A legfinomabb sütőtökkrémleves
Káposztás tészta egyszerűen
Tojásos nokedli fejes salátával
Klasszikus kuglóf
Csupacsokis brownie
Vadas marha
Babgulyás
Zsemlegombóc
Mákos guba
Farsangi szalagos fánk
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kínai szezámmagos csirke
Klasszikus stíriai metélt
Kijevi csirkemell rizibizivel
Kapros tökfőzelék virslivel
Mézes-mustáros csirkemell
Dubarry-csirkemell
Klasszikus grízgaluska leves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Praktikus

Ha így sütöd ki a szalonna zsírját, nem fogod befüstölni az egész konyhát

A füstölt szalonna zsírja elképesztően finom ízt kölcsönöz a magyaros fogásoknak. A hagymát dinsztelhetjük sima sertészsíron is, de akkor lesz igazán finom az étel, ha frissen olvasztjuk ki a szalonnában található zsiradékot. Mutatunk egy praktikát, amivel se leégni nem fog a szalonna, és még a konyha sem telik meg füsttel.

Ha gyorsan akarjuk kiolvasztani a szalonna zsírját, akkor nemcsak odakozmál, de extrém módon füstölni fog. Létezik egy pofonegyszerű trükk, amivel az összes zsírt ki tudod olvasztani a szalonnából, az nem fog leégni, sőt ami a legfontosabb, a konyha sem telik meg a kellemetlen füsttel!

A zsírszalonnát vágd apró kockára és lassú tűzőn olvaszd ki a zsírját! /Fotó: Shutterstock
A zsírszalonnát vágd apró kockára és lassú tűzőn olvaszd ki a zsírját! /Fotó: Shutterstock

Így olvaszd ki a szalonna zsírját, hogy ne füstölje tele a konyhát!

A magyaros ételekhez a hagymát a legjobb sertészsíron megdinsztelni, ugyanis ez rendkívül finom, karakteres ízt kölcsönöz az ételnek. A legjobb, ha nem a boltban kapható zsírt használjuk, hanem a füstölt szalonna, esetleg zsírszalonna zsírjával indítjuk az ételt.

Vágd fel a szalonnát apró kockára, majd tedd a fazékba és vedd alatta takarékra a lángot. Fontos, hogy tényleg alacsony hőmérsékleten kezd el kiolvasztani a zsírszalonnát, ugyanis ez a titka annak, hogy ne égjen oda, és ne füstölje tele a konyhát. A lassú sütés során szinte az összes zsír kiolvad majd a szalonnából.

Mutatjuk, hogyan nem fog füstölni a szalonna a tűzhelyen /Fotó: Shutterstock
Mutatjuk, hogyan nem fog füstölni a szalonna a tűzhelyen /Fotó: Shutterstock

Ha a szalonnakockák összezsugorodtak és megkaptuk a kívánt mennyiségű zsiradékot, akkor halászd ki a szalonnakockákat, vedd fel a lángot és teheted is a hagymát a szalonnazsírba. Ezzel a módszerrel füstmentesen tudod kiolvasztani a zsírt a szalonnából és az edény aljáról sem kell kapargatni az odaégett darabokat.

Ez történik a testeddel, ha szalonnát eszel

A szalonna egyesek szerint egészségesebb és jobb, mint bármelyik növényi olaj, míg a másik tábor szerint a túl sok zsír, így a túl sok szalonna fogyasztása hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához, a magas vérnyomáshoz. Az igaz, hogy a túlzásba vitt zsírfogyasztás komoly egészségügyi kockázatot hordoz magában, de ez szinte minden élelmiszer esetében elmondható. A szalonnát azonban nem szabad kitiltani a konyhából, csak oda kell figyelni a mértéktartásra.

A szalonna magas zsírtartalommal rendelkezik, és sokan pont ezért tartják egészségesnek. A szalonnában lévő omega-6 zsírsavak ugyanis hozzájárulnak az immunrendszer megfelelő működéséhez. Ez a zsír azonban káros is lehet, ráadásul a szalonnának magas a sótartalma is, és ezek együtt, ráadásul mindennap fogyasztva már károsak lehetnek. Tehát ha szeretjük a szalonnát, nem kell lemondani róla, csak odafigyelni arra, hogy ne kerüljön minden nap a tányérra.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.