Kezdjük azzal, hogy aki berzenkedik attól, hogy szoba-hőmérsékleten tartson egy tejterméket, annak is teljesen igaza van, hiszen a 20-23 fok egy teljes napig már sok lehet a tejnek, tejszínnek, tejfölnek – de nem úgy a vajnak! A vaj ugyanis 80 százalékban zsírból áll, sokkal alacsonyabb a víztartalma, mint más tejtermékeknek, így azoknál sokkal kevésbé hajlamos a baktériumok elszaporodására, és a konyhapulton tárolva legalább 1 hétig – sőt a sós vaj akár kettőig – fogyasztható. A teljes biztonsághoz azonban nem árt szem előtt tartani az alábbi három alapszabályt.
1. Válassz megfelelő vajtartót!
A fény és a levegő: ez a két fő oka annak, ha a vaj megromlik, ezért az első és legfontosabb lépés egy jól záródó vajtartó, ami minkettőt távol tartja tőle. Az eredeti csomagolás vagy a lefolpakkozott tányér sem mondható ideálisnak. Vannak kifejezetten erre a célra gyártott eszközök, amik készülhetnek fémből, kerámiából vagy műanyagból – a lényeg, hogy olyat válasszunk, ami ezt a két veszélyes elemet kizárja.
2. Nyáron inkább ne!
Nyáron egyszerűen túl meleg lehet a konyhád ahhoz, hogy a vajat kint hagyd a pulton. Ha a konyhádban a hőmérséklet folyamatosan 25 fok felett mozog, akkor jobban jársz, ha a vajat a hűtőben tárolod.
3. Csak kevés mennyiséget tarts szoba-hőmérsékleten!
A legbiztosabb persze, ha a vajat csak egy-két napig tartjuk szoba-hőmérsékleten, de ha a fent felsorolt megfelelő körülmények között tároljuk, akár egy hétig is friss maradhat. A lényeg tehát, hogy ne hagyjunk ki többet, mint amennyiről úgy gondoljuk, hogy ennyi idő alatt el is fogy.
+ 1 tipp: teszteld, mielőtt eszel belőle!
Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a vajunk fogyasztható-e, egyszerűen szagoljuk meg. Ha avas, akkor egészen biztosan rossz szaga lesz, és - ha hajlandóak vagyunk megkóstolni, akkor - az íze kellemetlenül savanykás. Ilyenkor jobb, ha azonnal megszabadulunk tőle!
(Kiemelt fotó: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.