Van néhány olyan sütési útmutatás – vagy talán nem túlzás azt mondani, hogy alapvetés –, amit a legvadabb kísérletezgetések, recept-összemixelések idején is érdemes betartani, hogy az elkészült sós vagy édes finomság tényleg abbahagyhatatlan legyen. Ezek a bombabiztos, kipróbált és mindig működő tippek nagymamáink idejéből származnak.
Ahhoz, hogy ne maradjanak benne csomók, a lisztet (adott esetben a sütőporral együtt), a kakaóport és a porcukrot feltétlenül át kell szitálni. Így ráadásul levegőt is dolgozunk a tésztába, amitől majd könnyű és puha lesz például a piskótánk. A legjobb eszköz erre a lisztszita, de ha nem rendelkezünk ilyennel, akkor egy sűrű hálós szűrőt is használhatunk.
Bár néhány gramm eltérés az összetevők mennyiségében elenyészőnek tűnhet, valójában igen sok múlhat rajta. Amikor már elég rutint szereztünk, valószínűleg érzésre is menni fog az alapanyagok kimérése, egymáshoz igazítása, ám addig is használjunk mérőpoharat vagy konyhai mérleget!
Bár manapság éjjel-nappal diétázunk, ha mégis elcsábulunk egy süteményre, akkor csináljuk rendesen! Nem érdemes kísérletezni a különböző helyettesítőkkel. Ha a recept vajat ír elő, akkor vajat használjunk, ha állati eredetű zsírt, akkor pedig azt. Még jobb, ha ezek keverekét vetjük be. Ettől lesz a tészta puha és omlós, a krém pedig jobb állagot kap. Természetesen akkor is ehetünk ínycsiklandó desszerteket, ha mentes étrendet követünk, de azt el kell ismernünk, hogy alternatívákkal nehéz a nagyiféle ízvilágot elérni.
Van egy alapanyag, amitől puha, morzsálódó lesz a pite tésztája. Minden élelmiszer-áruházban kapható, de ha van belőle házi, az még jobb. Nem a tej, nem a vaj, és nem is a tojás. A „csodaszer" a sertészsír. Vajjal vagy margarinnal is finom lesz a végeredmény, de a legjobb állagot a zsírral érhetjük el, épp a magas zsírtartalom miatt. A legjobb összhatás érdékében, az egyaránt finom és omlós pitetésztához fele-fele arányban használjunk vajat és sertészsírt.
Noha elsőre furcsának tűnhet, hogy az időjáráson bármi is múlhat, ha jobban megfigyeled, talán beigazolódhat a feltételezés, hogy a párás napok nem a legideálisabbak a sütéshez. Ha meleg és nyirkos az idő, akkor bizony előfordulhat, hogy a tortakrém nem dermed meg kellőképpen, és nem tartja meg a piskótát, vagy esetleg ragacsos marad a tojásfehérjehab. Persze az időjárást nem befolyásolhatjuk, és nem mondhatunk le egy szülinapi bulit, mert hirtelen zápor keletkezett. De ha a tortánk nem úgy sikerül, ahogy máskor, legalább ne magunkban keressük a hibát.
Vendégfogadáskor szeretjük elkápráztatni a családot, barátokat, és emiatt hajlamosak lehetünk kicsit túlvállalni magunkat, vagy olyasmibe fogni, ami egyébként nem szerepel a repertoárunkban. Jobb ilyenkor nem a véletlenre bízni a sikert, inkább olyan receptet válasszunk, ami már jól bevált, és többször elkészítettük. Így garantáltan bezsebelhetjük a jóllakott vendégek elismerését.
(Forrás: southernliving.com)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.