Pedig nem is olyan nehéz egy jó ételt nagyszerűvé varázsolni, elég azt az egyetlen, titkos összetevőt ismerni hozzá, ami jelentősen javíthat az étel ízvilágán. Az pedig, hogy melyik az a bizonyos összetevő, mindig az adott fogás típusától függ. Nézzük a legjobb trükköket!
Ezt a trükköt már nagyanyáink is jól ismerték: egy csipet só csodákat tesz a különféle süteményekkel, pudingokkal, ugyanis kiemeli az édes ízeket. Ha eddig esetleg ezt a mozzanatot kihagytad a desszertkészítés során, akkor legközelebb próbáld ki bátran. A végeredmény? Egy ellenállhatatlan édesség, aminek az íze a sónak köszönhetően sokkal intenzívebb lesz.
Egy kevés, frissen facsart citromlé gyakran az utolsó hozzávaló egy sós étel elkészítésénél. Érdemes tudni, hogy ez az enyhe savasság jól kiemeli az ízeket a húsételekben, akár a pörköltekben is, ugyanis sokkal frissebbé és élénkebbé teszi az étel aromáit.
Volt már olyan érzésed, hogy túl savanyú a házi paradicsomszósz? A megoldás a cukor! Ez ugyanis kiegyensúlyozza a savasságot, gondoskodik arról, hogy a szósz ízei harmonikusak legyenek. Ez a trükk különösen jól működik paradicsom alapú szószoknál.
A rizs az egyik leggyakrabban használt konyhai alapanyag, néha mégis úgy érezhetjük, hogy a rizses fogásból hiányzik még valami. Érdemes tudni, hogy ilyen esetben egyetlen csepp szezámolaj csodákra képes, ugyanis enyhe diós aromát kölcsönöz a rizsnek, valamint intenzívebbé teszi a többi összetevő ízét. Az ázsiai ételekben a szezámolaj adja azt a bizonyos pluszt, ami még a legegyszerűbb rizses ételt is képes elvarázsolni – írja a Esquire.
Ha szereted a kiadós, fűszeresebb ételeket, akkor ezekkel a fogásokkal is érdemes egy kicsit kísérletezni. A csilipor például kellemes fűszerességet ad sok ételhez, míg a halszósz segít az enyhén sós, umami íz elérésében. Ez utóbbi különösen az ázsiai fogásokat emeli új szintre.
Ahogyan arról korábbi cikkünkben már írtunk, létezik egy ötödik íz az édes, a sós, a savanyú és a keserű mellett, amit csak úgy emlegetnek a szakmában, mint umami. Levesekkel, húsokkal és salátákkal egyaránt jól működik, amit a legegyszerűbben fermentált citromból nyerhetünk. A fermentált citrom, vagyis az umami egyik forrása Észak-Afrikából indult hódító körútjára a gasztronómia világában. A marokkói konyha egyik fontos eleme, de a Közel-Keleten és a Földközi-tenger partvidékén is gyakran előkerül a főzések során. Ez az íz egyébként megtalálható még például a paradicsomban, a sajtfélékben, a halfélékben, a spenótban és a japán konyhában használt konbu nevű barnamoszatban is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.