Finomfőzelék
Klasszikus kuglóf
Klasszikus stíriai metélt
Vadas marha
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Farsangi szalagos fánk
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Körömpörkölt csülökkel
Krémes spenótfőzelék
Tojásos nokedli fejes salátával
Dödölle - az eredeti recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Csupacsokis brownie
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagymás rostélyos
Az olvasztott csokoládé sok-sok finom desszert fontos összetevője, ezért nem mindegy, hogyan készítjük és milyen lesz a végeredmény. A csokoládéolvasztás tulajdonképpen művészet, bár szerencsére könnyen megtanulható. Nézzük is, hogyan lesz szuper állagú a csokid!

Mikrohullámú sütőben olvasztva

Valószínűleg ez a leggyorsabb és legegyszerűbb módja a csokoládé olvasztásának, akár receptösszetevőként, akár fagylalt vagy gyümölcs feltétként van rá szükségünk. Azért vigyázzunk, mert ezzel az olvasztási módszerrel könnyen túlfőzhetjük a csokit ahelyett, hogy megolvasztanánk.

  • 1. lépés: Törjük fel vagy vágjuk apró darabokra a csokoládét és tegyük mikrohullámú sütőben használható tálba.
  • 2. lépés: Állítsuk be a mikrohullámú sütőt a maximális teljesítmény felére, és indítsuk el a sütőt 30 másodpercre.
  • 3. lépés: Vegyük ki a csokoládét és keverjük össze.
  • 4. lépés: Tegyük be újabb 30 másodpercre, újra keverjük el, majd folytassuk a mikrózást egyre kisebb melegítési időszakokkal (20 másodperc, majd 10 másodperc). Mindig, amikor megnézzük az állagát, keverjünk egyet rajta!
Az olvadó csokit folyamatosan kevergessük / Fotó: Shutterstock
Az olvadó csokit folyamatosan kevergessük / Fotó: Shutterstock

Tűzhelyen olvasztva

Sokan ezt a módszert szeretik a legjobban, mert jól látszik, hogy a csokoládé hogyan olvad, ráadásul a konyhában is részegítő csokiillat terjeng majd.

  • 1. lépés: Egy duplafalú edénynek a vízmedencéjét töltsük meg vízzel és kezdjük el melegíteni.
  • 2. lépés: Tegyük az edénybe a csokidarabokat.
  • 3. lépés: Óvatosan keverjük meg a csokoládét egy hőálló gumi spatulával, amíg teljesen fel nem olvad.

Ha nincs duplafalú edényünk, használhatunk hőálló fémtálat, amit egy vízzel teli edény fölött melegítünk:

  • 1. lépés: Töltsünk meg edényt vízzel és kezdjük el melegíteni.
  • 2. lépés: Helyezzük a hőálló tálat a vízzel teli edény fölé. Figyeljünk arra, hogy a tál alja ne érjen a vízhez! Forraljuk fel a vizet.
  • 3. lépés: Kapcsoljuk le a lángot vagy a kapcsoljuk ki a főzőlapot és tegyük a csokoládédarabkák 2/3-át a tálba.
  • 4. lépés: Óvatosan keverjük addig, amíg elolvad.
  • 5. lépés: Adjuk hozzá a maradék 1/3 csokoládét, és folyamatosan keverjük, amíg teljesen fel nem olvad.
Az olvasztott csoki illata belengi a lakást / Fotó: Shutterstock
Az olvasztott csoki illata belengi a lakást / Fotó: Shutterstock

Tejjel olvasztva

Ha krémesebb, gazdagabb csokiöntetre vágyunk, olvasszuk fel a csokit tejben!

  • 1. lépés: Törjük apróra a csokit.
  • 2. lépés: Mérjük ki a tejet: 1 evőkanál tej szükséges 56 gramm csoki tökéletes olvasztásához. (Magas kakaótartalmú csokoládéhoz szükség lehet extra folyadékra.)
  • 3. lépés: Melegítsük fel a tejet.
  • 4. lépés: A csokit olvasszuk fel egy hőálló edényben forrásban lévő vízzel teli edény fölött.
  • 5. lépés: Adjuk hozzá a felmelegített tejet és közben folyamatosan keverjük. Amikor a csoki felolvadt, azonnal vegyük le a tűzhelyről, mielőtt újra megszilárdulna.
Friss, aszalt vagy kandírozott gyümölcsöt is mártogathatunk csokiba / Fotó: Shutterstock
Friss, aszalt vagy kandírozott gyümölcsöt is mártogathatunk csokiba / Fotó: Shutterstock

Tippek csokiolvasztáshoz:

  • Az igazán puha, krémes csoki titka egy kevés növényi olaj: 1 teáskanálnyi olajat adjunk 100 gramm olvadó csokihoz, folyamatos keverés mellett.
  • Dolgozzunk teljesen száraz eszközökkel: a víztől a csokiban lévő cukor sziruppá válik, a kakaószemcsék pedig összetapadhatnak.
  • A csokiolvasztás lassú, nyugodt munka, nem szabad kapkodni! Ha túl gyorsan melegítjük a csokit, vagy túl magas hőmérsékleten, szemcsés lesz vagy megég. Amennyiben azt szeretnénk, hogy a csoki könnyebben olvadjon, próbáljuk meg minél apróbb darabokra vágni.

Extra tipp:

Olvasztott csokoládét nemcsak süteményekbe, tortákba tehetünk: gyors desszert készülhet, ha csokiba mártjuk a friss vagy aszalt gyümölcsöt, így gyorsan készíthetünk desszertet, ha váratlan vendégek jönnek vagy ha szeretnék valami extra édességet enni.

 

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.