Nem tudni, honnan ered, de évek óta tartja magát az az elképzelés, hogy a rizs a(z egyik) legjobb diétás köret, míg a krumpli hizlal, ezért kerülendő. Tény, hogy a burgonya magas keményítőtartalmú zöldség, és a glikémiás indexe is nagyobb, mint a rizsnek, de ezek miatt még nem kell száműznünk a tányérunkról. Sőt, egy friss kutatásból kiderült, hogy valójában sokkal jobb hatása van a szervezetre, többek között a fogyásban is hatásosabb lehet.
Egy 2024-ben publikált tanulmányból kiderül, hogy a krumplis ételek fogyasztása sokkal nagyobb teltségérzetet biztosít, ezért hatásosabb a fogyókúra idején. A vizsgálatban 26, átlagos testalkatú felnőtt vett részt, akik egy része krumplipürét vagy sült krumplit, egy másik része pedig rizst fogyasztott. A kutatók több értéket is mértek, ideértve a bevitt kalóriákat, az étkezés utáni vércukorszintet, valamint a későbbi jóllakottságot, amit a krumpli-/rizsfogyasztást követő pizzázás keretein belül vizsgáltak. Az eredmények ellentmondanak az eddig a hétköznapokban követett táplálkozási elveknek.
A krumplis ételeket választók az étkezés során kb. 25%-kal kevesebb kalóriát vittek be, és a későbbi étkezés alkalmával is nagyjából 15%-kal kevesebb kalóriát fogyasztottak. Emellett a krumplis ételek okozták a legkisebb emelkedést a vércukorszintben, így a később mért értéke is a burgonyás fogások után volt alacsonyabb.
Az eredmények persze nem jelentik, hogy mostantól a rizst kell száműznünk a konyhából. Inkább arra hívják fel a figyelmet, hogy nem érdemes bizonyos alapanyagokat démonizálni, és hogy a változatos étrend nem az élelmiszerek elhagyását, hanem minél többféle beépítését jelenti.
Lássuk, miben különbözik a krumpli és a rizs, miért és hogyan érdemes fogyasztani.
A burgonya kiemelkedő rostforrás, különösen, ha héjában főzzük vagy sütjük meg. A rostok segítik az emésztést, javítják a bélrendszer állapotát, és hozzájárulnak a hosszabb teltségérzethez. Emellett nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, amely az immunrendszer erősítésében játszik szerepet.
Kevesen tudják pontosan, de egy adag főtt burgonya kevesebb kalóriát tartalmaz, mint ugyanannyi főtt rizs. Ez különösen azok számára lehet lényeges, akik odafigyelnek a kalóriabevitelükre. Az alacsonyabb kalóriatartalom mellett a burgonya laktatóbb, így az összkalória-fogyasztásunk is alacsonyabb, ha ezt választjuk.
Egyáltalán nem elhanyagolható szempont, hogy a krumplit igen sokféleképpen felhasználhatjuk. Főzhetjük, süthetjük, pürésíthetjük, ráadásul a különböző fűszerek felhasználásával az ízvilága is számtalan módon variálható.
A burgonya rövidebb feldolgozási folyamaton megy keresztül, mielőtt a tányérunkra kerülne. Egyszerűen betakarítják, megtisztítják, és máris felhasználható. A fehér rizst ezzel szemben hántolják és polírozzák, ami miatt a héjával együtt elveszíti a tápanyagok jelentős részét is.
Nem mellékes szempont, hogy Európában, és így hazánkban is, a burgonya termesztése sokkal elterjedtebb, mint a rizsé. Emellett a burgonya nevelése kisebb vízfelhasználással jár, mint a rizsé, ami kifejezetten vízigényes növény. Továbbá a burgonya megvásárlása is környezetbarátabb, hiszen a helyi vagy a közelből importált termék kevesebb szállítási energia árán kerül a boltok polcaira.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.