Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Babgulyás
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kijevi csirkemell rizibizivel
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Dödölle - az eredeti recept
Finomfőzelék
Mirinda-szelet
Rakott zöldbab darált hússal
Kapros tökfőzelék virslivel
Csupacsokis brownie
Vadasmártás sertéscombbal
Mákos guba
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus stíriai metélt
Madártejszelet
Farsangi szalagos fánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Akár a boltban, akár a piacon vesszük a tojást, könnyen előfordulhat, hogy csak otthon vesszük észre, az egyik vagy másik héja bizony megrepedt. Ehető a repedt tojás vagy muszáj kidobni? A kutatók utánajártak a sokakat foglalkoztató kérdésnek.

A tojás az egyik alapvető élelmiszer, amiből a vegánokat és a tojásfehérjére allergiásokat leszámítva talán mindenki tart otthon egy-két dobozzal. A tojás tele van számtalan, az emberi szervezet számára fontos ásványi anyaggal, kiváló a tápértéke, finom reggelik, de levesek és főételek is főzhetők belőle, ráadásul rengeteg süteményt el sem lehet készíteni tojás nélkül.

Ehető a repedt tojás? Itt a kutatók válasza
Ehető a repedt tojás? Itt a kutatók válasza
FOTÓ: IMAGEDB.COM / SHUTTERSTOCK

Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy vajon meddig tartható el a tojás, képes-e megromlani, és a rémhírek miatt többen is félnek a rossz tojás okozta szalmonellafertőzéstől. Helyes tárolás mellett a tojás sokáig megőrzi minőségét, kivéve ha megsérül a természetes védőréteg, azaz a héja.

Ehető a repedt tojás?

A repedt héjú tojás az esetek többségében nem ajánlott fogyasztásra, ugyanis az ember sokszor nem tudja, hogy a tojás már a boltban sérült volt-e, hazafelé repedt meg vagy pakolászás közben lett baja. Ha közvetlenül felhasználás előtt reped meg a tojás, mert mondjuk kicsúszik a kezedből és nekiütődik a pultnak, akkor nincs gond, de ha nem tudod, mikor keletkezett rajta a repedés, akkor dobd ki, ugyanis a repedésen, még akár a hajszálvékony résen is bejut a levegő és így elszaporodhatnak a tojásban a baktériumok.

A tojás az egyik legfontosabb alapélelmiszer
A tojás az egyik legfontosabb alapélelmiszer
FOTÓ: JOJO_BANGET / SHUTTERSTOCK

A Life cikke idézi a Tufts University által végzett kutatást, ami szerint azok a tojások, melyeken nagy repedés található, nagyobb eséllyel fertőzöttek szalmonellával, mint azok, melyeken csak hajszálrepedés látszik. A repedt héjú tojást tehát semmi esetre sem érdemes elfogyasztani vagy felhasználni, legfőképp nyersen mondjuk egy tiramisuhoz vagy házi majonézhez, de még a főzés vagy a sütés sem garancia az esetleges ételmérgezés elkerülésére.

Hogyan ellenőrizzük, hogy jó-e a tojás?

A szagteszt a legegyszerűbb és legpontosabb, a romlott, vagy záptojás ugyanis elmondhatatlanul büdös, és már a héj feltörésének pillanatában érezni, hogy valami nincs rendben. A tojásokat szerencsére egy trükk segítségével feltörés előtt is lehet tesztelni, ehhez nem kell más, mint egy tál víz és persze néhány tojás.

Tedd a tojást egy tál hideg vízbe, és ha lesüllyed és elfekszik az oldalára, akkor biztos, hogy friss. Ha a tojás kicsit felemelkedik, azaz feláll a tál alján, akkor 10-12 napos lehet, tehát még bátran használható, ha viszont teljesen felemelkedik és felbukkan a vízből, akkor az azt jelenti, hogy már nagyon régi, így azt csakis hőkezelés után szabad elfogyasztani – feltéve, ha feltörve nincs kellemetlen illata.

Miért működik a vízteszt? A friss tojásban a légzsák elég kicsi, hogy a tojás tartalma lehúzza, ám ahogy "öregszik" a légzsákok megnőnek és először a tojások megállnak az egyik végükön. Aztán idővel eljön az a pillanat, amikor a légzsák már olyan nagy, hogy a tojás csak lebegni tud.

Nyers tojás feltakarítása, íme a trükk

Ha kiesett a kezünkből a tojás, vagy az egész doboz, esetleg a tojás szétválasztása során a fehérje vagy a sárgája a pulton, netán a földön landolt, akkor jó sok papírtörlőre van szükség ahhoz, hogy mindezt feltakarítsuk. Mielőtt nekiállnál feltörölhetni a tojást, szórj rá egy nagy adag sót, a só ugyanis megköti a nedvességet, így azonnal kiszárítja a tojást, amit sokkal könnyebb lesz ezután egy kendővel vagy papírtörlővel feltakarítani.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.