December elején legyártották az utolsó eredeti osztrák Mozart-golyót. A Grödigben található Salzburg Schokolade gyára, amely 1890 óta készítette a híres, pisztáciás–marcipános–nugátos csokoládélabdát, végleg bezárt.
A Mozart-golyó története a XIX. századra nyúlik vissza, és mindig is különleges helyet foglalt el a gasztronómia világában. Különleges receptje, amely marcipánrétegből, nugátos középből és csokoládéburokból áll, egyfajta tisztelgés volt Wolfgang Amadeus Mozart előtt. Az édesség gyártói szerint minden egyes golyó Mozart életének és művészetének egy-egy darabját idézte meg.
A Mozart-golyókat gyártó üzem két évvel ezelőtt még 160 alkalmazottat foglalkoztatott, de a bezárás hírére a létszám fokozatosan csökkent, míg az utolsó dolgozók 2024 végén távoznak. A termék jogait birtokló Mondelez nagyvállalat még nem jelentette be, mi lesz a golyók sorsa. Bár hivatalos döntés nincs, pletykák szerint a gyártás Lengyelországba vagy Csehországba kerülhet.
Az utolsó években már csak háromféle édesség, a Mozartkugeln, a Mozarttaler és a Milketten maradt gyártásban, évente egy tonna mennyiségben. Az osztrák piacot kiszolgáló termékek megszűnésével a helyi hagyomány egy jelentős része is eltűnhet - írja a Magyar Nemzet.
A gyár bezárása nemcsak gazdasági, hanem kulturális veszteség is. A Grödigben készülő Mozart-golyók a bécsi kávéházaktól kezdve a nemzetközi turistákig mindenkit elvarázsoltak, így nem csoda, hogy a salzburgi édesség az osztrák örökség részét képezte. A világ most kíváncsian várja, milyen sorsot szánnak az édességnek, ha pedig valamilyen csoda folytán mégis folytatódik a Mozart-golyó története, képes lesz-e megőrizni az eredeti ízvilágot.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.