Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Csörögefánk recept
Csörögefánk
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
A főzés művészet, amit hiába gyakorolunk olyan kitartóan, néha mégis úgy érezhetjük, hogy valami hiányzik még az ételből. Ez sokszor nem más, csupán egyetlen hozzávaló, az utolsó simítás.

Pedig nem is olyan nehéz egy jó ételt nagyszerűvé varázsolni, elég azt az egyetlen, titkos összetevőt ismerni hozzá, ami jelentősen javíthat az étel ízvilágán. Az pedig, hogy melyik az a bizonyos összetevő, mindig az adott fogás típusától függ. Nézzük a legjobb trükköket!

Fűszerezés
Sokszor egyetlen hozzávaló hiányzik még ahhoz, hogy tökéletes legyen az étel
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Édességhez: csipetnyi só

Ezt a trükköt már nagyanyáink is jól ismerték: egy csipet só csodákat tesz a különféle süteményekkel, pudingokkal, ugyanis kiemeli az édes ízeket. Ha eddig esetleg ezt a mozzanatot kihagytad a desszertkészítés során, akkor legközelebb próbáld ki bátran. A végeredmény? Egy ellenállhatatlan édesség, aminek az íze a sónak köszönhetően sokkal intenzívebb lesz. 

Sós ételekhez: citromlé

Egy kevés, frissen facsart citromlé gyakran az utolsó hozzávaló egy sós étel elkészítésénél. Érdemes tudni, hogy ez az enyhe savasság jól kiemeli az ízeket a húsételekben, akár a pörköltekben is, ugyanis sokkal frissebbé és élénkebbé teszi az étel aromáit. 

Mártásokhoz: egy csipet cukor

Volt már olyan érzésed, hogy túl savanyú a házi paradicsomszósz? A megoldás a cukor! Ez ugyanis kiegyensúlyozza a savasságot, gondoskodik arról, hogy a szósz ízei harmonikusak legyenek. Ez a trükk különösen jól működik paradicsom alapú szószoknál. 

Recept
Egyszerű
Villámgyors paradicsomszósz
20 perc
4 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept

Rizses fogásokhoz szezámolaj

A rizs az egyik leggyakrabban használt konyhai alapanyag, néha mégis úgy érezhetjük, hogy a rizses fogásból hiányzik még valami. Érdemes tudni, hogy ilyen esetben egyetlen csepp szezámolaj csodákra képes, ugyanis enyhe diós aromát kölcsönöz a rizsnek, valamint intenzívebbé teszi a többi összetevő ízét. Az ázsiai ételekben a szezámolaj adja azt a bizonyos pluszt, ami még a legegyszerűbb rizses ételt is képes elvarázsolni – írja a Esquire.

Fűszereshez: csilipor vagy halszósz

Ha szereted a kiadós, fűszeresebb ételeket, akkor ezekkel a fogásokkal is érdemes egy kicsit kísérletezni. A csilipor például kellemes fűszerességet ad sok ételhez, míg a halszósz segít az enyhén sós, umami íz elérésében. Ez utóbbi különösen az ázsiai fogásokat emeli új szintre.

De mi is az az umami?

Ahogyan arról korábbi cikkünkben már írtunk, létezik egy ötödik íz az édes, a sós, a savanyú és a keserű mellett, amit csak úgy emlegetnek a szakmában, mint umami. Levesekkel, húsokkal és salátákkal egyaránt jól működik, amit a legegyszerűbben fermentált citromból nyerhetünk. A fermentált citrom, vagyis az umami egyik forrása Észak-Afrikából indult hódító körútjára a gasztronómia világában. A marokkói konyha egyik fontos eleme, de a Közel-Keleten és a Földközi-tenger partvidékén is gyakran előkerül a főzések során. Ez az íz egyébként megtalálható még például a paradicsomban, a sajtfélékben, a halfélékben, a spenótban és a japán konyhában használt konbu nevű barnamoszatban is. 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.