A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Puncstorta  recept
Puncstorta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Tojás szinte mindenki otthonában található, ugyanis az egyik legsokoldalúbb alapanyag. Könnyű, változatos reggeli is készülhet belőle, de főételek, sütemények és mártások fontos összetevője is.

Az egészséges, változatos étrendet követők konyhájában biztosan található tojás, ugyanis rendkívül jó tápértékű alapanyag, amiből rántotta, omlett, tükör- vagy főtt tojás is készülhet, ami zöldségekkel és pirítóssal kiegészülve igazán kielégítő reggeli, vagy éppen vacsora lehet. A tojás nélkülözhetetlen alapanyaga a jó piskótának, de nem hiányozhat egyes kelt tésztákból, rakott ételekből, fasírtokból sem.

Így tárold a tojást, hogy ne okozzon megbetegedést /Fotó: Shutterstock
Így tárold a tojást, hogy ne okozzon megbetegedést /Fotó: Shutterstock

A tojás könnyen megbetegíthet

Annak érdekében, hogy a tojás ne okozzon ételmérgezést, és az íze, valamint az állaga se veszítsen a minőségéből, érdemes megfogadni egy-két tanácsot. Az idehaza is ismert gasztronómiai újságíró, Mary Berry szakácskönyve kitér arra is, hogyan és milyen praktikákkal lehet megőrizni a tojás frissességét.

Megosztja az embereket, hogy a hűtőben vagy éppen a hűvös kamrában kell-e tárolni a tojást. Mary Berry szerint a tojásokat a dobozukban, és a hűtőben érdemes tartani, távol minden olyan ételtől, aminek erős, intenzív az illata, ugyanis a tojás a vékony héjon keresztül könnyen magába tudja szívni a hagyma, a már kész ételek aromáját.

A szakértők is úgy vélik, a tojásokat a hűtőben kell tárolni /Fotó: Shutterstock
A szakértők is úgy vélik, a tojásokat a hűtőben kell tárolni /Fotó: Shutterstock

A szakértők is úgy vélik, a hűtőben van a tojás helye

Jenny Kelly élelmiszerhigiénia szakértő szerint a tojásokat a lehető leghamarabb a hűtőszekrénybe kell tenni és nem szabad a hideg tojásokat sokáig meleg helyen tárolni, majd ismét visszatenni a hűtőbe. A hőmérsékletingadozás hatására ugyanis lecsapódik a pára a tojások héján, ez pedig a baktériumok elszaporodásához vezethet.

Sylvia Anderson élelmiszerbiztonsági szakértő szintén a hűtő mellett érvelt. Anderson szerint a tojásokat 0 és 5 Celsius-fok közötti hőmérsékleten kellene tárolni, ez ugyanis az a tartomány, amelyen megakadályozhatjuk a baktériumok elszaporodását, és lassíthatjuk a romlási folyamatokat. Érdemes azonban ügyelni arra, hogy a hűtőben lévő hőmérséklet állandó legyen, ugyanis a gyakori, és hosszan tartó ajtónyitogatás páralecsapódáshoz vezethet, ami szintén segíti a baktériumok megjelenését.

Mary Berry szerint a tojásokat a dobozukban kell a hűtőbe tenni, így nem veszik át más ételek illatát /Fotó: Shutterstock
Mary Berry szerint a tojásokat a dobozukban kell a hűtőbe tenni, így nem veszik át más ételek illatát /Fotó: Shutterstock

Fordítsd fejjel lefelé a tojásokat!

Az Origo Táfelspicc cikke szerint nem mindegy, hogy a tojásokat milyen pozícióban tároljuk. Mary Berrynek erre is van egy praktikája: az újságírónő a tojásokat megfordítva, azaz a csúcsos résszel lefelé teszi a dobozba, így a sárgája középen marad.

Nemcsak a tojásban, a héján is megjelenhet a szalmonella

A tojás az egyik legveszélyesebb alapanyag a konyhában, amelyben megjelenhet a szalmonella. A héján és a tojás belsejében is megtalálható a szalmonella. Legalább 70 Celsius fokon kell főzni, sütni, hogy a baktériumok elpusztuljanak. Ha hidegtálhoz, vagy majonézhez használod fel a tojást, akkor pedig ajánlatos fogyasztásig a hűtőbe tartani az ételt.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.