Ha őszinték akarunk lenni, csokira semmi szüksége a szervezetünknek, de ha kiegyensúlyozottan, változatosan táplálkozunk, rendszeresen eszünk friss zöldségeket és gyümölcsöket, néha belefér egy kis „bűnözés”. De mi a helyzet, ha hirtelen nagyobb mennyiségű csokihoz jutunk, és nem tudunk leállni?
A csokiban nagy mennyiségben található zsír, cukrok és koffein. Ezek együttes hatása nagyobb menyiségben az arra érzékenyeknél puffadást, gyomorgörcsöt, esetleg székrekedést okozhat. Ráadásul a sok cukor miatt a káros baktériumok elszaporodhatnak a bélben, ami tovább emésztési problémákhoz, hasi diszkomfort érzéshez vezethet.
Hirtelen nagy mennyiségű csoki elfogyasztása cukorsokkot okoz, azaz a vércukorszint hirtelen megemelkedik. Ezután egy rövid, energikus időszak következik, majd jön a feketeleves: fáradtságérzet, ingerlékenység és hangulatingadozás.
A csokoládé koffeint tartalmaz, egy olyan stimuláns, amely növelheti az éberséget, csökkentheti a fáradtságot és fokozhatja a hangulatot. Ha nem vagyunk hozzászokva, akár nagyobb mennyiségű csokitól is kialakulhat koffeintúladagolás, melynek tünetei lehetnek a nyugtalanság, fáradtságérzet.
Előfordulhat, hogy allergiás reakciót vált ki a csokoládé, ha egy vagy esetleg több összetevőjére, például a kakaóra, tejtermékekre, a diófélékre vagy a szójára allergiások vagyunk. Ebben az esetben olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a csalánkiütés, viszketés, duzzanat és légzési nehézség. Ha csokoládé fogyasztása után bármilyen tünetet tapasztalunk, feltétlenül forduljunk orvoshoz!
Ugyan ez a hatás nem azonnal jelentkezik, mégis kellemetlen. Mivel magas kalória- és zsírtartalmú édességről van szó, rendszeres fogyasztása hamar súlygyarapodáshoz vezethet. Ez különösen akkor lehet problémás, ha a csokoládét egészségesebb ételek, például gyümölcsök és zöldségek helyett fogyasztjuk. A túl sok csokinassolás hozzájárulhat az egészségtelen étkezési szokások kialakulásához is, ami hosszú távon súlyos elhízáshoz vezethet.
Extrém esetben a túlzásba vitt csokievés magas vérnyomást is kiválthat. A kakaópor ugyanis, ami a csokoládé fő összetevője, legalább 380 kémiai vegyületet tartalmaz. Egyes vegyi anyagai befolyásolják az idegrendszer működését, a pulzusszámot és a vérnyomást, valamint az általános hangulatot. A csokoládéban lévő fenil-etil-amin gyors szívverést okozhat. A kis mennyiségű stimuláns, beleértve a koffeint és a teobromint a kakaóvajban összeadódik, így könnyebben emelheti meg a vérnyomást. Ez akkor igazán nagy baj, ha alapból szív vagy magasvérnyomás-betegségben szenvedünk.
A magas kakaótartalmú étcsoki pozitív hatását a kakaóban nagy mennyiségben lévő polifenoloknak, flavonoidoknak tulajdonítjuk, melyek egészségvédő hatásúak. Ám található benne egy teobromin nevű alkaloida is, amely hasonló reakciókat vált ki a szervezetben, mint a koffein: egyfajta élénkítőszer, amitől felpörgünk, emellett erős vízhajtó hatása van. Ez utóbbi nemcsak amiatt jelenthet problémát, mert gyakran kell szaladgálnunk a mosdóba, hanem azért is, mert hatással van az erekre, ez pedig jelentősen befolyásolja a vérnyomásunkat, de még a hangulatunkat is. Ezért fordulhat elő, ha túl sok csokit falunk be egyszerre, akkor ezek a reakciók mind összeadódnak, és olyan tüneteket tapasztalhatunk, mint a heves és gyors szívdobogás, étvágytalanság, izzadás, fejfájás, remegés. Mindez pedig óriási terhelést róhat a szív- és érrendszerre, amitől akár életveszélyes állapotba is kerülhetünk.
Megnyugtató hír, hogy ehhez nagyjából 300 tábla étcsokit kellene megennünk.
Kutyáknak és macskáknak tilos a csoki!
A kutyáknak tilos csokit adni, hiszen számukra már egy egészen kis adag teobromin is halálos lehet. Az állatokban a csokoládé lassan metabolizálódik, és napokba telhet, amíg a szervezetükből kiürül, de ez rettenetesen megterheli a májat, olyannyira, hogy ha az életüket sikerül is megmenteni, a máj maradandóan károsodhat. Ha mégis csokihoz jutott a kutyánk, azonnal vigyük orvoshoz!
És mi a helyzet a cicákkal? Nos, ők még kevésbé tolerálják a csokoládét, vagyis a teobromint. Ezért mindig tartsuk elrejtve az édességeket a kíváncsiskodó mancsok elől.
Biztosan hallottál már az új őrületről, a dubaji csokiról. Ha szeretnéd otthon elkészíteni, íme egy szuper recept!
(Forrás)
Kiemelt kép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.