Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Minestrone recept
Minestrone
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Praktikus

A pulton tárolod a vajat? 3 aranyszabály, amit muszáj szem előtt tartani

Hűtőben vagy a konyhapulton tároljuk a vajat? Ez a kérdés állandó vita tárgya, pedig az igazság az, hogy a vaj teljes biztonságban van szoba-hőmérsékleten is, hiszen rendkívül magas zsírtartalma miatt kevésbé hajlamos a baktériumok elszaporodására – annak ellenére, hogy tejtermék. Persze vannak aranyszabályok, amiket érdemes szem előtt tartani!

Kezdjük azzal, hogy aki berzenkedik attól, hogy szoba-hőmérsékleten tartson egy tejterméket, annak is teljesen igaza van, hiszen a 20-23 fok egy teljes napig már sok lehet a tejnek, tejszínnek, tejfölnek – de nem úgy a vajnak! A vaj ugyanis 80 százalékban zsírból áll, sokkal alacsonyabb a víztartalma, mint más tejtermékeknek, így azoknál sokkal kevésbé hajlamos a baktériumok elszaporodására, és a konyhapulton tárolva legalább 1 hétig – sőt a sós vaj akár kettőig – fogyasztható. A teljes biztonsághoz azonban nem árt szem előtt tartani az alábbi három alapszabályt.

A vajnak tökéletes helye van a konyhapulton is, hiszen rendkívül magas zsírtalrtalma miatt, kevésbé hajlamos a baktériumok elszaporodására  (Fotó: Shutterstock)
A vajnak tökéletes helye van a konyhapulton is, hiszen rendkívül magas zsírtartalma miatt kevésbé hajlamos a baktériumok elszaporodására (Fotó: Shutterstock)

1. Válassz megfelelő vajtartót!

A fény és a levegő: ez a két fő oka annak, ha a vaj megromlik, ezért az első és legfontosabb lépés egy jól záródó vajtartó, ami minkettőt távol tartja tőle. Az eredeti csomagolás vagy a lefolpakkozott tányér sem mondható ideálisnak. Vannak kifejezetten erre a célra gyártott eszközök, amik készülhetnek fémből, kerámiából vagy műanyagból – a lényeg, hogy olyat válasszunk, ami ezt a két veszélyes elemet kizárja.

2. Nyáron inkább ne!

Nyáron egyszerűen túl meleg lehet a konyhád ahhoz, hogy a vajat kint hagyd a pulton. Ha a konyhádban a hőmérséklet folyamatosan 25 fok felett mozog, akkor jobban jársz, ha a vajat a hűtőben tárolod.

3. Csak kevés mennyiséget tarts szoba-hőmérsékleten!

A legbiztosabb persze, ha a vajat csak egy-két napig tartjuk szoba-hőmérsékleten, de ha a fent felsorolt megfelelő körülmények között tároljuk, akár egy hétig is friss maradhat. A lényeg tehát, hogy ne hagyjunk ki többet, mint amennyiről úgy gondoljuk, hogy ennyi idő alatt el is fogy.

+ 1 tipp: teszteld, mielőtt eszel belőle!

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a vajunk fogyasztható-e, egyszerűen szagoljuk meg. Ha avas, akkor egészen biztosan rossz szaga lesz, és - ha hajlandóak vagyunk megkóstolni, akkor - az íze kellemetlenül savanykás. Ilyenkor jobb, ha azonnal megszabadulunk tőle!

 

(Kiemelt fotó: Shutterstock)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.