A pásztorpite egyszerű étel, de különlegessé tehető egy egyszerű cserével: a burgonya helyett batáta kerül a húsos-zöldséges ragu tetejére. Próbáld ki, készítsd el így a pásztorpitét, és az egész család imádni fogja!
A pásztorpite (Shepherd's Pie) hagyományosan egy brit és ír egytálétel, amely húsból, zöldségekből és krumplipüréből áll. Az eredeti változat marha- vagy bárányhúsból készül, a tetején pedig egy krémes burgonyaréteg található, amit sütőben aranybarnára pirítanak. Az édesburgonyával készült pásztorpite egy modern, egészségtudatos változata az eredeti receptnek. Az édesburgonya (batáta) édesebb ízvilágot ad az ételnek, és rengeteg rostot, A-vitamint és antioxidánst tartalmaz. Íme a recept!
Pásztorpite édesburgonyával / Recept és fotó: Vidék íze magazin
Előkészítés: 45 perc
Sütés: 1,5 óra
1 adag: 550 kcal
Hozzávalók:
4 db nagyobb édesburgonya
5 dkg vaj
1 dl tejszín
só
bors
szerecsendió
1 db nagyobb vöröshagyma
1 evőkanál olívaolaj
50 dkg darált hús
2 gerezd fokhagyma
1 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
1 kávéskanál őrölt babérlevél
2-3 szál halványított zeller
15 dkg fagyasztott zöldborsó
1 doboz daraboltparadicsom-konzerv
1 evőkanál paradicsompüré
1 dl száraz vörösbor
1-1 kicsi ág friss vagy két nagy csipet szárított rozmaring, kakukkfű
Elkészítés:
Lesúroljuk az édesburgonyát, egyesével alufóliába csomagoljuk, és 180 fokos sütőben körülbelül háromnegyed óra alatt megsütjük. Még melegen lehúzzuk a héját, hozzáadjuk a tejszínt, a vajat és jó habosra kikeverjük. Sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük.
A finomra vágott vöröshagymát az olívaolajon üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst, és nagy lángon fehéredésig pirítjuk, közben fakanállal néha átkeverjük, összetörjük a nagyobb húsrögöket. Ha szépen megpirult, ezt is sózzuk, borsozzuk. Most adjuk hozzá az áttört fokhagymát, a meghámozott és feldarabolt sárgarépát, gyökeret. Meghintjük az őrölt babérral, ízesítjük rozmaringgal, kakukkfűvel, és tovább pároljuk.
Ha a gyökérzöldségek már majdnem puhák, belekeverjük a felkarikázott halványított zellert, a fagyasztott zöldborsót. Hozzáöntjük a paradicsomkonzervet, a vörösbort, belekeverjük a sűrített paradicsompürét, sózzuk, borsozzuk, és jól összerotyogtatjuk, nagy lángon sűrűre főzzük.
Ha már kellően sűrű, akkor beleöntjük egy tepsibe. A tetejére rakjuk az édesburgonya-pürét. 180 fokos sütőben ropogós pirosra sütjük.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.