Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Érdekességek

Fogadjunk, hogy nem tudtad: így lesz tökéletes a pirítósod

A pirítós gyakorlatilag a legegyszerűbb reggeli vagy vacsora. Fogjuk a kenyeret, betesszük a kenyérpirítóba, majd a kenyértartó tálcák kiugrással jelzik a szeletek elkészültét. Különösebb odafigyelést nem is igényel a dolog – legalábbis eddig így hittük, bár valljuk be: a végeredményben gyakran csalódtunk.

Valójában ugyanis egyáltalán nem mindegy, mennyi ideig hagyjuk sülni a kenyérszeleteket. Ha túl hamar leállítjuk a készüléket, akkor egy épp csak langyos és még puha pirítós lesz a „jutalmunk”, ha pedig túl sokáig sütjük a kenyereket, megéghetnek. Szóval ha neked is eleged van abból, hogy a kenyérpirító szabja meg a reggelid minőségét, akkor most jól figyelj!

Valószínűleg minden háztartásban lapul egy kenyérpirító: gyors és finom reggelit készíthetünk vele (Fotó: Shutterstock)
Valószínűleg minden háztartásban lapul egy kenyérpirító: gyors és finom reggelit készíthetünk vele (Fotó: Shutterstock)

Ennyi ideig sül a tökéletes pirítós

Egy 2011-ben végzett kutatás során a brit dr. Lane és csapata megtalálták a tökéletes pirítóst és annak sütési idejét. Az egy héten át tartó kísérletben 2000 kenyérszeletet pirítottak meg, míg végül megállapították, hogy az aranyszínű, belül puha, kívül pedig tizenkétszer ropogósabbra pirult szelet mondható a tökéletes pirítósnak. Tényleg jól hangzik, ugye? Ezt az eredményt egy 900 W teljesítményű, hatfokozatú kenyérpirítóval érték el, amelyet a skála ötös fokára állítottak, és a kenyérszeleteket 216 másodpercig, azaz 3,6 percig pirították.
Természetesen nem szabad szem elől tévesztenünk, hogy a különböző kenyérpirítók elérő erősséggel működnek, így ami az egyiknél beválik, nem biztos, hogy a másiknál is garantált sikerhez vezet. Nem árt, ha ismered a készüléked teljesítményét, valamint érdemes egy-két próbasütést (egy kis házi kísérletet) elvégezni.

A tökéletes pirítós szerintünk valahol a középső sorban van (Fotó: Shutterstock)
A tökéletes pirítós szerintünk valahol a középső sorban van (Fotó: Shutterstock)

+1 jótanács

A brit élelmiszertudós-csapat nem állt meg a pontos idő megállapításánál. Arra is kíváncsiak voltak, mi más befolyásolja még a végeredményt. Azt találták, hogy a kenyérszeletek vastagsága meghatározó tényező. Logikusan következik, hogy a vastagabb szeletek lassabban, nehezebben sülnek át, míg a vékonyabbak azonos idő alatt akár meg is éghetnek. Az eredmények alapján az 1,4 cm vastagságú (vagy van, akinek ez vékonyságú) szeletekkel érhető el a tökéletes kimenetel. Persze nem várható el, hogy minden pirításkor kéznél legyen a mérőszalag, és pl. az előre szelelt toastkenyerek esetében nem is mi döntünk a szeletek méretéről. Ugyanakkor egy adandó alkalommal ezt is érdemes lehet tesztelni otthon.
A csapat azt is állítja, hogy egy 3,6 percig pirított 1,4 cm vastag szeleten a vaj tökéletes mennyisége kb. 0,44 gramm.

A pirítós vajjal az igazi – de az sem mindegy, mennyivel (Fotó: Shutterstock)
A pirítós vajjal az igazi – de az sem mindegy, mennyivel (Fotó: Shutterstock)

Nos, egy dolog egészen biztos: ha a következő reggelidet a fentieket betartva készíted el, és mindent akkurátusan megmérsz, akkor kávéra már nem is lesz szükséged, hogy felébredj!

Ajánljuk még:


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.