Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Praktikus

Így lesz mindig tökéletes az olvasztott csoki

Az olvasztott csokoládé sok-sok finom desszert fontos összetevője, ezért nem mindegy, hogyan készítjük és milyen lesz a végeredmény. A csokoládéolvasztás tulajdonképpen művészet, bár szerencsére könnyen megtanulható. Íme a módszerek, és eláruljuk azt is, hogyan lesz szuper állagú a csokid!

Mikrohullámú sütőben olvasztva

Valószínűleg ez a leggyorsabb és legegyszerűbb módja a csokoládé olvasztásának, akár receptösszetevőként, akár fagylalt vagy gyümölcs feltétként van rá szükségünk. Ezzel az olvasztási módszerrel könnyen túlfőzhetjük a csokit ahelyett, hogy megolvasztanánk.

1. lépés: Törjük fel vagy vágjuk apró darabokra a csokoládét és tegyük mikrohullámú sütőben használható tálra.

2. lépés: Állítsuk be a mikrohullámú sütőt a maximális teljesítmény felére, és indítsuk el a sütőt 30 másodpercre.

3. lépés: Vegyük ki a csokoládét és keverjük össze.

4. lépés: Tegyük be újabb 30 másodpercre, újra keverjük el, majd folytassuk a mikrózást egyre kisebb melegítési időszakokkal (20 másodperc, majd 10 másodperc). Mindig, amikor megnézzük az állagát, keverjünk egyet rajta!

Az olvadó csokit folyamatosan kevergessük / Fotó: Shutterstock
Az olvadó csokit folyamatosan kevergessük / Fotó: Shutterstock

Tűzhelyen olvasztva

Sokan ezt a módszert szeretik a legjobban, mert jól látszik, hogy a csokoládé hogyan olvad, és a konyhában is részegítő csokiillat terjeng.

1. lépés: Egy duplafalú edénynek a vízmedencéjét töltsük meg vízzel és kezdjük el melegíteni.

2. lépés: Tegyük az edénybe a csokidarabokat.

3. lépés: Óvatosan keverje meg a csokoládét egy hőálló gumi spatulával, amíg teljesen fel nem olvad.

Ha nincs duplafalú edényünk, használhatunk hőálló fémtálat, amit egy vízzel teli edény fölött melegítünk:

1. lépés: Töltsünk meg edényt vízzel és kezdjük el melegíteni.

2. lépés: Helyezzük a hőálló tálat a vízzel teli edény fölé. Figyeljünk arra, hogy a tál alja ne érjen a vízhez! Forraljuk fel a vizet.

3. lépés: Kapcsoljuk le lángot vagy a kapcsoljuk ki a főzőlapot és tegyük a csokoládédarabkák 2/3-át a tálba.

4. lépés: Óvatosan keverjük addig, amíg elolvad.

5. lépés: Adjuk hozzá a maradék 1/3 csokoládét, és folyamatosan keverjük, amíg teljesen fel nem olvad.

Az olvasztott csoki illata belengi a lakást / Fotó: Shutterstock
Az olvasztott csoki illata belengi a lakást / Fotó: Shutterstock

Tejjel olvasztva

Ha krémesebb, gazdagabb csokiöntetre vágyunk, olvasszuk fel a csokit tejben!

1. lépés: Törjük apróra a csokit.

2. lépés: Mérjük ki a tejet: 1 evőkanál tej szükséges 56 gramm csoki tökéletes olvasztásához. (Magas kakaótartalmú csokoládéhoz szükség lehet extra folyadékra.)

3. lépés: Melegítsük fel a tejet.

4. lépés: A csokit olvasszuk fel egy hőálló edényben forrásban lévő vízzel teli edény fölött.

5. lépés: Adjuk hozzá a felmelegített tejet és közben folyamatosan keverjük. Amikor a csoki felolvadt, azonnal vegyük le a tűzhelyről, mielőtt újra megszilárdulna.

Friss, aszalt vagy kandírozott gyümölcsöt is mártogathatunk csokiba / Fotó: Shutterstock
Friss, aszalt vagy kandírozott gyümölcsöt is mártogathatunk csokiba / Fotó: Shutterstock

Tippek csokiolvasztáshoz:

  • Az igazán puha, krémes csoki titka egy kevés növényi olaj: 1 teáskanálnyi olajat adjunk 100 gramm olvadó csokihoz, folyamatos keverés mellett.
  • Dolgozzunk teljesen száraz eszközökkel: a víztől a csokiban lévő cukor sziruppá válik, a kakaószemcsék pedig összetapadhatnak.
  • A csokiolvasztás lassú, nyugodt munka, nem szabad kapkodni! Ha túl gyorsan melegítjük a csokit, vagy túl magas hőmérsékleten, szemcsés lesz vagy megég. Ha azt szeretnénk, hogy a csoki könnyebben olvadjon, próbáljuk meg minél apróbb darabokra vágni.
  • Költsünk egy picivel többet: a jó minőségű csokoládé magas kakaóvaj tartalma miatt még finomabb, krémesebb lesz olvasztva.

Extra tipp:

Olvasztott csokoládét nemcsak süteményekbe, tortákba tehetünk: friss vagy aszalt gyümölcsöket csokiba mártva gyorsan készíthetünk desszertet, ha váratlan vendégek jönnek vagy ha szeretnék valami extra édességet enni.

Ajánljuk még:


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.