Mirinda-szelet
Rakott zöldbab darált hússal
Rigó Jancsi, ahogy mi szeretjük
Szilvás gombóc hagyományosan
Babgulyás
Zsemlegombóc
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Dubarry-csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes-mustáros csirkemell
Hagymás rostélyos
Klasszikus kuglóf
Krémes spenótfőzelék
Kínai szezámmagos csirke
Farsangi szalagos fánk
Kapros tökfőzelék virslivel
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kijevi csirkemell rizibizivel
Káposztás tészta egyszerűen
A köretek kiválasztása kulcsfontosságú a kiegyensúlyozott táplálkozás szempontjából. A legtöbbeknek a rizsre esik a választásuk, akár diétás étrendet követnek, akár az izomépítés a cél. Elválaszthatatlan lett a csirke-rizs kombináció, miközben a krumpli feketelistára került. Pedig a burgonya számos olyan előnnyel rendelkezik, amelyek miatt érdemesebb lehet ezt választani.

Nem tudni, honnan ered, de évek óta tartja magát az az elképzelés, hogy a rizs a(z egyik) legjobb diétás köret, míg a krumpli hizlal, ezért kerülendő. Tény, hogy a burgonya magas keményítőtartalmú zöldség, és a glikémiás indexe is nagyobb, mint a rizsnek, de ezek miatt még nem kell száműznünk a tányérunkról. Sőt, egy friss kutatásból kiderült, hogy valójában sokkal jobb hatása van a szervezetre, többek között a fogyásban is hatásosabb lehet. 

krumpli
A héjában főtt vagy sült krumpli rostokban gazdag és vitamindús köret
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Rizs helyett krumpli – biztosan jó ötlet? 

Egy 2024-ben publikált tanulmányból kiderül, hogy a krumplis ételek fogyasztása sokkal nagyobb teltségérzetet biztosít, ezért hatásosabb a fogyókúra idején. A vizsgálatban 26, átlagos testalkatú felnőtt vett részt, akik egy része krumplipürét vagy sült krumplit, egy másik része pedig rizst fogyasztott. A kutatók több értéket is mértek, ideértve a bevitt kalóriákat, az étkezés utáni vércukorszintet, valamint a későbbi jóllakottságot, amit a krumpli-/rizsfogyasztást követő pizzázás keretein belül vizsgáltak. Az eredmények ellentmondanak az eddig a hétköznapokban követett táplálkozási elveknek. 

A krumplis ételeket választók az étkezés során kb. 25%-kal kevesebb kalóriát vittek be, és a későbbi étkezés alkalmával is nagyjából 15%-kal kevesebb kalóriát fogyasztottak. Emellett a krumplis ételek okozták a legkisebb emelkedést a vércukorszintben, így a később mért értéke is a burgonyás fogások után volt alacsonyabb.

Az eredmények persze nem jelentik, hogy mostantól a rizst kell száműznünk a konyhából. Inkább arra hívják fel a figyelmet, hogy nem érdemes bizonyos alapanyagokat démonizálni, és hogy a változatos étrend nem az élelmiszerek elhagyását, hanem minél többféle beépítését jelenti. 

Lássuk, miben különbözik a krumpli és a rizs, miért és hogyan érdemes fogyasztani. 

Tápértékbeli különbségek

A burgonya kiemelkedő rostforrás, különösen, ha héjában főzzük vagy sütjük meg. A rostok segítik az emésztést, javítják a bélrendszer állapotát, és hozzájárulnak a hosszabb teltségérzethez. Emellett nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, amely az immunrendszer erősítésében játszik szerepet. 

Alacsonyabb kalóriatartalom

Kevesen tudják pontosan, de egy adag főtt burgonya kevesebb kalóriát tartalmaz, mint ugyanannyi főtt rizs. Ez különösen azok számára lehet lényeges, akik odafigyelnek a kalóriabevitelükre. Az alacsonyabb kalóriatartalom mellett a burgonya laktatóbb, így az összkalória-fogyasztásunk is alacsonyabb, ha ezt választjuk. 

Változatos elkészítési lehetőségek

Egyáltalán nem elhanyagolható szempont, hogy a krumplit igen sokféleképpen felhasználhatjuk. Főzhetjük, süthetjük, pürésíthetjük, ráadásul a különböző fűszerek felhasználásával az ízvilága is számtalan módon variálható. 

Recept
Egyszerű
Tonhalas rakott burgonya
100 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Majorannás burgonyafőzelék
30 perc
4 adag
Olcsó
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Steakburgonya fokhagymás mártogatóssal
60 perc
4 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept

Kevesebb feldolgozás, természetesebb forrás

A burgonya rövidebb feldolgozási folyamaton megy keresztül, mielőtt a tányérunkra kerülne. Egyszerűen betakarítják, megtisztítják, és máris felhasználható. A fehér rizst ezzel szemben hántolják és polírozzák, ami miatt a héjával együtt elveszíti a tápanyagok jelentős részét is.

Fenntarthatóság

Nem mellékes szempont, hogy Európában, és így hazánkban is, a burgonya termesztése sokkal elterjedtebb, mint a rizsé. Emellett a burgonya nevelése kisebb vízfelhasználással jár, mint a rizsé, ami kifejezetten vízigényes növény. Továbbá a burgonya megvásárlása is környezetbarátabb, hiszen a helyi vagy a közelből importált termék kevesebb szállítási energia árán kerül a boltok polcaira. 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.