Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
A nagymama pogácsatésztája mindig megkel, a piskótája szép magasra sül, az almás pitéje pedig mennyei omlós. Hiába kérjük el a receptet, otthon valahogy semmi sem sikerül olyanra, mint az övé. Mi lehet a titka? Adunk néhány régimódi, ám jól bevált tippet, amit ha bevetsz a következő sütéskor, talán még a nagyi is megdicsér.

Van néhány olyan sütési útmutatás – vagy talán nem túlzás azt mondani, hogy alapvetés –, amit a legvadabb kísérletezgetések, recept-összemixelések idején is érdemes betartani, hogy az elkészült sós vagy édes finomság tényleg abbahagyhatatlan legyen. Ezek a bombabiztos, kipróbált és mindig működő tippek nagymamáink idejéből származnak.

A nagymama almás pitéje mindig ellenállhatatlan! (Fotó: Shutterstock)
A nagymama almás pitéje mindig ellenállhatatlan! (Fotó: Shutterstock)

a szitálás nem maradhat el 
 

Ahhoz, hogy ne maradjanak benne csomók, a lisztet (adott esetben a sütőporral együtt), a kakaóport és a porcukrot feltétlenül át kell szitálni. Így ráadásul levegőt is dolgozunk a tésztába, amitől majd könnyű és puha lesz például a piskótánk. A legjobb eszköz erre a lisztszita, de ha nem rendelkezünk ilyennel, akkor egy sűrű hálós szűrőt is használhatunk.

Fontos a pontos mennyiség
 

Bár néhány gramm eltérés az összetevők mennyiségében elenyészőnek tűnhet, valójában igen sok múlhat rajta. Amikor már elég rutint szereztünk, valószínűleg érzésre is menni fog az alapanyagok kimérése, egymáshoz igazítása, ám addig is használjunk mérőpoharat vagy konyhai mérleget!

A száraz alapanyagokat ajánlott mindig átszitálni (Fotó: Shutterstock)
A száraz alapanyagokat ajánlott mindig átszitálni (Fotó: Shutterstock)

Ne hagyd ki a zsiradékot!

Bár manapság éjjel-nappal diétázunk, ha mégis elcsábulunk egy süteményre, akkor csináljuk rendesen! Nem érdemes kísérletezni a különböző helyettesítőkkel. Ha a recept vajat ír elő, akkor vajat használjunk, ha állati eredetű zsírt, akkor pedig azt. Még jobb, ha ezek keverekét vetjük be. Ettől lesz a tészta puha és omlós, a krém pedig jobb állagot kap. Természetesen akkor is ehetünk ínycsiklandó desszerteket, ha mentes étrendet követünk, de azt el kell ismernünk, hogy alternatívákkal nehéz a nagyiféle ízvilágot elérni.

A porhanyós pitetészta titka

Van egy alapanyag, amitől puha, morzsálódó lesz a pite tésztája. Minden élelmiszer-áruházban kapható, de ha van belőle házi, az még jobb. Nem a tej, nem a vaj, és nem is a tojás. A „csodaszer" a sertészsír. Vajjal vagy margarinnal is finom lesz a végeredmény, de a legjobb állagot a zsírral érhetjük el, épp a magas zsírtartalom miatt. A legjobb összhatás érdékében, az egyaránt finom és omlós pitetésztához fele-fele arányban használjunk vajat és sertészsírt.

A vajtól finom és puha lesz a tészta és stabil a tortakrém (Fotó: Shutterstock)
A vajtól finom és puha lesz a tészta és stabil a tortakrém (Fotó: Shutterstock)

Nem mindegyik nap ideális a sütéshez

Noha elsőre furcsának tűnhet, hogy az időjáráson bármi is múlhat, ha jobban megfigyeled, talán beigazolódhat a feltételezés, hogy a párás napok nem a legideálisabbak a sütéshez. Ha meleg és nyirkos az idő, akkor bizony előfordulhat, hogy a tortakrém nem dermed meg kellőképpen, és nem tartja meg a piskótát, vagy esetleg ragacsos marad a tojásfehérjehab. Persze az időjárást nem befolyásolhatjuk, és nem mondhatunk le egy szülinapi bulit, mert hirtelen zápor keletkezett. De ha a tortánk nem úgy sikerül, ahogy máskor, legalább ne magunkban keressük a hibát.

+ 1 jótanács

Vendégfogadáskor szeretjük elkápráztatni a családot, barátokat, és emiatt hajlamosak lehetünk kicsit túlvállalni magunkat, vagy olyasmibe fogni, ami egyébként nem szerepel a repertoárunkban. Jobb ilyenkor nem a véletlenre bízni a sikert, inkább olyan receptet válasszunk, ami már jól bevált, és többször elkészítettük. Így garantáltan bezsebelhetjük a jóllakott vendégek elismerését.

(Forrás: southernliving.com)

Ajánljuk még:

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.