Krémes spenótfőzelék
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Csupacsokis brownie
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus grízgaluska leves
Babgulyás
Körömpörkölt csülökkel
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus kuglóf
Farsangi szalagos fánk
Finomfőzelék
Rigó Jancsi, ahogy mi szeretjük
Zsemlegombóc
Káposztás tészta egyszerűen
Dubarry-csirkemell
Mézes-mustáros csirkemell
Tojásos nokedli fejes salátával
Dödölle - az eredeti recept
Alapételek

Édesburgonyából készül a pásztorpite, amit a királyok is imádnának

A pásztorpite egyszerű étel, de különlegessé tehető egy egyszerű cserével: a burgonya helyett batáta kerül a húsos-zöldséges ragu tetejére. Próbáld ki, készítsd el így a pásztorpitét, és az egész család imádni fogja!

A pásztorpite (Shepherd's Pie) hagyományosan egy brit és ír egytálétel, amely húsból, zöldségekből és krumplipüréből áll. Az eredeti változat marha- vagy bárányhúsból készül, a tetején pedig egy krémes burgonyaréteg található, amit sütőben aranybarnára pirítanak. Az édesburgonyával készült pásztorpite egy modern, egészségtudatos változata az eredeti receptnek. Az édesburgonya (batáta) édesebb ízvilágot ad az ételnek, és rengeteg rostot, A-vitamint és antioxidánst tartalmaz. Íme a recept!

Pásztorpite édesburgonyával
Pásztorpite édesburgonyával / Recept és fotó: Vidék íze magazin
  • Előkészítés: 45 perc
  • Sütés: 1,5 óra
  • 1 adag: 550 kcal 

Hozzávalók: 

  • 4 db nagyobb édesburgonya  
  • 5 dkg vaj  
  • 1 dl tejszín 
  • só 
  • bors 
  • szerecsendió 
  • 1 db nagyobb vöröshagyma 
  • 1 evőkanál olívaolaj 
  • 50 dkg darált hús 
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 1 db sárgarépa 
  • 1 db petrezselyemgyökér 
  • 1 kávéskanál őrölt babérlevél  
  • 2-3 szál halványított zeller 
  • 15 dkg fagyasztott zöldborsó 
  • 1 doboz daraboltparadicsom-konzerv 
  • 1 evőkanál paradicsompüré  
  • 1 dl száraz vörösbor  
  • 1-1 kicsi ág friss vagy két nagy csipet szárított rozmaring, kakukkfű  

Elkészítés:

  1. Lesúroljuk az édesburgonyát, egyesével alufóliába csomagoljuk, és 180 fokos sütőben körülbelül háromnegyed óra alatt megsütjük. Még melegen lehúzzuk a héját, hozzáadjuk a tejszínt, a vajat és jó habosra kikeverjük. Sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük.  
  2. A finomra vágott vöröshagymát az olívaolajon üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst, és nagy lángon fehéredésig pirítjuk, közben fakanállal néha átkeverjük, összetörjük a nagyobb húsrögöket. Ha szépen megpirult, ezt is sózzuk, borsozzuk. Most adjuk hozzá az áttört fokhagymát, a meghámozott és feldarabolt sárgarépát, gyökeret. Meghintjük az őrölt babérral, ízesítjük rozmaringgal, kakukkfűvel, és tovább pároljuk.
  3. Ha a gyökérzöldségek már majdnem puhák, belekeverjük a felkarikázott halványított zellert, a fagyasztott zöldborsót. Hozzáöntjük a paradicsomkonzervet, a vörösbort, belekeverjük a sűrített paradicsompürét, sózzuk, borsozzuk, és jól összerotyogtatjuk, nagy lángon sűrűre főzzük.
  4. Ha már kellően sűrű, akkor beleöntjük egy tepsibe. A tetejére rakjuk az édesburgonya-pürét. 180 fokos sütőben ropogós pirosra sütjük. 

(Kiajánló kép: Vidék íze magazin)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.