Rakott zöldbab darált hússal
Az eredeti Baklava
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kapros tökfőzelék virslivel
Almás pite - a hagyományos recept
Mákos guba
Madártejszelet
Klasszikus stíriai metélt
Vadasmártás sertéscombbal
Krémes spenótfőzelék
Szilvás gombóc hagyományosan
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Körömpörkölt csülökkel
Mirinda-szelet
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Finomfőzelék
A legjobb palacsintatészta
PR

Töltődjünk fel vitaminnal télen is – egészséges tippek a Lidltől!

Fotó: Africa Studio - stock.adobe.com
A tél beköszöntével sokan hajlamosak elfeledkezni a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztásáról, pedig a nemzetközi és hazai ajánlások szerint naponta legalább 4 adagot (minimum 400 gramm) kellene fogyasztanunk, hogy megőrizzük egészségünket. Miért is fontos ez? Mert ezek az ételek tele vannak rostokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, amelyek erősítik immunrendszerünket és friss energiát adnak a mindennapokhoz.

A zöldségek és gyümölcsök nemcsak egészségesek, hanem étkezéseinket is színesebbé és változatosabbá teszik. Ha pedig tudatosan választunk növényi alapú ételeket, még a környezetet is óvjuk, mivel ezek előállítása kisebb környezeti terheléssel jár, mint a húsfogyasztás.

Forrás: AdobeStock
FOTÓ: RAWPIXEL.COM

Zöldség-gyümölcs februárban? Miért ne!

A Lidl számára az egészséges táplálkozás népszerűsítése kiemelten fontos, ezért télen is friss, kiváló ár-érték arányú termékek közül választhatunk. Zöldség- és gyümölcskínálata igazán lenyűgöző: minden héten legalább 150 féle friss termékkel találkozhatunk a polcokon. Ha pedig éppen nem találunk kedvünkre valót a friss kínálatban, a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök is tökéletes alternatívát kínálnak, mivel ugyanolyan gazdagok vitaminokban és rostokban.

Friss vagy fagyasztott? Mindkettő jó választás!

Sokan tévesen úgy vélik, hogy a gyorsfagyasztott zöldségek és gyümölcsök nem olyan táplálóak, mint a frissek. A valóság viszont az, hogy a fagyasztás során a legtöbb tápanyag megmarad. A modern gyorsfagyasztási eljárás -18 és -20 Celsius-fok között, hősokkolással történik, így nem alakulnak ki olyan jégkristályok, amelyek károsíthatnák a termények sejtfalait. Ennek köszönhetően a kiengedett zöldségek és gyümölcsök megőrzik állagukat és ízüket is.
Miért érdemes fagyasztott termékeket fogyasztani?
   • A legjobb időpontban szüretelik őket, így nincs szükség mesterséges érlelésre.
   • Már előre válogatott és tisztított formában kerülnek hozzánk, így időt spórolhatunk a konyhában.
   • Nem tartalmaznak hozzáadott adalékanyagokat vagy tartósítószereket.
   • Megőrzik rost- és ásványianyag-tartalmukat, a vitaminveszteség minimális.
   • Bizonyos antioxidánsok, például a káposztafélékben található karotinoidok, fagyasztás hatására még nagyobb mennyiségben jelenhetnek meg.

Tippek a legjobb eredményért

Ne főzzük túl a zöldségeket! Minél rövidebb ideig hőkezeljük őket, annál több tápanyag marad bennük.
Az egyszer kiengedett terméket ne fagyasszuk vissza! Ha túl sokat vettünk ki, inkább készítsünk belőle egy extra adag ételt, amit később is elfogyaszthatunk vagy lefagyaszthatunk.

FOTÓ: AFRICA STUDIO - STOCK.ADOBE.COM

Szabó Adri, a Lidl dietetikusának tippjei:

  • A hét minden napján! Fogyasszunk zöldségeket és gyümölcsöket naponta többször, hogy gazdagítsuk étrendünket! A hüvelyesek (zöldbab, sárgabab, tarkabab, zöldborsó) hetente többször is szerepeljenek az étkezéseinkben, mivel magas rost- és fehérjetartalmúak. A frissen fagyasztott tarkabab például remek gyors megoldás salátákhoz vagy főétkezéshez.
   • A gyümölcsökkel sose spóroljunk! Télen sem érdemes kihagyni őket, hiszen rengeteg vitamint és antioxidánst tartalmaznak. Készítsünk reggelente bogyós gyümölcsökkel joghurtot, kását vagy smoothie-t, így friss energiával indulhatunk a napnak.
   • Káposztafélék és gyökérzöldségek: A rohanó mindennapokban jól jönnek, mivel pillanatok alatt elkészíthetők. A káposztafélék (brokkoli, karfiol, kelbimbó) gazdagok a szabadgyökkötő vegyületekben, amelyek segítenek a daganatok megelőzésében és az immunrendszer erősítésében.
   • Zöldségkeverékek: Ha még gyorsabban szeretnénk ételt varázsolni, a fagyasztott zöldségmixek tökéletes választásnak bizonyulnak. Minél színesebbek, annál több egészségvédő vegyületet tartalmaznak!
Ne feledkezzünk meg tehát a zöldségek és gyümölcsök fogyasztásáról! Hiszen a tél sem akadály – a Lidl friss és fagyasztott termékeivel könnyedén megőrizhetjük egészségünket, miközben változatosan étkezünk.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.