A kalóriaszámolgatás jó módszer, ha a fogyás a célod, és abban is segít, hogy megismerd az egyes alapanyagok tápértékét, de nem mindegy, hogyan csinálod. Eláruljuk, mikre figyelj a siker érdekében.
Nulladik lépésként érdemes elkezdeni olasgatni a termékek címkéjét, és megválogatni, mi kerül a kosarunkba. Ezután következhet a kalóriaszámolgatás, ami csak elsőre tűnik macerásnak, ám ha egyszer ráéreztünk, utána már rutinná válik.
A kalória az élelmiszerek és italok energiatartalmának mérésére szolgál. A bevitt energiát a testünk az alapvető funkciók működtetésére használja fel, a légzéstől a gondolkodáson át a mindennapi mozgásig. Az az energia, ami ezen folyamatok lebonyolításához nem szükséges, zsírként raktározódik el, és hosszú távon súlygyarapodáshoz vezet. A kalóriaszámolás segíthet ezt elkerülni.
Először is derítsük ki, mennyi kalóriára van szükségünk a szervezetünk működtetéséhez, vagyis mennyi az alapanyagcserénk (BMR). Erre különböző képleteket alkottak meg a szakemberek, de például egy online elérhető kalkulátorral is megtudhatjuk az eredményt.
Ennyi kalóriára van tehát minimálisan szüksége a szervezetünknek ahhoz, hogy működjön.
Ezen felül érdemes kalkulálnunk a napi felhasznált energia mennyiségével, ami az életmódunktól függően alakul, és a BMR beszorzásával számítható ki:
Ha kiszámítottuk a napi energiaszükségletünket, megkaptuk azt a számot, ami ahhoz kell, hogy a súlyunk ne változzon – tehát ne csökkenjen, de ne is nőjön. Ha fogyni szeretnénk, akkor a szükséges kalóriánál kevesebbet kell bevinnünk a szervezetünkbe. A könnyen és hosszú távon is fenntartható heti 0,5 kg-os fogyáshoz kb. 500 kalóriával csökkentsük a napi bevitelt. Szükségünk lesz egy konyhai mérlegre, mert ezzel pontosan ki tudjuk adagolni az elfogyasztani kívánt ételt.
A napi bevitt kalória számolása mellett arra is érdemes odafigyelnünk, hogy miből is adódik össze ez a szám. Szükségtelen részletesen belemenni, hogy a szervezet számára, és így a fogyás szempontjából sem mindegy, hogy pl. 100 kalóriát sült krumpliból vagy párolt brokkoliból fedezünk. Éppen ezért nemcsak a napi értékek alacsonyan tartása kell legyen a cél, hanem a makrotápanyagok figyelemmel kísérése is, azaz a bevitt szénhidrát, fehérje és zsír mennyiségét is vezessük. Mivel ezeket konkrét mennyisége egyénenként eltérő lehet, a szakértők azt javasolják, hogy arányaikra figyeljünk. A szénhidrátok tegyék ki a napi bevitel kb. 45–65%-át, a fehérje 10–35%-ot, a zsírok pedig 20–35%-ot. Fogyáshoz a legideálisabb, ha minimalizáljuk a szénhidrátokat és a zsírokat, míg a fehérjebevitelt 30-35%-ra emeljük.
A napi kalóriabevitel és a makrók nyomon követése a legegyszerűbb egy applikációsegítségével, az ingyenesen elérhetők között is van olyan, ami szuperül működik.
+ 3 tipp a sikeres fogyáshoz
(Borítókép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.