Babgulyás
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Káposztás tészta egyszerűen
Kapros tökfőzelék virslivel
Csupacsokis brownie
Klasszikus kuglóf
Klasszikus grízgaluska leves
Zsemlegombóc
Krémes spenótfőzelék
Vadas marha
Dödölle - az eredeti recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus stíriai metélt
Kínai szezámmagos csirke
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Hagymás rostélyos
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Epres blondie
Körömpörkölt csülökkel
A sült bacon akkor jó., ha ropog, de mégis szaftos, és mindenhol egyenletesen átsült úgy, hogy közben sehol nem égett meg. Azt gondolnánk, ez a világ legegyszerűbb dolga, ám, ha utánaszámolunk, hányszor maradt nekünk is rezgős és fehér szalonnacsík a vágyott végeredmény helyett, ájövünk, hogy ez nem feltétlenül evidens. Egy Michelin-csillagos brit séf, aki II. Erzsébet királynőnek is főzött, elárulta: mire kell odafigyelni, hogy király(i) legyen a baconünk!

A tökéletesen átsült, ropogós bacont mindenki szereti - azonban nem mindenki tudja elkészíteni: van, hogy a vágyott ropogós, mégis húsos bacon helyett néhol égett, néhol nyers, olajos szalonnát szedünk ki a serpenyőből.  Egy Michelin-csillagos brit séf, Jeff Baker, aki egykor II. Erzsébet királynőnek is főzött, elmondta, ő hogyan készíti ezt az alapvetést.  

sült bacon
A sült bacon akkor jó., ha ropog, de mégis szaftos, és mindenhol egyenletesen átsült úgy, hogy közben sehol nem égett meg
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Íme a tökéletesen átsült, ropogós bacon titka

"Szerintem a szalonnát a legjobban akkor lehet megsütni, ha közepes vagy magas hőfokon, kevés zsiradékon mindkét oldalát egy-egy percig pirítjuk a serpenyőben. Ha a szalonnát megfelelően szárazon pácolták és szép vastagságúra vágták, akkor a szélein karamellizálódnia kell. A zsír ezután kiolvad anélkül, hogy feloldódna, ami finom ízt eredményez"– összegezte tanácsait Baker a The Mirrornak, amit a Metropol fedezett fel.

Sült kolbászban is király a séf

Nem ez az első alkalom, hogy Baker a királyi konyhán töltött időszakból osztott meg főzési praktikákat: legutóbb a tökéletes sült kolbász elkészítéséhez adott tippeket. A séf szerint a kolbászsütésnek öt alapszabálya van, amit be kell tartani:

  1. Fontos, hogy a kolbász ne a hűtőből kerüljön a serpenyőbe. Ez egészen pontosan annyit jelent, hogy főzés előtt legalább 20 perccel vegyük ki a hidegről, és hagyjuk állni picit szobahőmérsékleten - így nem fog kirepedni!
  2. Mindenképpen olyan serpenyőt használjunk, ami tapadásmentes, alatta a lángot pedig állítsuk alacsonyra vagy enyhén közepesre.
  3. Egy púpozott teáskanál kacsa- vagy libazsírra lesz szükségünk, amit egyenletesen terítsünk el a serpenyő alján. Figyeljünk arra, hogy a teljes sütőfelületet érje a zsiradék, a felesleget pedig távolítsuk el.
  4. Miután belekerült a kolbász a serpenyőbe, próbáljunk állandó hőfokot tartani a rendszeres forgatás mellett. 10-12 perc sütés után a kolbászoknak már olyan gyönyörű aranyszínük lesz, mint ahogy azt a nagykönyvben írják.
  5. Mielőtt tálalnánk a sült kolbászt, pihentessük egy kicsit. A séf szerint akkor lesz igazán jó a végeredmény, ha a hőmérséklete 70 fok környékén mozog, nyomásra pedig kemény és feszes.

Ha ezekre odafigyelünk, akkor biztosan friss és szaftos lesz a sült kolbász!

Végül pedig had' ajánljuk minden jelenlévő baconrajongó figyelmébe ezt a ropogós partifalatot, ami bármiféle sütési alapismeret nélkül, villámgyorsan elkészíthető. Kihagyhatatlan!

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.