Bár ezzel az olaszok nyilván vitába szállnának, de innen nézve, amiben kávé és babapiskóta van, az tiramisu - így tulajdonképpen a hartyáni krémes is az, vagy legalább is, nyomokban tiramisut tartalmaz. Mézes tésztalapok közé töltött vaníliakrémmel felturbózva. Mutatjuk a receptet!
A hartyáni krémes is egy olyan isteni finom, krémes házi sütemény, mint a méteres kalács: cukrászdákban nem kapható, így csak otthon, a szomszéd néninél, a nagyinál vagy vidéki lagzikban kóstolhatjuk. Ha valaki szereti a mézes krémest és tiramisut, ezt garantáltan imádja majd. Igaz ennek a tetjén nincsen csokimáz, csak porcukor, de aki szereti, egyészen nyugodtan készítsen rá. El garantáltan nem rontja, csak tovább fokoza az ízorgiát. Tipp: érdemes előző nap elkészíteni, hogy az ízek jól összeérjenek!
Hozzávalók a hartyáni krémeshez
A tésztához:
2 ek. méz
20 dkg kristálycukor
2 ek. cukrozatlan kakaópor
2 db tojás
40 dkg finomliszt
1 mk. szódabikarbóna
1-2 ek. tej
A krémhez:
3 csomag vaníliás pudingpor
7,5 dl tej
30 dkg vaj
25 dkg porcukor
A töltelékhez:
18 db babapiskóta
1,5 dl erős főzött kávé
1 ek. rum
Elkészítése:
Vízgőz felett összeolvasztjuk a mézet a cukorral és a kakaóval, hozzádolgozzuk a két tojást. A lisztet összeforgatjuk a szódabikarbónához. Hozzáöntjük a mézes keveréket, és összegyúrjuk. Ha túl kemény a tészta, akkor egy kis tejjel lazíthatjuk.
Két egyenlő részre osztjuk a tésztát, és egyesével 25 × 35 centis lappá nyújtjuk. Egy-egy sütőpapírral fedett sütőlemezre terítjük (a sodrófa segítségével), és 180 fokos sütőben pár perc alatt megsütjük. Áttesszük egy rácsra, és teljesen kihűtjük.
A három pudingporból és a tejből sűrű krémet főzünk. Átlátszó fóliával lefedjük, hagyjuk kihűlni. A puha vajat kihabosítjuk a porcukorral, majd összedolgozzuk a kihűlt pudinggal.
Az egyik hideg tésztalapot rátesszük egy tálcára. Rákenjük a vaníliás krém felét. Összekeverjük a kávét a rummal. Egyesével megmártjuk benne a babapiskótákat, és sorban rárakosgatjuk a krém tetejére. Rásimítjuk a maradék krémet, majd óvatosan ráhelyezzük a másik tésztalapot. Finoman rányomkodjuk, és betesszük a hűtőszekrénybe legalább egy éjszakára, hogy a mézes lapok megpuhuljanak. Tálalás előtt meghintjük porcukorral, és tetszés szerint négyzetekre vagy hosszúkás szeletekre vágjuk.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.