Rakott zöldbab darált hússal
Babgulyás
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Körömpörkölt csülökkel
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus stíriai metélt
Kijevi csirkemell rizibizivel
Tárkonyos csirkeraguleves
Klasszikus grízgaluska leves
Farsangi szalagos fánk
Vadas marha
Epres blondie
Zsemlegombóc
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus kuglóf
Dubarry-csirkemell
Tojásos nokedli fejes salátával
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Az igazi baklava őrületesen édes, a tésztája puha, mint a vaj, dióból nagyjából ugyanannyi van benne, mint tésztából és mindenekelőtt tocsogósan szirupos. Mutatunk 7 szuper baklavareceptet.

A baklavát szinte minden közel-keleti, kelet-mediterrán és balkáni nép a magáénak érzi, a desszert pedig már az egész világot meghódította, a közel-keleti és balkáni népek mellett érdekes mód a texasiak is odavannak érte, és ami még izgalmasabb, hogy - ha hinni lehet a pletykáknak - velük a cseh bevándorlók ismertették meg ezt az édességet.

Ennek a széleskörű rajongótábornak köszönhetően a baklava sokféle ízesítésben és formában van jelen. A baklava hagyományosan dióval készül, de gyakori a pisztáciával, mandulával, fenyőmaggal készített változat, sőt bizonyos vidékeken még pörkölt csicseriborsó is kerülhet a baklava töltelékébe.

Így készül a baklava

A tésztája a leggyakrabban phyllo tészta, ami nálunk réteslapként ismert. A tésztalapokat vagy olvasztott vajjal, vagy olajjal megkenik, közé kerül a darált dió, mandula vagy bármilyen más darált csonthéjas, amit kellő mértékben meg is kell fűszerezni. A leggyakrabban fahéjjal ízesítik, de fűszerezhető szegfűszeggel, szegfűborssal, kardamommal vagy szerecsendióval. Ezen kívül érdemes a darált csonthéjasokhoz egy kevés kenyérmorzsát is adni, mert így jobb állagú lesz a végén a töltelék.

A mézes szirup a kulcs

A süteményt sütés közben kell elkezdeni locsolni a sziruppal, amit mézből, vízből, cukorból és citromléből főzünk, de Görögországban sok helyütt édes fügelével is gazdagítják. Magát a szirupot nem érdemes külön fűszerezni, talán csak egy kis citromhéj vagy narancshéj kellhet bele. A kisült süteményhez kell hozzáadni a maradék szirupot, majd megvárni, míg azt teljesen magába szívja. Ilyenkor van lehetőség a sütemény dekorálására is. A tetejét meg lehet szórni megtört csonthéjasokkal, vagy akár egy kis szezámmag is kerülhet rá, ahogy az észak-kelet görögországi baklaváknál szokás. Ritka, de létező édesség a mákos baklava, aminek az elkészítése megegyezik a klasszikus baklaváéval.

Recept
Egyszerű
Eredeti török baklava
60 perc
8 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Mester
Az eredeti Baklava
65 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Rafinált
Klasszikus baklava
120 perc
5 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Pisztáciás baklava
65 perc
10 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept
Recept
Mester
Diós baklava
60 perc
0 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Fahéjas baklava
15 perc
4 adag
Olcsó
Tovább a recepthez
recept
Recept
Rafinált
Mákos-meggyes baklava
75 perc
4 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.