Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Minestrone recept
Minestrone
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Egészséges

10-ből 9 ember rosszul fogyasztja a lenmagot - szakértők árulták el, hogyan kellene

A lenmag egészségügyi előnyei jól ismertek, sokszor fogyasztjuk diéta alatt is, de vajon helyesen?

Az apró magvak tele vannak értékes tápanyagokkal. A lenmag kiváló antioxidáns, fehérjedús, rostban gazdag, gyulladáscsökkentő hatású, valamint remek forrása az ómega-3 zsírsavaknak. A szakértők szerint azonban az egész lenmag külső, kemény héja miatt emésztetlenül halad át a bélrendszeren, vagyis nem tudjuk kinyerni belőle az összes hasznos anyagot.

 

A lenmag kitűnő fehérje- és rostforrás, és egészséges zsírokban is gazdag (Fotó: Shutterstock)
A lenmag kitűnő fehérje- és rostforrás, és egészséges zsírokban is gazdag / Fotó: Shutterstock

Így fogyasszuk a lenmagot

Sokkal jobban érvényesül jótékony hatása a lenmagnak, ha nem egészben, hanem őrölve fogyasztjuk. Őrölt lenmagot a boltban is vásárolhatunk, de gyakoribb az egészben hagyott változat, amit viszont otthon nagyon egyszerűen megőrölhetünk mi magunk is. A legjobb eszköz ehhez egy kávédaráló, de ha ez nem áll rendelkezésre, turmixgépben vagy konyhai robotgépben is megőrölhetjük a magokat.

Az őrölt lenmag könnyebben emészthető, és így a bélrendszerből az összes tápanyag könnyedén felszívódik.

 

Az egész és az őrölt lenmag beltartalmi értéke megegyező, de őrölve jobban hasznosul (Fotó: Shutterstock)
Az egész és az őrölt lenmag beltartalmi értéke megegyező, de őrölve jobban hasznosul (Fotó: Shutterstock)

Az őrölt lenmag tárolása

Fontos, hogy őrölve a lenmag nem tartható el ugyanaddig, mint egészben hagyva. Helyezzük az őrleményt légmentesen záródó edénybe, és a hűtőben legfeljebb 1 hétig tároljuk. Csak addig fogyasszuk el, míg földes, enyhén diós ízű, ha keserűnek érezzük, akkor már avas, ilyenkor ki kell dobni.

(Borítókép: Shutterstock)


 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.