Dödölle - az eredeti recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Kijevi csirkemell rizibizivel
Krémes spenótfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell
Csupacsokis brownie
Vadasmártás sertéscombbal
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Farsangi szalagos fánk
Tojásos nokedli fejes salátával
Klasszikus stíriai metélt
Madártejszelet
Finomfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Zsemlegombóc
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Dubarry-csirkemell
Kínai szezámmagos csirke
Szilvás gombóc hagyományosan
Praktikus

Ne dobd ki! A pogácsatészta leeső széleiből így készíthetsz omlós és puha péksüteményt

Hajtogatott tepertős pogácsa
Fotó: Gyarmati László / © Mindmegette
A pogácsa az egyik legjobb sós aprósütemény, klasszis vendégváró, amit többféle ízben készíthetünk, biztos, hogy egy morzsa sem marad majd utána. A pogácsaszaggatás azonban trükkös mozzanat, szinte a végtelenségig lehet ismételni, de vajon mindenki jól csinálja?

A pogácsát rendszerint elsők között tanulja meg az, aki a nagymamája mellett tölthet egy kis időt és ellesheti a mama nagyszerű receptjeit, konyhai trükkjeit. A pogácsa valahogy hozzátartozik a családi összejövetelekhez, és biztosan készül születésnapra, névnapra, esküvőre vagy disznóvágás idején. Egy gyors pogácsát tényleg hamar össze lehet dobni, ráadásul sok lesz belőle, így nem marad éhesen senki, amíg a főételek elkészülnek és asztalra kerülnek.

Hajtogatott tepertős pogácsa
Így lesz szép és foszlós, kívül ropogós a hajtogatott tepertős pogácsa FOTÓ: GYARMATI LÁSZLÓ / MINDMEGETTE

Imádjuk a házi pogácsákat, a bolti leveles tésztás változatokat, és tényleg bármilyen ízben készülhet ez a péksütemény. Az alap pogácsa mellett népszerű a sajtos, a túrós és a juhtúrós, a burgonyás, a káposztás és a tepertős-borsos is. Ez utóbbi, mármint a tepertős azonban trükkös, ugyanis nem elég begyúrni és bedagasztani a kelt tésztát, hajtogatni és pihentetni is kell mielőtt a szaggatásra kerülne a sor.

SZAVAZÁS

Melyik pogácsát szereted a legjobban?

Ha így szaggatod a pogácsát, a leeső tésztaszélek sem vesznek kárba

Aki szaggatott már pogácsát, az pontosan tudja, hogy szinte véget nem érően lehet szaggatni, majd újragyúrni és nyújtani a tésztát, megint szaggatni, megint gyúrni és nyújtani, amíg már csak egy pici gombócnyi nem marad belőle, amit csak megformázni kell, szaggatni már nem. A maradék szélek újragyúrása, így a pogácsakészítés során azonban jó tudni, hogy nem szabad rögtön a gyúrás után kinyújtani a tésztát. Ha rögtön a gyúrás után nyújtjuk a tésztát, akkor tömörebb lesz, így nehezebb vele a munka.

Ha pogácsát készítesz, vagy bármilyen olyan kelt tésztás süteményt, amit ki kell nyújtani, majd szaggatni, akkor a maradék tésztaszéleket az újragyúrás után érdemes 10-15 percre letakarni egy konyharuhával vagy egy tállal, hogy a tésztában rendeződhessen a gluténszerkezet, így könnyebb lesz vele a munka, és a kisült pogácsa is foszlósabb lesz, nem pedig tömör.

Ha ez egy hajtogatott, tepertős pogácsa, akkor a visszamaradt tésztaszéleket újragyúrás után nyújtsuk, majd hajtogassuk újra és ezután pihentessük – árulta el Farkasinszki Ildikó süticoach, a Mindmegette maestrója.

Íme a legfinomabb hajtogatott tepertős pogácsa receptje!

Recept
Mester
Hajtogatott tepertős pogácsa
195 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.