A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta recept
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
A tökéletes linzer (alaprecept) recept
A tökéletes linzer (alaprecept)
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Praktikus

Imádod az édesburgonyát? Ezekre figyelj, amikor elkészíted, és tökéletes lesz a végeredmény!

Népszerűsége ellenére az édesburgonya elkészítése néha kihívást jelent: a hagyományos burgonyától való különbözősége miatt nem úgy viselkedik, ahogy gondolnánk, és ez bizony olykor érződik a végeredmény ízén és állagán. Mutatjuk a leggyakoribb hibákat – ha ezeket elkerülöd, a siker garantált!

Az édesburgonya élénk narancssárga színe és gazdag, édes íze az elmúlt években meghódította a magyar konyhát – szerencsére! Hiszen amellett, hogy nagyon szép látvány, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal. Az édesburgonya keményítő- és cukortartalma magasabb, mint a hagyományosé, ami miatt óvatosabban kell vele dolgozni. Íme a főzés közbeni leggyakoribb buktató, amire érdemes figyelni!

Csak szép, hibátlan édesburgonyát vegyél! / Fotó: Shutterstock
Csak szép, hibátlan édesburgonyát vegyél! / Fotó: Shutterstock

1. Nem jó minőségű az édesburgonya

Csak felkapod a hálós édesburgonyát anélkül, hogy alaposan megnéznéd a gumókat? Bizonyos gyümölcsök és zöldségek esetében, mint például az őszibarack vagy a paprika, meglehetősen könnyű észrevenni a foltokat és zúzódásokat, vagy azt, hogy nem friss – nos, az édesburgonyát picit alaposabban meg kell nézni. A száraz, aszott külső, a kiálló apró hajtások biztos jelei annak, hogy a batáta bizony már nem mai gyerek.

2. Hűtőben tárolod

Több zöldséget érdemes a hűtőben tartani, hogy még tovább megőrizzék frissességüket. Ilyen a paprika, a cukkini vagy a brokkoli. Az édesburgonya azonban más: valójában ha a hűtőben tárolod, kiszáradhat és összezsugorodhat. (Ezzel szemben a hűvös, sötét kamrában akár egy hónapig is friss marad.) Az édesburgonya hűtőszekrényben való tárolása megváltoztathatja az összetételét sejtszinten, ami befolyásolja az ízét is. A hűtés felelős az édesburgonyán megjelenő fehér foltokért is, amik alatt a burgonya megkeményedik.

Ha héjában sütöd, megőrzi értékes vitamin- és tápanyagtartalmát  / Fotó: Shutterstock
Ha héjában sütöd, megőrzi értékes vitamin- és tápanyagtartalmát / Fotó: Shutterstock

3. Megfőzöd

Az édesburgonya főzése talán nem tűnik nagy hibának. Valójában ugyanúgy lehet isteni köretet készíteni belőle, sőt a glikémiás indexe is csökken, de sajnos a lényeg elveszik belőle: a főzés során az összes értékes vitamin és ásványi anyag, például az A- és a C-vitamin, valamint a magnézium és a kálium eltávozik. Ha a legtöbbet szeretnéd kihozni belőle, akkor az édesburgonyát egészben, héjában kell megsütni.

4. Sütéskor szétég

Ha valaha tettél már szépen felszeletelt, gyönyörű édesburgonya-hasábokat a sütőbe és rövid idő múlva elszenesedett rudacskákat találtál, akkor a következő TikTok-videó neked szól. A lényeg: a sütéskor hozz létre gőzfürdőt, hogy megakadályozd a burgonya gyors kiszáradását és megégését.

5. Túl magas hőmérsékleten sütöd

Az édesburgonyát legjobb egészben, 220 fokos sütőben sütni kb. 40-50 percig. Ekkor biztosan nem ég meg. Ügyelj arra, hogy mielőtt beteszed a sütőbe, szurkáld meg a héját, különben szétrepedhet vagy alul kevésbé sül meg. Amikor puha, akkor mehet rá egy kevés vaj, só és bors.

Extra Tipp: ízesítsd naranccsal

Természetesen nem azt mondjuk, hogy minden édesburgonyás ételhez kell narancs, de nagyon sokszor hiba kihagyni ezt az izgalmas kombinációt. Például néhány kanál frissen facsart narancslé az édesburgonya-püréhez, és a végeredmény egyszerűen isteni lesz! Nemcsak az íze lesz különleges, de a folyadék abban is segít, hogy a püré nem lesz tapadós, ragacsos.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.