A tojás az egyik alapvető élelmiszer, amiből a vegánokat és a tojásfehérjére allergiásokat leszámítva talán mindenki tart otthon egy-két dobozzal. A tojás tele van számtalan, az emberi szervezet számára fontos ásványi anyaggal, kiváló a tápértéke, finom reggelik, de levesek és főételek is főzhetők belőle, ráadásul rengeteg süteményt el sem lehet készíteni tojás nélkül.
Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy vajon meddig tartható el a tojás, képes-e megromlani, és a rémhírek miatt többen is félnek a rossz tojás okozta szalmonellafertőzéstől. Helyes tárolás mellett a tojás sokáig megőrzi minőségét, kivéve ha megsérül a természetes védőréteg, azaz a héja.
A repedt héjú tojás az esetek többségében nem ajánlott fogyasztásra, ugyanis az ember sokszor nem tudja, hogy a tojás már a boltban sérült volt-e, hazafelé repedt meg vagy pakolászás közben lett baja. Ha közvetlenül felhasználás előtt reped meg a tojás, mert mondjuk kicsúszik a kezedből és nekiütődik a pultnak, akkor nincs gond, de ha nem tudod, mikor keletkezett rajta a repedés, akkor dobd ki, ugyanis a repedésen, még akár a hajszálvékony résen is bejut a levegő és így elszaporodhatnak a tojásban a baktériumok.
A Life cikke idézi a Tufts University által végzett kutatást, ami szerint azok a tojások, melyeken nagy repedés található, nagyobb eséllyel fertőzöttek szalmonellával, mint azok, melyeken csak hajszálrepedés látszik. A repedt héjú tojást tehát semmi esetre sem érdemes elfogyasztani vagy felhasználni, legfőképp nyersen mondjuk egy tiramisuhoz vagy házi majonézhez, de még a főzés vagy a sütés sem garancia az esetleges ételmérgezés elkerülésére.
A szagteszt a legegyszerűbb és legpontosabb, a romlott, vagy záptojás ugyanis elmondhatatlanul büdös, és már a héj feltörésének pillanatában érezni, hogy valami nincs rendben. A tojásokat szerencsére egy trükk segítségével feltörés előtt is lehet tesztelni, ehhez nem kell más, mint egy tál víz és persze néhány tojás.
Tedd a tojást egy tál hideg vízbe, és ha lesüllyed és elfekszik az oldalára, akkor biztos, hogy friss. Ha a tojás kicsit felemelkedik, azaz feláll a tál alján, akkor 10-12 napos lehet, tehát még bátran használható, ha viszont teljesen felemelkedik és felbukkan a vízből, akkor az azt jelenti, hogy már nagyon régi, így azt csakis hőkezelés után szabad elfogyasztani – feltéve, ha feltörve nincs kellemetlen illata.
Miért működik a vízteszt? A friss tojásban a légzsák elég kicsi, hogy a tojás tartalma lehúzza, ám ahogy "öregszik" a légzsákok megnőnek és először a tojások megállnak az egyik végükön. Aztán idővel eljön az a pillanat, amikor a légzsák már olyan nagy, hogy a tojás csak lebegni tud.
Ha kiesett a kezünkből a tojás, vagy az egész doboz, esetleg a tojás szétválasztása során a fehérje vagy a sárgája a pulton, netán a földön landolt, akkor jó sok papírtörlőre van szükség ahhoz, hogy mindezt feltakarítsuk. Mielőtt nekiállnál feltörölhetni a tojást, szórj rá egy nagy adag sót, a só ugyanis megköti a nedvességet, így azonnal kiszárítja a tojást, amit sokkal könnyebb lesz ezután egy kendővel vagy papírtörlővel feltakarítani.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.