Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Egészséges

A szakértők szerint ez a legjobb módja a lenmag fogyasztásának

A lenmag egészségügyi előnyei jól ismertek, sokszor fogyasztjuk diéta alatt is, de vajon helyesen?

Az apró magvak tele vannak értékes tápanyagokkal. A lenmag kiváló antioxidáns, fehérjedús, rostban gazdag, gyulladáscsökkentő hatású, valamint remek forrása az ómega-3 zsírsavaknak. A szakértők szerint azonban az egész lenmag külső, kemény héja miatt emésztetlenül halad át a bélrendszeren, vagyis nem tudjuk kinyerni belőle az összes hasznos anyagot.

A lenmag kitűnő fehérje- és rostforrás, és egészséges zsírokban is gazdag (Fotó: Shutterstock)
A lenmag kitűnő fehérje- és rostforrás, és egészséges zsírokban is gazdag (Fotó: Shutterstock)

Így fogyasszuk a lenmagot

Sokkal jobban érvényesül jótékony hatása a lenmagnak, ha nem egészben, hanem őrölve fogyasztjuk. Őrölt lenmagot a boltban is vásárolhatunk, de gyakoribb az egészben hagyott változat, amit viszont otthon nagyon egyszerűen megőrölhetünk mi magunk is. A legjobb eszköz ehhez egy kávédaráló, de ha ez nem áll rendelkezésre, turmixgépben vagy konyhai robotgépben is megőrölhetjük a magokat.

Az őrölt lenmag könnyebben emészthető, és így a bélrendszerből az összes tápanyag könnyedén felszívódik.

Az egész és az őrölt lenmag beltartalmi értéke megegyező, de őrölve jobban hasznosul (Fotó: Shutterstock)
Az egész és az őrölt lenmag beltartalmi értéke megegyező, de őrölve jobban hasznosul (Fotó: Shutterstock)

Az őrölt lenmag tárolása

Fontos, hogy őrölve a lenmag nem tartható el ugyanaddig, mint egészben hagyva. Helyezzük az őrleményt légmentesen záródó edénybe, és a hűtőben legfeljebb 1 hétig tároljuk. Csak addig fogyasszuk el, míg földes, enyhén diós ízű, ha keserűnek érezzük, akkor már avas, ilyenkor ki kell dobni.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.