondatot: „Mondd meg mit eszel, és megmondom, ki vagy.”
A kifejezés azóta is él a köztudatban, bár kicsit más formában került be a magyar nyelvbe, ez mit sem változtat a jelentésén.
Sajnos a mindennapokban sokak által gyakran fogyasztott ételek rossz hatással lehetnek az agy funkcióira, többek között a memóriára.
A transzzsírokban gazdag étrend állandó gyulladásban tartja a szervezetet. Ez károsítja az ereket, ami akadályozza az agy vérellátását.
A túl sok hozzáadottcukrot-tartalmazó ételek a glükóz felhalmozódásához vezethetnek, ami rossz hatássaé lehet az agy memóriaszabályozásért felelől területére. Ezért kerülendő a cukros italok, valamint a túlzott édességfogyasztás.
A feldolgozott élelmiszerek tele vannak mesterséges adalékanyagokkal, ráadásul magas a só-, cukor- és zsírtartalmuk egyaránt, miközben nem tartalmaznak kellő mennyiségű tápanyagot a szervezet számára. Mindemellett a nagy mennyiségű fogyasztásuk a depresszió kialakulásában is szerepet játszhat.
A túlzott alkoholfogyasztás is káros hatással lehet a memóriára. Egy tanulmány szerint azoknál, akik hetente több mint 14 egységnyi italt fogyasztanak, nagyobb a demencia kialakulásának esélye – írja a Ripost.
A finomított lisztből készült ételek, mint a kenyér, a tészta vagy a péksütemények gyors vércukorszint-emelkedést okoznak. Ez hosszú távon a kognitív képességek hanyatlásához, például a memória romlásához vezethet.
A hosszú életért és a szellemi fittségért sokat tehetünk mi magunk is. Az időskorban jelentkező kognitív hanyatlás elkerülhető egy egészséges étrenddel. Ha nem tudod, hogyan építsd be a jó minőségű alapanyagokat a mindennapokba, ebben a korábbi cikkünkben a hasznos tanácsok mellett mintaétrendet is találsz egész hétre.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.