Ne dobd ki! A pogácsatészta leeső széleiből így készíthetsz omlós és puha péksüteményt

A pogácsát rendszerint elsők között tanulja meg az, aki a nagymamája mellett tölthet egy kis időt és ellesheti a mama nagyszerű receptjeit, konyhai trükkjeit. A pogácsa valahogy hozzátartozik a családi összejövetelekhez, és biztosan készül születésnapra, névnapra, esküvőre vagy disznóvágás idején. Egy gyors pogácsát tényleg hamar össze lehet dobni, ráadásul sok lesz belőle, így nem marad éhesen senki, amíg a főételek elkészülnek és asztalra kerülnek.
Imádjuk a házi pogácsákat, a bolti leveles tésztás változatokat, és tényleg bármilyen ízben készülhet ez a péksütemény. Az alap pogácsa mellett népszerű a sajtos, a túrós és a juhtúrós, a burgonyás, a káposztás és a tepertős-borsos is. Ez utóbbi, mármint a tepertős azonban trükkös, ugyanis nem elég begyúrni és bedagasztani a kelt tésztát, hajtogatni és pihentetni is kell mielőtt a szaggatásra kerülne a sor.
Aki szaggatott már pogácsát, az pontosan tudja, hogy szinte véget nem érően lehet szaggatni, majd újragyúrni és nyújtani a tésztát, megint szaggatni, megint gyúrni és nyújtani, amíg már csak egy pici gombócnyi nem marad belőle, amit csak megformázni kell, szaggatni már nem. A maradék szélek újragyúrása, így a pogácsakészítés során azonban jó tudni, hogy nem szabad rögtön a gyúrás után kinyújtani a tésztát. Ha rögtön a gyúrás után nyújtjuk a tésztát, akkor tömörebb lesz, így nehezebb vele a munka.
Ha pogácsát készítesz, vagy bármilyen olyan kelt tésztás süteményt, amit ki kell nyújtani, majd szaggatni, akkor a maradék tésztaszéleket az újragyúrás után érdemes 10-15 percre letakarni egy konyharuhával vagy egy tállal, hogy a tésztában rendeződhessen a gluténszerkezet, így könnyebb lesz vele a munka, és a kisült pogácsa is foszlósabb lesz, nem pedig tömör.
Ha ez egy hajtogatott, tepertős pogácsa, akkor a visszamaradt tésztaszéleket újragyúrás után nyújtsuk, majd hajtogassuk újra és ezután pihentessük – árulta el Farkasinszki Ildikó süticoach, a Mindmegette maestrója.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.